hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 詳盡直擊報導203C,203S首航情況(長文多相,另有小插曲) ...
開啟左側

詳盡直擊報導203C,203S首航情況(長文多相,另有小插曲)

ricky619 發表於 2014-1-19 00:55 | 顯示全部樓層

睇唔清楚塊banner寫乜, 照計大坑東乘客冇乜大影響架喎,

真係只係為左個number?

雖然203C呢個number真係不知所謂.
lsc04d11 發表於 2014-1-19 09:41 | 顯示全部樓層
最好笑係不滿條線個名,並唔係走線、收費、轉乘等………

不過,我琴日實地發現,路線改左個名真係令人「醒」好多。尤其是原203乘客,個個見到203C後,警覺性都高左……
如果對南山村而言(我就冇真正見到南山村的2C乘客),兩個位既路線編號,變四個字,都唔知有改動?
(而大坑東總站,直情變成有車泊O係度,所以冇得講佢唔知道卦……)
巴士迷A號 發表於 2014-1-19 09:57 | 顯示全部樓層

回復 22# 的帖子

好地地用番2C咪好lo,搞到D阿公阿婆睇唔到數目字..
203C → 3C? 203E?
6516 發表於 2014-1-19 11:28 | 顯示全部樓層

原帖由 巴士迷A號 於 2014-1-19 09:57 發表
好地地用番2C咪好lo,搞到D阿公阿婆睇唔到數目字..
203C → 3C? 203E?
數黎數去, 都係得5個站有同站問題, 點解要無限放大"會睇錯"呢樣野?
PS8851@182 發表於 2014-1-19 12:16 | 顯示全部樓層
fareast 發表於 2014-1-19 13:09 | 顯示全部樓層
改左麼地道對開,廣東道回唔到程真係大問題
4A係一個大家都接受到既名
唔明運輸署點解攬住203c唔放
可能係想博又一村居民誤會203無cut到啦
FBI2 發表於 2014-1-19 16:24 | 顯示全部樓層

上月,我朋友和議員傾過,佢地都傾向用4A,開會時都話要用4A,點知運輸署署長係未和議員達共識底下,簽署批出用203C.之後,有人要班反對既議員暫時收聲,所以這數星期係一D動靜都冇.

不過,班議員都向和街坊交代,咪象徵式係開線前一天掛血書抗議,同時在開線首班車搵班長者唔俾九巴開車. 呢D完全係做場SHOW俾班街坊睇,証明議員已經盡左力. 試想想? 點解到而家先掛血書? 明明班議員一早知道1月18日改! 另外,點解九巴早一晚會知道班長者會封總站? 九巴也突登搵幾部車係大坑西街STANDBY! 情況等如大陸要掃黃,會事先叫黃色場所關燈一樣.

而家203C已開,我估4A這個號碼,只是議員和街坊的一個幻想了.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
b03119999 發表於 2014-1-19 18:18 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2014-1-19 16:24 發表
上月,我朋友和議員傾過,佢地都傾向用4A,開會時都話要用4A,點知運輸署署長係未和議員達共識底下,簽署批出用203C.之後,有人要班反對既議員暫時收聲,所以這數星期係一D動靜都冇.

不過,班議員都向和街坊交代,咪象徵式 ...

一早掛哂banner
點會唔知
FD5410 發表於 2014-1-19 18:19 | 顯示全部樓層
原帖由 6516 於 2014-1-19 11:28 發表
數黎數去, 都係得5個站有同站問題, 點解要無限放大"會睇錯"呢樣野?
如果話 203C 會睇錯做 203E,都話有咁既可能
但係我真係唔覺得會有一般街客覺得 203C 會同 3C 有關係

話人介意個編號,其實佢地似乎先係最介意嗰個...
b03119999 發表於 2014-1-19 18:24 | 顯示全部樓層

原帖由 1314 於 2014-1-18 12:16 發表

又係班泛民政棍既好事 (昨日黃昏已經有人係上面行人天橋掛上BANNER)(抗議完之後好大機會請佢地飲茶)

(馮)搞基哥個黨出左通告話區議會在幾日前已經通過2c/203合併要改用4A,而取代用203C,
仲話已經去信運輸署,要 ...

題外話,協同中學個站擺左過有個此站暫停使用既牌
隱約見到係話203c
唔知會唔會同呢樣野有關
可能29/1起逢星期三有特別安排掛
(22/1圖書車停開)
仲有,原來個站長室係無站長既
由旺東個站長安排