hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) N73落馬洲2014開年第一戰
開啟左側

N73落馬洲2014開年第一戰

64K 發表於 2014-1-19 03:14 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

小弟比較少影巴士相的今晚見到落馬洲開條新線(其實係兩線合併)
所以來趁下熱鬧
影得唔太好,請見諒
2014年1月18日晚上11:40
N73由落馬洲到沙田市中心第一班車HT2877

送上N73的路線資料圖

車頭有指示用八達通拍卡比分段收費

講番首航乘客量唔多
好少中途上車客
不過到吐露港公路見到對面大塞車
(本板另文有提及)
唔知會唔會又搞到脫班啦
1月19日凌晨大約12:35到沙田市中心巴士總站
好彩比我影完呢張相之後
部手機先無電

多謝欣賞,歡迎轉載

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
Choi + 1 + 1 謝謝分享

查看全部評分

我的愛線——888!
Choi 發表於 2014-1-19 05:51 | 顯示全部樓層
唔知坐N73轉170由最北落馬洲到最南香港仔要幾耐呢?同埋就唔就到兩線時間?
新造的人、如鷹展翅上騰。
lsc04d11 發表於 2014-1-19 09:31 | 顯示全部樓層
冇寫轉乘N73時需下車拍卡??

(因為我睇九巴網頁,往落馬洲方向可減$18.4,但相反,N73轉N271往紅磡方向只減$10.9。
與我看過的某巴士迷網頁寫落馬洲來往紅磡鐵路站全程$19.2完全相反。

我諗九巴都係諗住繼續做上水<-->九龍既轉乘,並唔諗住做落馬洲<-->九龍,但佢咁樣SET轉乘車資,往落馬洲方向又真係做到。

可能與73A,76K,77K唔同,享用轉乘無需下車分段。
咁如果我搭N271往沙田市中心,然彼轉N73去上水,即係上車一刻就只收取$0.8?咁如果我又遵守落車拍卡,會否多收一次$11.5(吳屋村或之前車站)/$9.4(上水站)

我專登揀B3呢個帖回係想知巴士上、站上單張/通告有否與73A/76K/77K的同樣提示?如果冇,我會O係B2既N73post再貼一貼。
TPCYP 發表於 2014-1-19 10:26 | 顯示全部樓層

原帖由 lsc04d11 於 2014-1-19 09:31 發表
冇寫轉乘N73時需下車拍卡??

(因為我睇九巴網頁,往落馬洲方向可減$18.4,但相反,N73轉N271往紅磡方向只減$10.9。
與我看過的某巴士迷網頁寫落馬洲來往紅磡鐵路站全程$19.2完全相反。

我諗九巴都係諗住繼續做上水九龍既轉 ...

無錯喎,南行,N73落馬洲上 $19.2,佢suppose你喺沙田先轉N271,N271係免費
不過,可以搵人試試,落馬洲至大埔分段11.5後,喺大埔上N271南下係咪只需補7.5。如果係,喺大埔轉N271係平過喺沙田轉(平$0.2)

但唔知係咪一個漏洞,南下,N73上水打後往沙田11.5,如果我喺沙田先轉N271,N271理應免費,即係上水打後可以11.5去九龍?有錯請告知
lsc04d11 發表於 2014-1-19 11:29 | 顯示全部樓層
原帖由 TPCYP 於 19-1-2014 10:26 AM 發表

無錯喎,南行,N73落馬洲上 $19.2,佢suppose你喺沙田先轉N271,N271係免費
不過,可以搵人試試,落馬洲至大埔分段11.5後,喺大埔上N271南下係咪只需補7.5。如果係,喺大埔轉N271係平過喺沙田轉(平$0.2)

但唔知係咪一個漏洞,南下,N73上水打後往沙田11.5,如果我喺沙田先轉N271,N271理應免費,即係上水打後可以11.5去九龍?有錯請告知

其實好多九巴轉乘都係減優惠額,而非免費,免費的時候都只是優惠額等於或大於第二程車資
就拿203C來說,1/1A<-->203C係最多可減$5.5,而3C/42/95/12轉都係減$4.7或第二程免費(講緊係$4.7既203C),所以其實都係以「減$4.7」作為程式標準。
同埋佢有寫住「最多可慳」這四字,不代表優惠額永遠是$10.9。
所以大埔轉車既優惠額可能有減,而你又用左中途落車分段,分分鐘連轉乘優惠都冇埋。

如果當年好多轉乘計劃係用「免費」來SET的,唔使有一次加價後變左轉線要補$0.1。

你個沙田分段提醒左我,落馬洲往紅磡既車費問題解決左。但仍然有落車使唔使拍卡(從紅磡在N271上車後轉N73往上水),其實正路D個問題應該係,在沙田轉N73時係已減優惠額?定係要落車先俾優惠額?
仲有,現金的轉乘還保留?
TPCYP 發表於 2014-1-19 13:06 | 顯示全部樓層

回復 5# 的帖子

1)睇返N73張豬紙,其實已經解答左我地既疑問。總之佢兩線夾埋只須俾19.2
2)北行:我覺得佢係跟番73A嗰種模式,即係兩程上車都會扣錢,到你落車再拍卡先回贈俾你,總之兩程夾埋19.2,最高回贈額就係N271嗰程(18.4)(當然,要搵人試試證實,但以九巴暫時既落車回贈模式,應該就係咁)
3)南行:呢到就有個tricky位,如果我落馬洲上俾19.2,到大埔落車無拍卡,轉N271,咁樣N271應該要補7.5,因為南行最高回贈額係10.9(變左19.2+7.5=26.7)(當然,係唔係咁都係要搵人做下實驗)。但大埔有拍卡落車轉N271就補7.7(11.5+7.7=19.2),而沙田上N271就補$0(19.2+0=19.2)
~石機啊~ 發表於 2014-1-19 15:16 | 顯示全部樓層

原帖由 Choi 於 2014-1-19 05:51 發表
唔知坐N73轉170由最北落馬洲到最南香港仔要幾耐呢?同埋就唔就到兩線時間?
N73大約1個鐘
N170大約35~45分鐘(以前我坐過3頭蘭30分鐘)
但等車時間就睇運啦
lsc04d11 發表於 2014-1-19 15:18 | 顯示全部樓層
原帖由 TPCYP 於 19-1-2014 01:06 PM 發表
1)睇返N73張豬紙,其實已經解答左我地既疑問。總之佢兩線夾埋只須俾19.2

咁我又多兩個疑問,豬紙冇左上水來往富亨?
(正如N241<-->N260,都有屯門<-->青衣之轉乘,同樣全程一個價)

另一個疑問,如果我八達通剩番$1,第一程扣十幾蚊,變負數,但仍然綠色,如果下車回贈後都仲係負數,O個次拍卡是否會不能交易(紅燈)?(當然以該八達通沒有自動增值服務計)
Man@MFHK 發表於 2014-1-19 17:37 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2014-1-19 15:18 發表

(正如N241N260,都有屯門青衣之轉乘,同樣全程一個價)

另一個疑問,如果我八達通剩番$1,第一程扣十幾蚊,變負數,但仍然綠色,如果下車回贈後都仲係負數,O個次拍卡是否會不能交易(紅燈)?( ...

城記的話我試過負錢都可以免費轉第二程,老九就唔清楚。
Volvo B8L
TPCYP 發表於 2014-1-19 19:13 | 顯示全部樓層

原帖由 lsc04d11 於 2014-1-19 15:18 發表

(正如N241N260,都有屯門青衣之轉乘,同樣全程一個價)

另一個疑問,如果我八達通剩番$1,第一程扣十幾蚊,變負數,但仍然綠色,如果下車回贈後都仲係負數,O個次拍卡是否會不能交易(紅燈)?( ...
應該就取消左,N271既新豬紙淨係寫左兩個單向既八達通轉乘
就係兩線既北行同兩線既南行

而且,N73豬紙有誤,廣福往沙田用左第二隻顏色;網站亦寫廣福至沙田有9.4的分段⋯成日都唔校對下先出街