hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 香港有哪些大學有城市規劃的學位課程?
開啟左側

香港有哪些大學有城市規劃的學位課程?

lapacts 發表於 2006-4-1 06:59 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

我現在就讀酒店管理, 但有感同自己理想不乎, 所以畢業後打算重新開始~
不知有什麼途徑可以入行? 哪些大學有相關課程? 需具備什麼條件?
先謝
3ASV196 發表於 2006-4-1 12:16 | 顯示全部樓層
原帖由 lapacts 於 2006-4-1 06:59 發表
我現在就讀酒店管理, 但有感同自己理想不乎, 所以畢業後打算重新開始~
不知有什麼途徑可以入行? 哪些大學有相關課程? 需具備什麼條件?
先謝

HKU faculty of architecture 有 d master programme 係有關 urban planning,
同urban design....

要求詳情可以睇睇....http://fac.arch.hku.hk/...

另外town planning, archi degree programme 本身, 同我讀緊的
surveying degree programme 都會有接觸的....

3ASV196.KE7270
sa 發表於 2006-4-1 16:19 | 顯示全部樓層
原帖由 lapacts 於 2006-4-1 06:59 發表
先謝

香港無degree係專讀urban planning,
要讀就先要係以下兩個學位(是但一個)課程畢業 (或有例外)
1) 中大 地理及資源管理
2) 港大 文學士(地理)

之後, 再係港大讀一個兩年既master (中大未有開設)
或到英國攻讀一年 (學費同係HKU讀差唔到)

每年政府都會請一定數量的畢業生實習..
本年度的招聘剛於三月結速

樓主| lapacts 發表於 2006-4-2 02:15 | 顯示全部樓層

謝謝各位意見。
中大會否收外國diploma生入讀? GPA要多少?
因為我沒有考香港AL, 不清楚香港大專收生要求。
另問出路如何? 多競爭嗎?
好似很少人有這方面興趣, 個個都讀商科、電腦、酒店......
而我就後悔莫及當年跟風讀酒店~
sa 發表於 2006-4-2 10:49 | 顯示全部樓層
原帖由 lapacts 於 2006-4-2 02:15 發表
謝謝各位意見。
中大會否收外國diploma生入讀? GPA要多少?
因為我沒有考香港AL, 不清楚香港大專收生要求。
好似很少人有這方面興趣, 個個都讀商科、電腦、酒店......
而我就後悔莫及 ...

收生詳情可參考http://www.cuhk.edu.hk/adm/intl/admissions.html

出路...跟據中大某個教urban planning既professor講
做urban planner並唔易做..佢做左兩年都要返中大教書..
alexero 發表於 2006-4-2 22:10 | 顯示全部樓層
原帖由 lapacts 於 2006-4-2 02:15 發表
而我就後悔莫及當年跟風讀酒店~

潑冷水都要講句
Urban planning響香港已經係「半夕陽」
競爭不大,但出路前景更不明朗
我有朋友響英國讀緊urban planning的master
佢對自己的前途都很沒信心...
亦都聽聞許多讀完urban planning master的學生未能找到相關規劃工作
(於海外大學畢業的會好一點,但也不太樂觀)

出現這個現象,不是因為香港不重視urban planning
而係香港整體的規劃基本上已完成
現職的規劃師已能滿足規劃署的需求,擴展空間有限
因此做完實習也未必有機會成為正式的規劃師...

3ASV196 發表於 2006-4-3 00:51 | 顯示全部樓層

原帖由 alexero 於 2006-4-2 22:10 發表

潑冷水都要講句
Urban planning響香港已經係「半夕陽」
競爭不大,但出路前景更不明朗
我有朋友響英國讀緊urban planning的master
佢對自己的前途都很沒信心...
亦都聽聞許多讀完urban planning master的 ...

咁成個建築規劃界, 其實都有呢d問題, 好多archi 都
做唔到design building, 好多civil 亦唔夠工, 不過我覺得
如果自己係有興趣, 讀都唔係壞事, 到時亦未必無出
路o既....即使要做其他工, 讀左亦唔會係壞事...

講真, 讀Urban planning都未必直接做返 Urban planner,
如有d人可以再進修去做一d 專業adviser, 去幫d
client 去點同政府打d 有關planning 的case, 又或者,
點去同 town planning board 申請呢d野.....其實依家
香港planning control 係越來越多...呢d都應該有得做...

3ASV196.KE7270
 樓主| lapacts 發表於 2006-4-3 02:25 | 顯示全部樓層
謝謝各位意見。
我都覺得應該有相關行業可做, 不過看來urban planner流失率不高, 至令不需補充新人。
既然少人讀, 希望收生要求不太高。
p.s. 看來我要報Local Non-JUPAS scheme~