hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 荃灣區域性重組建議
開啟左側

荃灣區域性重組建議

Anthony99 發表於 2014-1-18 02:01 | 顯示全部樓層

多一個提議,34M食41M,區內車費不變,灣景去青衣收$4.8,延長至青碼來回經青敬去長安食41P,青衣邨由243M取代
AVD1 發表於 2014-1-18 17:29 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-1-18 00:47 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

唔係唔得,但34M假假地都仲到8分鐘一班,
如果要摺34M的話,234B灣景落荃灣、34富華街返灣景應該都要加$3.7分段。

而且我始終覺得234X拉入浪翠園有其存在價值,客量會好過只做麗城加柴灣角。

當然,如果真係咁搞,234X可以減 ...

34M 呢條線根本回程去灣景/麗城有 48X, 234X 甚至 34 呢幾條線係冇問題,
最重要係去到荃灣減價即可,
至於出荃灣, 234B, 53 減價都應該做到呢個效果, 尤其你講到 234A/234B 合併,
合併後 234B 應該係可以應付到 34M o既客 ~

其實 34M 個競爭對手係小巴加麗城村巴,
雖然而家講到話八分鐘一班, 但係全日都係用單層車,
其實客量多極有限 (比起 39M / 238M 黎講) ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
HF3204@243M 發表於 2014-1-19 14:59 | 顯示全部樓層
1. 其實個主題都只不過係西九線重組
東九線同新東線都改到
咁不如樓主改一改個名佢附合主題

2. 30X 230X / 34X 234X 用太子做分界冇意見
不過兩組線都冇入到荃中,咁荃中用咩線代替?

3. 新 39M 應該行沙咀道 (荃威方向) 同楊屋道 (海濱方向),盡量唔更原有乘客乘車習慣

4. 234X 其實同我前提過既 234X 同一諗法
問題係,有咗新 230X,新 234X 就不如行海壇路走人

5. 與其屈一條班次無定向既 34 俾荔景
不如拉 46 去葵涌邨,改埋做區內線,放車開荔景版 6X 旺角特快

6. 建議 33A 上埋葵盛圍
拉埋 37 既車落水,咁就唔會唔夠車落埋旺角
 樓主| S3BL100 發表於 2014-1-19 22:25 | 顯示全部樓層

回復 23# 的帖子

1.
都唔完全係,起碼我慳左果九架車,其中三架係拎俾荃景圍
同東九線重組,開39C,又或者開條兩繁西隧過海線,視乎佢地點用。
東九線本身應該拉埋38/40/40P/42C,好難只靠荃灣重組,
而新界東線又似乎應該配合返大埔/沙田區域重組。

2.
回程都經荃中,而230X擺明想做楊屋道,滿樂大廈加楊屋道兩個站唔知算唔算…

3.
有諗過咁行,但係B2板另一篇文入面,共識係行沙咀道塞車導致荃威方向脫班

4.
你意思係海興路?因為230X都改左荃灣行法,唔再係大涌道走,
所以如果234X咁改,祈德尊就會無車過旺角以南

5.
我諗34唔入西站加本身定點班次已經好好多,
雖然荔景落荃灣都係搭小巴居多,但係似乎都要有返條巴士線,
46改去葵涌邨就做唔到。不過我有興趣想知你點用7架車改46

6.
即係33A同37合併?似乎好難一條線做晒大窩口 + 葵涌邨 + 葵盛圍 + 葵芳…
我改33A做循環線,都係想條線做大窩口同時唔駛做荃灣,同時又慳到車
fb.com/scientisthk2usa/
HF3204@243M 發表於 2014-1-20 00:25 | 顯示全部樓層

回復 24# 的帖子

2. 唔算數,要做到荃中,沙咀道 / 大河道或者千色店是但一個位要有站
不過,如果打正旗號用新 39M 轉乘代替荃中來往九龍線,而唔係用 40 美孚轉乘,我唔會反對

3 / 5. 34 班次唔穩定係因為沙咀道,入荃西最多只可以話佢晒時間
不過只有西行先會行沙咀道既 238M 又唔會因為沙咀道塞所以脫班太西利
因為西行只係喺德士古道至聯仁街一段先會塞貨車

4. 不過海興路 (係我講錯咗海壇路...) 係可以加站俾祈德尊客行去搭
住宅客步程未必會遠過行去搭西鐵
而且工廠客仲會近咗
(呢點其實可以抅,要睇海皮西站至西約工廠區一帶重建完會格局係點先可以決定

6. 不過我覺得因為唔夠車而令到深水埗至旺角一段真空會可惜咗啲
雖然好過老九改 33A 做美孚循環線...
照計冇咗條 41,33X 應該唔洗要咁多 33A 資源都可以夠做

5 / 6. 等我一陣,我諗吓點搞
 樓主| S3BL100 發表於 2014-1-20 00:56 | 顯示全部樓層
原帖由 HF3204@243M 於 2014-1-20 00:25 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
2. 唔算數,要做到荃中,沙咀道 / 大河道或者千色店是但一個位要有站
不過,如果打正旗號用新 39M 轉乘代替荃中來往九龍線,而唔係用 40 美孚轉乘,我唔會反對

返荃灣方向無問題,問題係出在九龍方向…

又無理由搵條230X停完大河道後又停楊屋道,一係就30X唔係大涌道,改行青公同德士古道,
九龍方向經大窩口,即係咁:

九龍方向:http://goo.gl/maps/cya5A
荃灣方向:http://goo.gl/maps/oS4qh

呢個諗法我先前都有諗過,仲有個好處係做埋鐵路唔就腳的荃富街一帶,
不過到時祈德尊會得返20分鐘一班34X出深水步(上繁唔似30X要抽車俾39S,
五架車或者仲可以做到15分一班,但其他時間的路面狀況真係唔得)

原帖由 HF3204@243M 於 2014-1-20 00:25 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
3 / 5. 34 班次唔穩定係因為沙咀道,入荃西最多只可以話佢晒時間
不過只有西行先會行沙咀道既 238M 又唔會因為沙咀道塞所以脫班太西利

咁其實我對39M西行經沙咀道定千色無太大意見,純粹係B2板有 238X 同 s3n354 板友
都傾向行千色店果頭避塞車,而千色店亦可以做到荃灣巿中心,
係爭海濱去荃新天地果頭,似乎共識係可以放棄,而荃新天地/楊屋道返荃景圍會有230X。

當然,如果30X好似上面咁改,停千色店的話,39M又少左個理由停千色店,
俾荃新天地附近多個頻密選擇返上荃景圍。

至於沙咀道塞車導致34脫班,呢層我知,不過麗瑤往荃灣一樣可以做到定點班次,
而家沙咀道返麗瑤果條30一樣都受到同樣因素影響。

4. 不過海興路 (係我講錯咗海壇路...) 係可以加站俾祈德尊客行去搭
住宅客步程未必會遠過行去搭西鐵
而且工廠客仲會近咗
(呢點其實可以抅,要睇海皮西站至西約工廠區一帶重建完會格局係點先可以決定

唔係唔得,但始終惢較隔涉,吸引力會差好多,況且果個位之後似乎可能受到荃灣路擴闊工程影響

6. 不過我覺得因為唔夠車而令到深水埗至旺角一段真空會可惜咗啲
雖然好過老九改 33A 做美孚循環線...
照計冇咗條 41,33X 應該唔洗要咁多 33A 資源都可以夠做

無左條41,但10架車有5架要留返俾青衣,5架俾九龍城開33X,
而33X都要11架車先做到15分鐘一班,點都要由荃灣區抽六架,大家齊齊付出,所以我個諗法係
順便俾葵涌邨/大窩口有更快捷途徑往返旺角囉。

換個角度,33A縮短,深水步至美孚班次一定更穩定,未必係壞事…
fb.com/scientisthk2usa/
238X 發表於 2014-1-20 10:37 | 顯示全部樓層

原帖由 HF3204@243M 於 20/1/2014 00:25 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

係會嘅,減班之前嗰一兩年每逢假日啲車都成日返唔切。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
stevenlim84 發表於 2014-1-20 12:47 | 顯示全部樓層

回復 22# 的帖子

34M的客量已比以前增加不少,繁時(包括上繁和下繁)會和34調車,把34的雙層車用在34M上。上繁不用雙層的話,一期是沒辦法上車的,總站和二期可以打爆單層。下繁地鐵站足可打爆單層

34M的客量增加是由於兩方面的:

1.麗城二期減邨巴班次,不少二期居民改坐小巴和巴士,但小巴未能滿足需求,令不少人轉投班次較穩定的34M,也可以是34M變成是分流繁時小巴乘客。

2.增加了243M、42M和40的轉乘優惠,麗城往青衣的客,基本上都會坐34M,因為自己坐小巴要多付3.1
HF3204@243M 發表於 2014-1-20 14:27 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2014-1-20 10:37 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

係會嘅,減班之前嗰一兩年每逢假日啲車都成日返唔切。

咁只係因為嗰時荃新天地仲未起好,週圍都係地盤

不過而家起好咗,反而逄假日馬沙出面都已經係咁塞燈...
所以如果話為咗沙咀道冇咁塞而要踢咁幾條線落楊屋道既話
第一條我會揀 930,第二條係 E31
再跟住先會到新39M,荃威方向行青公,海濱方向行楊屋道
238X 發表於 2014-1-20 15:50 | 顯示全部樓層

原帖由 HF3204@243M 於 20/1/2014 14:27 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

咁只係因為嗰時荃新天地仲未起好,週圍都係地盤

梗係唔係喇,塞假日車呀
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知