hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (D) Diecast 模型討論區 公共交通有關商品 (D1)   1月份 新出版既 8 冊巴士及航空書 (已更新)   ...
開啟左側

1月份 新出版既 8 冊巴士及航空書 (已更新)  

petcity 發表於 2014-2-28 22:45 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
HT2693 發表於 2014-2-28 23:57 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 2014-2-28 22:45 發表
商務做緊88折,去到星期日,有興趣朋友可以去睇下
九巴同行八十年原價$118
三聯做緊$88
大約75折
有興趣可以睇下
LF5502 發表於 2014-3-1 01:25 | 顯示全部樓層
早前行過書店,
原來呢本書有英文版

原價大家估下係幾多......

原帖由 HT2693 於 2014-2-28 23:57 發表
九巴同行八十年原價$118
三聯做緊$88
大約75折
有興趣可以睇下

愛護狗疤力量
petcity 發表於 2014-3-4 07:35 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
LF5502 發表於 2014-3-18 00:41 | 顯示全部樓層
拖左個半月話寫書評,依家係時候 la....

今年三本書起選材上的差別,係五年黎最大,
例如巴士年鑑講左好多 LT3,交通年鑑講左好多九巴八十年,巴士回顧講好多外地巴士消息

不如由歐陽杞浚的專訪講起......

巴士回顧同埋交通年鑑都係做專訪,
兩篇的方向唔同,我覺得交通年鑑個篇做得好少少,
主因係呢篇專訪觸及到巴士公司的決策依據,

例如訪問入面提及到「巴士服務要以服務取勝」,
所以 2014年的 RDP 有好多搶錢特快線

而巴士回顧個篇似係報紙見到的專訪,
相當的內容係歐陽杞浚向傳媒講過的
當然都有新內容,但無另外一篇咁豐富

最失望的,係巴士年鑑的公關稿,
其實搵高層親自撰文唔係問題,
以前關則輝都有幫巴士年鑑寫文,
一篇係講新巴第一年的經歷,一篇係講佢自己做車長的經歷,
內容相當精彩

但今年用歐陽杞浚名義出的文章,
明顯出自公關的手筆,呢篇文章起九巴刊物出就差唔多......

原帖由 da81 於 2014-2-17 21:53 發表
巴士回顧好快咁睇左頭幾個單元,不得不讚尚線出版既進步,今年本回顧可謂係之前多本回顧之中最好既一本,今年三本年鑑之中,我覺得OG 呢本係最出色

題材基本網羅曬2013年香港/澳門巴士界既大事
內容包括路線重組、機場巴士1 ...
愛護狗疤力量
ATR83 發表於 2014-3-18 21:50 | 顯示全部樓層
原帖由 LF5502 於 2014-3-18 12:41 AM 發表
拖左個半月話寫書評,依家係時候 la....

今年三本書起選材上的差別,係五年黎最大,
例如巴士年鑑講左好多 LT3,交通年鑑講左好多九巴八十年,巴士回顧講好多外地巴士消息

不如由歐陽杞浚的專訪講起......

巴士回顧同埋交通 ...

對今年巴士年鑑非常失望,歐陽杞浚篇文同新聞稿無咩分別,咁搵何達文講都得啦
題材方面,LT3駛唔駛講咁多篇,懷舊文章係陳生以往作品都出現過......叫好過無
電車題材一樣有出現,但出現係巴士年鑑......格格不入,有好多值得講既,無出現到
文章質素同04年/之前年鑑相距愈來愈大,下年果本唔敢抱太大期望

巴士回顧,正如前面板友講,係歷年來題材最好同質素高既一本,排版圖片等愈見進步
今年無左廣告集係值得一讚,基本上年內所有巴士大事都有羅列出來
惟獨錯別字之多令人費解,已經係最遲出,無人做過校對工作??

交通年鑑無買,等圖書館有先慢慢睇,睇得出RJ Team係有心做好本書
光睇頁數已達260頁,足見誠意十足,拭目以待吧!
知足‧就能活得幸福
petcity 發表於 2014-3-19 11:10 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
ksmbh 發表於 2014-3-19 22:28 | 顯示全部樓層
原帖由 ATR83 於 2014-3-18 21:50 發表

對今年巴士年鑑非常失望,歐陽杞浚篇文同新聞稿無咩分別,咁搵何達文講都得啦
題材方面,LT3駛唔駛講咁多篇,懷舊文章係陳生以往作品都出現過......叫好過無
電車題材一樣有出現,但出現係巴士年鑑......格格不入, ...

我一年都冇買過交通年鑑
不過今年真係做得唔錯
印象最深係九巴篇專訪
用埋圖像表達九巴車隊資源既分布
做得非常好!
巴士年鑑篇九巴就擺返今日九巴算啦....
LF5502 發表於 2014-3-29 00:14 | 顯示全部樓層
其實我未講完.....

似乎有人搞錯左巴士年鑑的定位,
所以先會整左篇公關稿出黎.....

俾得 $200 買呢 D 書的人,
都唔會對巴士毫無認識........

原帖由 ksmbh 於 2014-3-19 22:28 發表

我一年都冇買過交通年鑑
不過今年真係做得唔錯
印象最深係九巴篇專訪
用埋圖像表達九巴車隊資源既分布
做得非常好!
巴士年鑑篇九巴就擺返今日九巴算啦.... ...
愛護狗疤力量