hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 現時搵工真困難嗎?
開啟左側

現時搵工真困難嗎?

daiteioh 發表於 2006-4-1 12:46 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

聽大學生說,搵工容易了,
不過中五畢業生話難搵工
究竟市道好嗎?找工作容易嗎?

:P...................
HM2767 發表於 2006-4-1 22:40 | 顯示全部樓層
原帖由 daiteioh 於 2006-4-1 12:46 發表
不過中五畢業生話難搵工

容易了唔等於容易.

講真, 中五出o黎, 幾時都係難搵工o既.
所以我點都唔明, 點解咁多中學生唔比心機讀書, 個格又衰.
未出o黎捱過, 係咪真係唔識大??
Aren't you glad?
ricky 發表於 2006-4-2 08:40 | 顯示全部樓層
原帖由 daiteioh 於 2006-4-1 12:46 發表
不過中五畢業生話難搵工

幾時都係越高學歷的人越易搵工。
高學歷人士(學士、碩士、博士等)難找到工作,可能只係他們要求過高了..
前荃葵青區居民
HM2767 發表於 2006-4-2 13:43 | 顯示全部樓層

原帖由 ricky 於 2006-4-2 08:40 發表

幾時都係越高學歷的人越易搵工。
高學歷人士(學士、碩士、博士等)難找到工作,可能只係他們要求過高了..

係~
讀咁多, 自然唔甘心同fresh grad逗同一份糧~

不過經驗都好重要~
所以我其實好buy degree畢o左業出o黎做一兩年先讀master o架~

攬住更高學歷, 一張白紙始終係輸一截~
同埋, 第一份工真係唔計較得咁多~
ricky 發表於 2006-4-2 22:17 | 顯示全部樓層
原帖由 HM2767 於 2006-4-2 13:43 發表

係~

不過經驗都好重要~
所以我其實好buy degree畢o左業出o黎做一兩年先讀master o架~

同埋, 第一份工真係唔計較 ...

跳糟都易 D....
前荃葵青區居民
Ketsu 發表於 2006-4-3 02:03 | 顯示全部樓層
原帖由 HM2767 於 2006-4-2 13:43 發表

係~

不過經驗都好重要~

同埋, 第一份工真係唔計較 ...

其實話第一份工計唔計較
都好睇下你讀d 乜野科
例如讀電腦咁
我發覺如果畢業後
離開(應該話冇加入)呢行太耐
過一兩年後你所讀既野
已經outdate左
咁到時你呢個「學歷」
就分分鐘變成虛名
而且除非你響你後來加入果行
可能做出一d 成績出黎
反之如果你做著果行係冇乜發展機會
但你又唔走
到你過多幾年想轉工
你可能先發現係有好大既問題
因為你過往所得既「工作經驗」
原來大部份(甚至係全部)係一d 用都冇...

所以除非你出薪果陣
市道差得離譜(例如SARS果排)
又或者你真係好急住賺錢養家
否則你第一份工都唔好咁睇少
如果真係需要做住一份前途麻麻既工
記住響做之餘
都要為前途著想一下
千祈咪響度等運到
因為時間同機會係唔會等人既
時間拖得耐
機會就越少...
Abusing dead rule -> Denial of reality
HM2767 發表於 2006-4-4 20:26 | 顯示全部樓層

原帖由 Ketsu 於 2006-4-3 02:03 發表

所以除非你出薪果陣
市道差得離譜(例如SARS果排)
又或者你真係好急住賺錢養家
否則你第一份工都唔好咁睇少
如果真係需要做住一份前途麻麻既工
記住響做之餘
都要為前途著想一下
千祈咪響度等運到
因為時間同機會係唔會等人既
時間拖得耐
機會就越少...

認同~
所以打瓜我都唔信而家番part time仲緊要過讀書o既大學生係為o左工作經驗!~
053h4 發表於 2006-4-6 22:34 | 顯示全部樓層
doink 發表於 2006-4-6 23:06 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
cx838 發表於 2006-4-7 13:00 | 顯示全部樓層

好多人,好叻﹐但係唔識得應對技巧,而且搵錯工。
如果真係叻的話,要對症下藥,搵一份好工,而讀完
學士直接學碩士,我可以話係冇用的。