hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 下個月我考柴灣
開啟左側

[商用車] 下個月我考柴灣

HE7921 發表於 2014-1-7 23:41 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

用德X UD KW92xx........唔知各位大哥有咩心得分享呢?

(已教兩腳極力子)
期待香港出現載161人的E500 MMC
oman 發表於 2014-1-12 19:30 | 顯示全部樓層
我6年前用NQR 考柴灣.

考過兩次, 第一次衰係永泰道巴士站. 眼見前面有兩架巴士埋站, 我想CUT 出去爬頭, 望住右鏡騎影線慢慢出, 點知原來車頭太近巴士. 我自己估錯左, 以為巴士會溜前上客....阿SIR 無踩停我, 但我知兇多吉少, 最後輕鬆返左試場.

當年我係中型同大巴一齊學, 雖然都係用NQR 學, 但車體有所不同, 大巴就闊D, 同埋路線上有少少唔同. 考完中型兩星期後考大巴. 所以自己都撈亂左.
ryulky 發表於 2014-1-14 21:40 | 顯示全部樓層
能放能收, 暢通無阻盡量開快d (其實都係40). 唔肯定就停車觀察, cut線要同障礙物有3個車位距離
個人覺得最難係新廈街. 朝早有人掃街,路邊錶位泊得太出,有對頭車,car park突然有車出,行人控制的交通燈...
0 去錯方向
brian 發表於 2014-1-16 11:21 | 顯示全部樓層

之前考荃灣一take pass,總之有機會就上三波快車,
師傅有講啲死車熱點位,預早見到就老早抽出住中線,
唔洗臨去到死車先抽頭。

SSBT 發表於 2014-1-31 23:39 | 顯示全部樓層
小弟十月都係跟韋師傅考柴灣
1 take pass
柴灣道迴旋處小心東廊既車衝出黎
=0=
 樓主| HE7921 發表於 2014-2-10 11:35 | 顯示全部樓層
今日考出來結果係14個細tick加兩個大tick,所以要排期再考過(新廈街那盞行人控制的交通燈果然玩死人)
拾顓豭 發表於 2014-2-17 22:50 | 顯示全部樓層

荃灣考場條綫都係難考, 尤其德士古迴旋處少啲膽出都唔得
其餘路綫, 特別係大窩口道上落要小心踩雙黃綫同雙白綫

考中貨就... 永基路必須小心對頭車, 有時考冷門綫反而仲好
兩下 clutch 唔難, 揸大車反而係要小心睇位同埋減速要提早,
識放識收識偷, 慢慢來就得, 唔好衰係壞習慣手上

唔好因一次肥佬灰心
唔知朋友你有冇揸開車, 冇揸開去學, 考兩次先掂都係正常

P.S. 中貨教考車多數四波 keep 住 40-45 先好用, 自己小心超速; 三波自己預 25-35
(資料來源: 剛考完無耐朋友, 及好多年前嘅自己 )

樓主| HE7921 發表於 2014-2-19 11:24 | 顯示全部樓層
原帖由 拾顓豭 於 2014-2-17 22:50 發表
荃灣考場條綫都係難考, 尤其德士古迴旋處少啲膽出都唔得
其餘路綫, 特別係大窩口道上落要小心踩雙黃綫同雙白綫

考中貨就... 永基路必須小心對頭車, 有時考冷門綫反而仲好
兩下 clutch 唔難, 揸大車反而係要小心睇位 ...

韋師傅教我最快都只用三波行車,試過係永泰道過左788翠灣邨巴士站後踩到45km/h
拾顓豭 發表於 2014-2-19 20:46 | 顯示全部樓層
原帖由 HE7921 於 2014-2-19 11:24 發表

韋師傅教我最快都只用三波行車,試過係永泰道過左788翠灣邨巴士站後踩到45km/h

原來係咁, 其實個個司傅教法都有些少唔同, 考牌最高三波行車亦無特別不妥,
當年個人學都就會行到四波, 印象中考牌都只係用到三波, 穩陣至上~

因為點解要上到三波以上, 最重要都係俾到個考牌官睇你識唔識高轉低波做 "呼油" 動作
(當然極慢速二轉一就例外)
HeyKan 發表於 2014-2-21 00:48 | 顯示全部樓層

我之前係荃灣考大巴都係兩次至得
第一次我係葵盛圍右轉盛福街 衰波OUT
同埋話我唔睇鏡

第二次葵福路轉落德士古道 我衝左燈
不過車頭剛剛好過左白線 盞燈先轉紅燈
果時我以為肥梗 加上返到試場泊好車時 我又心急 搞到死左車
不過好彩最後都PASS

雖然我考荃灣 但我認同係難考
德士古迴旋處真係堅難出
一出到就要即刻俾油轉波

用自己本身駕駛態度出迴旋處真係容乜易
用返學車駕駛態度出 真係難到乜咁