hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) (多圖)西沙三寶。"凳"入西貢
開啟左側

(多圖)西沙三寶。"凳"入西貢

DK704_3N133 發表於 2014-1-13 14:58 | 顯示全部樓層

原帖由 ckw7a5 於 2014-1-13 14:40 發表

我成日去西貢
不過我都係坐74X->92

再加上299X 真係比想像中快
如果我要坐鐵去大埔/北區, 我不如坐299X....洗過比多5蚊?
我諗如果99R係照我上面建議ge,你應該係受惠ge 一個。
支持遷拆尖碼及灣碼巴總
拾顓豭 發表於 2014-1-13 22:22 | 顯示全部樓層
原帖由 s3n354 於 2014-1-13 14:06 發表

只不過係第一個星期日, 299X 35分鐘出到沙田既賣點, 漸漸就會吸引到部分小巴客來投

尋日下午西貢唔算塞車 (即使去到五六點亦然), 看來 35 分鐘出入西貢嘅賣點, 要睇多幾個週末先可以下定案
hkbw 發表於 2014-1-13 23:16 | 顯示全部樓層
原帖由 s3n354 於 2014-1-13 14:06 發表

只不過係第一個星期日, 299X 35分鐘出到沙田既賣點, 漸漸就會吸引到部分小巴客來投

807B而家收到成$8, 短途出馬鞍山又唔夠99平, 長途過大學又唔夠299X出沙田快~~
807B, 可以收工了~得返807K有獨市位 (井頭)
殺雞焉用牛刀?!
1314 發表於 2014-1-13 23:19 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2014-1-13 23:16 發表

807B而家收到成$8, 短途出馬鞍山又唔夠99平, 長途過大學又唔夠299X出沙田快~~
807B, 可以收工了~得返807K有獨市位 (井頭)
不過807系轉港鐵可以減$1,坐去得大學站既人,唔通個個都只係去中大同科學園咩

hkbw 發表於 2014-1-13 23:27 | 顯示全部樓層
原帖由 1314 於 2014-1-13 23:19 發表
不過807系轉港鐵可以減$1,坐去得大學站既人,唔通個個都只係去中大同科學園咩

減$1只限馬鐵, 大學站是沒有得減的~~ 沙田上港鐵, 都平大學上港鐵出九龍唔止$1.5啦~得返北區客有機會用807B用十四鄉~

807B 係馬鞍山兜得來, 299X都出到沙田了~
殺雞焉用牛刀?!
1314 發表於 2014-1-13 23:33 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2014-1-13 23:27 發表

減$1只限馬鐵, 大學站是沒有得減的~~ 沙田上港鐵, 都平大學上港鐵出九龍唔止$1.5啦~得返北區客有機會用807B用十四鄉~

807B 係馬鞍山兜得來, 299X都出到沙田了~ ...

出九龍的話,倒不如坐去最近烏溪沙站轉好過

s3n354 發表於 2014-1-13 23:40 | 顯示全部樓層

原帖由 拾顓豭 於 2014-1-13 22:22 發表

尋日下午西貢唔算塞車 (即使去到五六點亦然), 看來 35 分鐘出入西貢嘅賣點, 要睇多幾個週末先可以下定案

299X行惠民路避到西貢市中心塞車,
以西貢公路路況, 而家沙田入有機會快過彩虹搭小巴,
話唔定可以搶到一批原本搭小巴既新界西客
hkbw 發表於 2014-1-13 23:46 | 顯示全部樓層
原帖由 1314 於 2014-1-13 23:33 發表

出九龍的話,倒不如坐去最近烏溪沙站轉好過

馬鐵較東鐵貴呀~ 而家299X咁快, 搭去沙田轉, 快過又平過馬鐵慢慢碌啦~~

係馬鐵附近要轉車既客, 多數都唔會用馬鐵轉, 反而一係大學轉, 一係直頭搭巴士小巴出入~ 甚少駁程車落馬鐵轉既~
殺雞焉用牛刀?!
1314 發表於 2014-1-13 23:51 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2014-1-13 23:46 發表

馬鐵較東鐵貴呀~ 而家299X咁快, 搭去沙田轉, 快過又平過馬鐵慢慢碌啦~~

係馬鐵附近要轉車既客, 多數都唔會用馬鐵轉, 反而一係大學轉, 一係直頭搭巴士小巴出入~ 甚少駁程車落馬鐵轉既~ ...

但299X,貴99好多 ,

$9.9 VS $3.9 ($5.3去程)
況且馬鐵慢極有限,
坐299X去沙田,又要多幾個字,條數係返度

s3n354 發表於 2014-1-13 23:56 | 顯示全部樓層

原帖由 DK704_3N133 於 2014-1-13 14:54 發表

我唔會怪你ge眼界咁細同咁中心。

其實無客所以唔開線ge問題同有雞先定有蛋先ge問題差不多。

你個眼界唔見得比我大
一個大埔多客源, 定荃灣葵涌青衣屯門元朗天水圍加埋多客源呢?

一個東鐵沿線既地區, 大埔居民去西貢大多數客本來就係沙田區轉車,
拉99R入大埔分分鐘係左手交右手
而新界西眾多乘客都係選擇搭車去彩虹轉小巴/92入西貢, 荃灣出發起碼要一個鐘,
大埔線同城隧線, 試問邊度潛在新客比較多?