hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) (多圖)西沙三寶。"凳"入西貢
開啟左側

(多圖)西沙三寶。"凳"入西貢

hkbw 發表於 2014-1-14 00:07 | 顯示全部樓層

原帖由 1314 於 2014-1-13 23:51 發表

但299X,貴99好多 ,

$9.9 VS $3.9 ($5.3去程)
況且馬鐵慢極有限,
坐299X去沙田,又要多幾個字,條數係返度

40分鐘出到沙田, 呢個時間, 807B都只係剛到大學站, 99轉馬鐵既, 快既話, 應該到第一城..慢既話呢, 應該到大水坑既~

所以, 299X其實都有佢既吸引力
殺雞焉用牛刀?!
s3n354 發表於 2014-1-14 00:16 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2014-1-14 00:07 發表

40分鐘出到沙田, 呢個時間, 807B都只係剛到大學站, 99轉馬鐵既, 快既話, 應該到第一城..慢既話呢, 應該到大水坑既~

假日入得西貢玩, 都唔會在乎幾蚊, 最緊要有位坐, 唔駛轉來轉去, 馬鐵去到大圍又要轉多程車, 點都係299X一程車坐到沙田吸引
1314 發表於 2014-1-14 00:17 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2014-1-14 00:07 發表

99只去烏溪沙站少起碼十五分鐘,況且烏溪沙去大圍車程只係18分鐘,
而且係沙田市中心巴士總站行去沙田站月台點都係遠過烏溪沙站果邊

299X轉路,最多只係FOR北上既人,南下既人不如係烏溪沙站轉好過

再者299X稍為多人上落,或路面交通情況稍有阻滯,隨時超過40分鐘,路面始終較多uncertainty,時間唔及鐵路咁有保證

hkbw 發表於 2014-1-14 00:24 | 顯示全部樓層

原帖由 s3n354 於 2014-1-14 00:16 發表

假日入得西貢玩, 都唔會在乎幾蚊, 最緊要有位坐, 唔駛轉來轉去, 馬鐵去到大圍又要轉多程車, 點都係299X一程車坐到沙田吸引

唔好話假日啦, 本身十四鄉居民都會係咁做~

有人仲要話99轉馬鐵快...馬鐵D站, 有時真係停到令人討厭~~

呢兩日見著299X係輋下, 大洞, 馬牯欖上落客量, 就知幾多人開始轉軑用299X了~
殺雞焉用牛刀?!
hkbw 發表於 2014-1-14 00:28 | 顯示全部樓層
原帖由 1314 於 2014-1-14 00:17 發表

99只去烏溪沙站少起碼十五分鐘,況且烏溪沙去大圍車程只係18分鐘,
而且係沙田市中心巴士總站行去沙田站月台點都係遠過烏溪沙站果邊

299X轉路,最多只係FOR北上既人,南下既人不如係烏溪沙站轉好過

再者299X稍為多人上落,或路面交通情況稍有阻滯,隨時超過40分鐘

299X 富安段到沙田, 又唔見得會有幾常有阻滯...反而大圍轉東鐵多人得滯上唔到車等多班的機會可能仲大, 特別係繁忙時間~
再者, 有位坐, 唔駛轉來轉去是重點...起碼轉少個馬鐵, 冇咁煩~

南下既人, 你咪睇下有幾多人會用你既意見咁轉LAW... 你覺得應該咁轉, 但實際上係點, 又係另一回事了~
殺雞焉用牛刀?!
1314 發表於 2014-1-14 00:29 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2014-1-14 00:24 發表

唔好話假日啦, 本身十四鄉居民都會係咁做~

有人仲要話99轉馬鐵快...馬鐵D站, 有時真係停到令人討厭~~

呢兩日見著299X係輋下, 大洞, 馬牯欖上落客量, 就知幾多人開始轉軑用299X了~ ...

去烏溪沙站,比去沙田市中心起碼少十五分鐘以上,時間上條數都係係返度
hkbw 發表於 2014-1-14 00:32 | 顯示全部樓層

原帖由 1314 於 2014-1-14 00:29 發表

去烏溪沙站,比去沙田市中心起碼少十五分鐘以上,時間上條數都係係返度

紙上談兵, 永遠不及實際使用情況啦...隨你說吧~

你鍾意話係返度就係返度, 居民自己會選擇適合的方式, 事實是明擺著的~

殺雞焉用牛刀?!
1314 發表於 2014-1-14 00:36 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2014-1-14 00:28 發表

299X 富安段到沙田, 又唔見得會有幾常有阻滯...反而大圍轉東鐵多人得滯上唔到車等多班的機會可能仲大, 特別係繁忙時間~
再者, 有位坐, 唔駛轉來轉去是重點...起碼轉少個馬鐵, 冇咁煩~

南下既人, 你咪睇下有幾多人 ...

299x濱景開始有人上落

老實講時間就真係差唔多,而且烏溪沙站上車亦都有位坐
東鐵果程就預左大家無位坐

時間就大家都差唔多,但價錢299x俾貴一截
再者你見299x係果幾個站多左上車既人,你唔俾果d係用開807系去大學站北上既人

1314 發表於 2014-1-14 00:40 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2014-1-14 00:32 發表

紙上談兵, 永遠不及實際使用情況啦...隨你說吧~

你鍾意話係返度就係返度, 居民自己會選擇適合的方式, 事實是明擺著的~

事實上,你去到沙田先轉,都唔會快得去邊
hkbw 發表於 2014-1-14 07:01 | 顯示全部樓層

原帖由 1314 於 2014-1-14 00:36 發表

299x濱景開始有人上落

老實講時間就真係差唔多,而且烏溪沙站上車亦都有位坐
東鐵果程就預左大家無位坐

時間就大家都差唔多,但價錢299x俾貴一截
再者你見299x係果幾個站多左上車既人,你唔俾果d係用開807系去大學站 ...

真奇特思想~ 係都要話南行人唔搭299X, 仲要離奇地拉北行客落水...

連咩人會搭馬鐵, 咩人唔想搭馬鐵, 點解搭, 點解唔搭都未知, 歡迎你繼續自我陶醉, 娛樂大家~
殺雞焉用牛刀?!