hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) (多圖)西沙三寶。"凳"入西貢
開啟左側

(多圖)西沙三寶。"凳"入西貢

hkbw 發表於 2014-1-15 00:00 | 顯示全部樓層

原帖由 1314 於 2014-1-14 23:50 發表
係沙田市中心轉火車要行遠得d,又要上又要落
如果299x可以半粒鐘出到沙田既一d時候,即係話西沙路好暢通無阻,
亦即係話同一時候99出烏溪沙站亦都只係三個字左右 ...

99係烏溪沙擺既位行上去搭馬鐵唔駛時間咩~~ 299X快係快係馬鞍山繞道, 講乜野西沙路暢順唔暢順~而家個重點係行馬鞍山繞道快左既時間~

當你講得準, 99 轉馬鐵去大圍 15+18 = 33 仲未計馬鐵等車時間及行埋去, 個4分鐘加埋你額外既候車時間夠 係沙田轉車之餘過埋大圍都仲得~
殺雞焉用牛刀?!
1314 發表於 2014-1-15 00:04 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2014-1-14 23:55 發表

30分鐘不到出左沙田, 呢個速度唔錯WO~~不過小心又有人話, 夜晚先做得到, 但馬鐵幾時 ...

299x快時,99咪一樣快,人地只係無提由馬鞍山繞道開始到沙田用左幾耐

沙田市中心總站行到去月台,其實都遠過係烏溪沙站轉
沙田果度又要經過商場上上落落,烏溪沙站只係上一次電梯

hkbw 發表於 2014-1-15 00:10 | 顯示全部樓層
原帖由 1314 於 2014-1-15 00:04 發表

299x快時,99咪一樣快

沙田市中心總站行到去月台,其實都遠過係烏溪沙站轉

99幾時行馬鞍山繞道? 定係馬鐵行左馬鞍山繞道我地唔知道呀? 你不如拎返本地圖出來參詳先再講啦~~上面你又話99咁既情況下做到15分鐘, 用埋你既假設, 數都計埋俾你睇~

純睇地圖唔會話得你錯既, 尤其如果你將係烏溪沙轉站條路由離開巴士總站範圍計~~

仲有, 299X班車手, 同99既師傅手車, 真係可以好唔同~~尤其係, 99係西沙路既上落, 往往較299X為多~

再者, 轉一次就好過轉兩次, 就係咁簡單~

殺雞焉用牛刀?!
1314 發表於 2014-1-15 00:14 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2014-1-15 00:10 發表

99幾時行馬鞍山繞道? 定係馬鐵行左馬鞍山繞道我地唔知道呀? 你不如拎返本地圖出來參詳先再講啦~~

純睇地圖唔會話得你錯既, 尤其如果你將係烏溪沙轉站條路由離開巴士總站範圍計~~

仲有, 299X班車手, 同99既師傅手 ...

馬鞍山繞道去沙田,梗係講近299x
人地只係提total 時間,但無提到由馬鞍山繞道開始去沙田用左幾耐

第二次轉只係行過對面月台
299x 30分鐘到沙田既時段,99係西沙路唔通有好多人會上落

Anpretext 發表於 2014-1-15 00:16 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2014-1-14 23:55 發表
30分鐘不到出左沙田, 呢個速度唔錯WO~~不過小心又有人話, 夜晚先做得到, 但馬鐵幾時 ...
299X D師傅不嬲肯踩,
仲要食埋284 D客(284跟實我架299X...)
我搭7:40PM果班都做到依個時間,
再夜D應該可以仲快

原帖由 1314 於 2014-1-14 23:50 發表
係沙田市中心轉火車要行遠得d,又要上又要落
如果299x可以半粒鐘出到沙田既一d時候,即係話西沙路好暢通無阻,
亦即係話同一時候99出烏溪沙站亦都只係三個字左右 ...

第一, 依個鐘數99去烏溪沙大約要18-20分鐘(以前既尾班99計), 仲未計排隊拍卡落車要既時間;
第二, 當時間差唔多既時候, 舒適度/價錢會係重點, 舒適度唔洗講, 一定係299X+東鐵優
而價錢唔係你想像中咁遠, 馬鐵果程會貴過沙田轉大約$3.6
而299X同99個差價會係$4.6 (西貢)<-唔洗點理, 出九龍會取道南行
$6 (大環 - 水浪窩)
$4.3 (企嶺下 起)<-人口比較多的地方
原帖由 1314 於 2014-1-15 00:14 發表

人地只係提total 時間,但無提到由馬鞍山繞道開始去沙田用左幾耐

答埋你依個喇...299X西貢<15分鐘>帝琴灣<14分鐘>沙田
99點解耐D? 因為有時轉出去會塞, 同埋經沙角尾

hkbw 發表於 2014-1-15 00:19 | 顯示全部樓層
原帖由 1314 於 2014-1-15 00:14 發表

299x 30分鐘到沙田既時段,99係西沙路唔通有好多人會上落

自己爬文啦, 有另一個CASE日光日白停埋燈都係廿分以內攪掂馬鞍山繞道打後出到沙田個段路~~晚上順埋燈, 時間仲會多左咩? 你自己都ASSUME係西貢兜多D個條99
15分鐘出到烏溪沙啦, 299X行惠民路又會慢D?

15分鐘西貢巴士總站行舊路出, 要到烏溪沙總站, 真係得? 行新路就得既~~喔, 係WO, 可能閣下又唔知, 299X同99係西貢出站條路又有唔同架WO~
雖然係紙上談, 都唔好唔睇路線圖先得架~~

仲有...99唔駛多上落架, 好似5431咁, 站站收油, 見到有個人就埋去望下上唔上~ 咁就差好遠架啦~~

殺雞焉用牛刀?!
1314 發表於 2014-1-15 00:36 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2014-1-15 00:19 發表

自己爬文啦, 有另一個CASE日光日白停埋燈都係廿分以內攪掂馬鞍山繞道打後出到沙田個段路~~晚上順埋燈, 時間仲會多左咩? 你自己都ASSUME係西貢兜多D個條99
15分鐘出到烏溪沙啦, 299X行惠民路又會慢D?

15分鐘西貢巴 ...

「三個字左右」,係咪等於Exactly一定15分鐘,就算三個字多d都可以算三個字左右

咁都可以俾你大造文章,可以俾你幻想到唔睇地圖/路線圖 ,你真係上晒腦

hkbw 發表於 2014-1-15 06:55 | 顯示全部樓層
原帖由 1314 於 2014-1-15 00:36 發表

「三個字左右」,係咪等於Exactly一定15分鐘,就算三個字多d都可以算三個字左右

咁都可以俾你大造文章,可以俾你幻想到唔睇地圖/路線圖 ,你真係上晒腦

如果你三個字左右唔係15分鐘既, 你所講既野就係自打咀巴~~而你所講99轉馬鐵會快過299X轉東鐵亦都唔成立 ~~

你話三個字左右, 當15分鐘計, 用到你講範圍最令你個ASSUMPTION有 SO, 最有機會成立去計, 都唔見得99轉馬鐵會快幾多~
何況, 你而家仲要話三個字左右唔一定等於15分鐘...呢D語言偽術一巴打返落自己度...

嘩~~呢一巴, 真響亮~~

當你唔睇咪算客氣LAW, 唔通你想話俾大家你係因為其他原因?;P

殺雞焉用牛刀?!
AD118 發表於 2014-1-15 07:18 | 顯示全部樓層
係咪有人唔想比299X掠水,所以不斷大讚99轉馬鐵一定比299X優勝?
ckw7a5 發表於 2014-1-15 12:09 | 顯示全部樓層

小補充: 係九龍區的人  係唔會入沙田坐299x的入西貢的.... 唔好FF太多
1A 係彩虹 好快入到西貢

港島東/將軍澳人 入西貢係會坐792M/101M/12,都係唔會入沙田坐299X的

坐299X的最多都係新界人
無論係由城隧入的屯門元朗荃灣的或是大埔北區坐鐵的 *40X 轉99? 太慢了 47X係沙田轉299X 快好多

至於99轉鐵 SORRY, 其實無必要....
除非係去沙田圍,車公廟,大圍站
299X包左大水坑石門第一城站沿線的了
一程車再行 點都比 轉車完車都係行方便

結論 99轉鐵? 咪玩LA~~~

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
AV115 + 1 + 1 一野 KO~

查看全部評分