hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [轉載]施將軍/九巴大計
開啟左側

[轉載]施將軍/九巴大計

Tomas_1997 發表於 2014-1-18 18:47 | 顯示全部樓層

回復 32# 的帖子

仲有24同203c都係定點班次!!!
HF3204@243M 發表於 2014-1-19 11:51 | 顯示全部樓層
We predominately provide a seat.

咁呢張 SEAT 既格局對比以前啲 2+2 既 SEAT 真係 _ (自己諗一個四個字母既英文字)

As part of the sweeteners and rationalisation we'll be installing a second Octopus machine at the centre door. It will credit users' cards on their way off the bus.'

施生真係咁信得過香港人落車啪卡既文化?
原帖由 S3BL100 於 2014-1-18 01:01 發表

上面仲話佢地有人監察網上討論區,我相信九巴有人會睇埋italk呢度咁多人既意見…

其實不嬲都有
甚至 ITALK / 友壇有時啲 FF 唔知點解會同以前啲 RDP 一樣

93A_S3_6:30am 發表於 2014-1-19 17:13 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2014-1-18 16:53 發表
12.8m 新車真係載多 12 個,
之前仲有版友唔信加長架車會載多 10 人,依家載到有突
高載迷,起來歡呼吧!

唔好再賴曲梯直梯了,根本依家條方梯就同曲梯一樣長,因為依家曲梯都唔會縮到以前咁短。

我估計新車載客量係 63+29 ...

12.8m姐係比12m大概多一隻窗,
咁不如將中門後移一格,中門前連輪椅位成為特大水塘,
梯後繼續係座位好過
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
PS8851@182 發表於 2014-1-19 17:18 | 顯示全部樓層

原帖由 93A_S3_6:30am 於 2014-1-19 17:13 發表

12.8m姐係比12m大概多一隻窗,
咁不如將中門後移一格,中門前連輪椅位成為特大水塘,
梯後繼續係座位好過
施將軍都話要多d座位, 好難再有水塘喎...
s3n370 發表於 2014-1-19 18:34 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2014-1-18 16:53 發表
12.8m 新車真係載多 12 個,
之前仲有版友唔信加長架車會載多 10 人,依家載到有突
高載迷,起來歡呼吧!

唔好再賴曲梯直梯了,根本依家條方梯就同曲梯一樣長,因為依家曲梯都唔會縮到以前咁短。

我估計新車載客量係 63+29/57,下層樓梯後裝少 3 排凳變水塘,減少 6 個座位換成企位,咁就剛好中門打後先有座位。
係咁咦滿足高載迷「多左座位」既慾望,同埋巴士公司文字上「更多座位」既狡辯,其實打算每出 5 架12.8m 新車就減走一架 12 米一代直梯既事實。
咁樣一來一回,5 架 12.8m 高載 AEC 載客量就係 745,6 架 12m ATE 就係 744,
即係剛剛好 5 架 12.8m 高載 AEC 就可以頂 6 架 12m ATE,但前者得 460 個座位,後者卻有 480 個座位,
就算 12.8m 高載 AEC 最終得 2 排變左水塘,5 部都只會得 470 座,相約總載客量下,座位仍然會比 6 架 12m ATE 少左近 10 個。

又未必駛0既...除非12.8米巴士好似九巴3N/3BL咁整兩度落車門,否則唔駛整水塘都載到149人。

宜家12米ATENU的載客量都己經有59+31/47共137人,加長0.8米即係上下層各多一排位共8個。
另外下層走廊長佐0.8米,只要條走廊有0.6米闊,每個企位0.17平方米計,數字上己經多3個企位。
另外新加果排座椅用番現有ATENU六百幾毫米座距,用黎將輪椅位加大,下層其中一排位又好似DM車身ATR咁改橫排,又可以渣多個企位出黎。
即係63+35/51,12.8米車咁就載到149人。

好似師兄咁講,將其中6個位換水塘,按2+2AV下層拆6個位變多10個企位計,己經載到63+29/61=153人。
再過份D,下層用番2+2白板較窄的座椅,隨時再渣多3-4個企位出黎。如果唔過法定車重,數字上隨時載到157人,迫近往日3BL的水平。
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
s3n370 發表於 2014-1-19 18:37 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2014-1-18 12:45 發表
另外,專利巴同拖架唔同,話晒要行核心商業區,要試過先知係咪啱用

至少核心商業區,有巴士行0既道路路面設計,唔會係一個障礙。
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
238X 發表於 2014-1-19 19:32 | 顯示全部樓層

原帖由 sea1986 於 18/1/2014 14:18 發表

可惜而家係被共產黨攻陷嘅香港
而非英治嘅香港

呢樣難講,我就睇下你革命成功自己上位做成點。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
bobbycheng 發表於 2014-1-19 19:48 | 顯示全部樓層
減少兜路

搞掂40之後
唔知會唔會搵42,72,93K,106等路線開刀
 樓主| FS1819 發表於 2014-1-19 20:01 | 顯示全部樓層
原帖由 s3n370 於 19-1-2014 18:34 發表

又未必駛0既...除非12.8米巴士好似九巴3N/3BL咁整兩度落車門,否則唔駛整水塘都載到149人。

宜家12米ATENU的載客量都己經有59+31/47共137人,加長0.8米即係上下層各多一排位共8個。
另外下層走廊長佐0.8米,只要條走廊 ...
我反而想佢入流水線專用嘅車,唔止係大尾牙咁簡單,
而係12.8米、兩度落車門(門較窄身、兩道門之間做輪椅位)、用Practico 3840凳,最重要係要求按制關門內2秒要開到車,
而唔係用一道叮極都未關好嘅門,咁樣市區流水線嘅效率會大大提昇
唔講・唔等於・唔做
拾顓豭 發表於 2014-1-19 20:22 | 顯示全部樓層

回復 17#, 18#, 46# 的帖子

先多謝兩位師兄朋友分析

其實 12.8m 巴士, 個人認為係唔可以同掛接貨櫃車完全相提並論
首先, 掛接貨櫃車有接位點, 有拖頭加一舊長方形 (貨櫃); 一體化巴士就只等於一舊長方形 (整部巴士車身)
兩者轉彎所需角度同駕駛技術係完全唔同

個人前文提到的內容, 並不是完全否定 12.8m 巴士在港發展嘅可行性, 或者大家又可以試吓諗諗,
即使有朋友提及當年雷生所講 15m 巴士喺彌敦道, 或者沿綫路面可行, 之但係部份巴士總站同路面嘅設計上亦未必可行..
只要沿綫要經過窄路 (如對面海 82 號綫左轉入七姊妹道果類), 或者窄坑 (如天星碼頭, 荃灣站部份坑位) 就已經可以落禁令
所以發展 12.8m 巴士係幾有可能只限部份路綫受惠

而運輸署冇錯係可以為新型巴士落豁免, 但如果日後普及, 亦不能排除修例嘅可能性呢
正如當年開始要大規模採用雙層巴士運客, 政府一樣要修例規定建築物同招牌必須離地一定距離...

不過個人都好期待有更高載版巴士出現, 唔係想睇 "歡樂滿東華", 而係想睇吓日後新車佈局會否設計到用盡車廂每一分,
發揮巴士應有嘅載客量