hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 香港專利巴士公司有沒有南亞裔車長?
開啟左側

[問題] 香港專利巴士公司有沒有南亞裔車長?

VA52-HN6509 發表於 2014-1-22 00:47 | 顯示全部樓層

原帖由 KP3805 於 2014-1-21 22:41 發表

X國雄好似係671字軌, 之前搭過佢行671, 592
唔知有無轉線, 認真佢幾好人
見佢主要都係返鴨脷洲個邊既線,係有一次見過佢朝早渣 71 (中環碼頭時代)...
我亦都曾經多次見過佢渣 95C 了

ArnoldC 發表於 2014-1-22 01:07 | 顯示全部樓層
原帖由 kmbodth 於 2014-1-21 23:59 發表
張敬軒如果去改個南亞名,曬
太陽燈,留鬚包頭巾加副黑超唔出聲行出街你估有幾多人會覺得佢係華人呢?如果女車長披件頭巾帶埋超改埋伊斯蘭地方人名唔出聲,又仲會覺得佢係華人?閣下知道shemale點解嗎?俾幅佢地著左衫嘅圖你睇你 ...

你犯左個好嚴重嘅邏輯錯誤─
你因為「南亞國家國籍人士大部分係南亞裔而且住在南亞國家」;
就當「南亞國家以外見到所有南亞裔人士都係南亞國家國籍新移民」。
等於因為阿媽係女人,就當全世界女人都係你阿媽。

揸三粒星一家大細在香港,除左華人之外,最多相信係南亞人,分分鐘重多過英國/愛爾蘭人。佢地大部分係英籍,亦都有不少想攞/攞左中國籍,有啲家族甚至戰前已經定居香港,比大部分華人耐。呢啲點算外勞呢?

香港華人亦都好多唔係中國籍。如果我問有幾多華裔車長,英美加澳籍嗰啲你計唔計?

至於你話點認人地咩族裔,根本同我兩個 post 無關,九唔搭八。
kmbodth 發表於 2014-1-22 01:55 | 顯示全部樓層
作者: ArnoldC    時間: 2014-1-21 23:03
引用:

原帖由 kmbodth 於 2014-1-20 11:38 發表 就如在下所提例子,改個日本名/膚色分別只是一個線索俾人估,不少車長因長期駕駛而曬黑。車長本人才知到個人的鄉下。早前業界曾提出引入外勞解決人手短缺,如果引入嘅,很可能有南亞裔嘅車長。早幾日兩次搭中師姐車,有小妹 ...
唔係好明你想講咩。「裔」係講血統、種族,「外勞」係同國籍、居留權有關。呢點,香港嘅華裔人士,應該最清楚。
閣下唔明在下所舉例子,好喇解釋完就話人九唔搭8

另外閣下是否正被迫妄想?本人幾時‘當「南亞國家以外見到所有南亞裔人士都係南亞國家國籍新移民」。等於因為阿媽係女人,就當全世界女人都係你阿媽’?閣下請小心言論,不要再誹謗。
原帖由 ArnoldC 於 2014-1-22 01:07 發表

你犯左個好嚴重嘅邏輯錯誤─
就當「南亞國家以外見到所有南亞裔人士都係南亞國家國籍新移民」。

揸 ...
反而閣下能否正面回應下到底引入南亞國籍外勞做車長真是不會有更多南亞裔人士成為車長?來港外籍家傭普遍都是該族裔。
如果閣下覺得逃避事實會舒服d嘅話,九唔搭八你就唔好答喇,小欖個邊應該比較適合閣下。

ArnoldC 發表於 2014-1-22 02:45 | 顯示全部樓層

原帖由 kmbodth 於 2014-1-22 01:55 發表
閣下是否正被迫妄想?本人幾時‘當「南亞國家以外見到所有南亞裔人士都係南亞國家國籍新移民」。等於因為阿媽係女人,就當全世界女人都係你阿媽’?閣下請小心言論,不要再誹謗。反而閣下能否正面回應下到底引入南亞國籍外勞 ...

依家邊個最似有被害妄想?
你自己睇清楚人地同你自己講過咩,睇下個邏輯點樣串埋一齊。
唔好人地用歸謬法就話人誹謗,唔好打稻草人,唔好人身攻擊

我由頭到尾無話過引入南亞國家外勞做車長唔會多南亞裔車長,亦都無話你憑姓名/膚色判斷某人屬邊個種族有問題,而係話你唔識香港社會情況,而且將「當且僅當」同「如果」搞亂,以致以為南亞裔車長就係外勞。

呢個 post 一開始係問有無南亞車長,有人撲埋來話反對外勞。換言之,除非有人九唔搭八,一定有人覺得南亞裔車長就係外勞。而你嘅支持論點係:「如果引入南亞國家外勞做車長,就會多南亞裔車長。」即係你將「如果」同「當且僅當」搞亂。解釋「如果」同「當且僅當」嘅分別,好簡單嘅例子係:「阿媽係女人,但係唔係個個女人都係我阿媽。」「當且僅當」調返轉都成立,但係「如果」調返轉唔一定成立,而且依家擺明唔成立。

當且僅當你認為香港所有南亞裔人士都係南亞國籍新移民,先至可能以為南亞裔車長就係外勞。我同埋其他板友都不停指出一個事實,就係香港有好多三粒星、一家大細、定居幾代、屬英籍甚至中國籍嘅南亞裔人士,佢地絕對不屬外勞,而且無論法律、技能、情理上都可以做車長。你似乎完全漠視呢一點。而身為香港中國人,你應該明白國籍/居留權同族裔無必然關係。

GA5505.六小孩 發表於 2014-1-22 05:34 | 顯示全部樓層
原帖由 PKD32 於 2014-1-22 00:08 發表
幾年前B2P岩岩開果陣搭過一個有中文名嘅南亞司機,佢講廣東話,不過部車只有英文告示
舊年系96R短躉又搭過一個大陸許姓師姐(連英文拼音都係普通話),部車系5C掛牌 ...

大陸拼音許師姐
佢係 91M 掛牌,舊年我仲返緊學時成日坐佢車,手車好飛下
助養兒童 每日 $7
KMB-ATE1 發表於 2014-1-22 08:48 | 顯示全部樓層
原帖由 kmbodth 於 22/1/2014 01:55 發表
來港外籍家傭普遍都是該族裔
香港外籍傭工以菲傭與印傭佔多(唔好同我講印傭來自印度),然而菲律賓及印尼俱不屬南亞,「東南亞」與「南亞」係兩個不同既地理概念。
KXEnviro | @KX675
kmbodth 發表於 2014-1-22 10:07 | 顯示全部樓層

原帖由 ArnoldC 於 2014-1-22 02:45 發表

依家邊個最似有被害妄想?
你自己睇清楚人地同你自己講過咩,睇下個邏輯點樣串埋一齊。
唔好人地用歸謬法就話人誹謗,唔好打稻草人,唔好人身攻擊。

我由頭到尾無話過引入南亞國家外勞做車長唔會多南亞裔車長,亦都無話你 ...
你即管睇下你quote左尐咪囉。
人身攻擊完人地就叫人唔好人身攻擊你;閣下誹謗係事實。
你還你我還我,人心隔肚皮,你幾時做左我代言人呢請問?

閣下如果鐘意自言係自語嘅話係你嘅事,但唔該唔好未經授權代人講嘢,仲要係不反映甚至違背本人立場嘅嘢,係都要拖人落水。請問在正式大量引入外傭之前,香港假日中環皇后像廣場幾時有成堆外傭聚集?

kmbodth 發表於 2014-1-22 10:16 | 顯示全部樓層
原帖由 KMB-ATE1 於 2014-1-22 08:48 發表
香港外籍傭工以菲傭與印傭佔多(唔好同我講印傭來自印度),然而菲律賓及印尼俱不屬南亞,「東南亞」與「南亞」係兩個不同既地理概念。
規模之大嘅少數例子,佢地大部分國籍=族裔
ArnoldC 發表於 2014-1-22 11:47 | 顯示全部樓層
原帖由 kmbodth 於 2014-1-22 10:07 發表
你即管睇下你quote左尐咪囉。
人身攻擊完人地就叫人唔好人身攻擊你;閣下誹謗係事實。
你還你我還我,人心隔肚皮,你幾時做左我代言人呢請問?

閣下如果鐘意自言係自語嘅話係你嘅事,但唔該唔好未經授權代人講嘢,仲要係不反映 ...

睇下講過咩啦:

你第一次貼文:「日本(姓名)/蒙古/英國就有,亦有d大陸落黎嘅師姐。一有外勞,極可能就由原本加人工吸引人入行變成鬥人工低爭工做,只有利老闆。」─言下之意:無南亞裔車長(如果我問士多老闆:「有無七喜?」佢話:「可樂就有!」言下之意係無七喜。)現時無外勞;綜合上句,外勞不包括日本/蒙古/英國/大陸;反對外勞

我第一次回應你:「人地問南亞,唔係南亞國籍,外咩勞?」─主題為南亞裔,即係以族裔作準;以為你知道香港有好多三粒星、一家大細、定居幾代嘅南亞裔,唔算外勞,反問句叫你唔好反對佢地。

你第一次回應我:「就如在下所提例子,改個日本名/膚色分別只是一個線索俾人估,不少車長因長期駕駛而曬黑。車長本人才知到個人的鄉下。早前業界曾提出引入外勞解決人手短缺,如果引入嘅,很可能有南亞裔嘅車長。早幾日兩次搭中師姐車,有小妹妹上車講左句唔該司機叔叔 而沒被糾正,有時耳聽未為真,眼見未為實,除非本post有人自認南亞裔車長,否則基本上已完。亦有大陸口音師姐(新入職),人地問cwb轉咩車番大埔佢聲稱唔知,問佢葛量洪邊個站落就識。南亞裔車長駕駛技術應該幾了得,外掛民族個d crowded bus真是極危險。有個已退休,由大啤轉做由己岡字軌嘅車長,原來有個名叫泰仔。」─你上一編文間接話無南亞裔,綜合呢句,即係話要外勞先有話南亞裔一定在外國(交通落後國家?)做過司機;其他真係唔知同南亞裔係咪外勞有咩關係。

我再問你:「唔係好明你想講咩。係講血統、種族,外勞係同國籍、居留權有關。呢點,香港嘅華人士,應該最清楚。」─問完你,但係你好似搭左第二條問題,於是 clarify 少少再問;香港華人好多X籍華裔,以為你會明國籍/居留權同種族無必然關係。

你噉樣答:「張敬軒如果去改個南亞名,曬太陽燈,留鬚包頭巾加副黑超唔出聲行出街你估有幾多人會覺得佢係華人呢?如果女車長披件頭巾帶埋超改埋伊斯蘭地方人名唔出聲,又仲會覺得佢係華人?閣下知道shemale點解嗎?俾幅佢地著左衫嘅圖你睇你又會分到佢地係female同shemale?咁犀利?有d女人患多毛症生鬚,唔通係男人?閣下同堆被保皇黨蛇齋餅糉呃呃氹氹被矇蔽嘅愚民分別何在?賊喊捉賊?閣下唔通認為菲律賓籍嘅人會以華人為主佔大比數?印度籍嘅人大部分都是印度裔,就當引入印度籍外勞,變相係主要請印度裔員工,明未?在下為閣下深感不安,一字咁淺嘅道理都可以咁樣理解。」─一開始又係一大堆同唔知同問題有咩關係嘅野;開始人身攻擊兼誹謗,重要唔知為咩(當你答緊我個南亞裔VS南亞外勞問題)呢度開始「如果」同「當且僅當」混亂,而且呢個答案成立嘅前提係香港無本土南亞裔,即係所有南亞裔人士係新移民

你明未呀?

講南亞裔車長,幾時扯左去(有特別入境安排嘅)南亞家庭僱工呀?南亞特別之處,係因為英國統治因數,有相當多當地移民定居香港,並為永久居民。

ArnoldC 發表於 2014-1-22 12:56 | 顯示全部樓層

原帖由 ArnoldC 於 2014-1-22 01:07 發表
你犯左個好嚴重嘅邏輯錯誤

指出你個答案前設嘅問題。

用歸謬法指出「如果」當做「當且僅當」嘅問題。

揸三粒星一家大細在香港,除左華人之外,最多相信係南亞人,分分鐘重多過英國/愛爾蘭人。佢地大部分係英籍,亦都有不少想攞/攞左中國籍,有啲家族甚至戰前已經定居香港,比大部分華人耐。呢啲點算外勞呢?

講多次點解南亞裔不一定係外勞。

香港華人亦都好多唔係中國籍。如果我問有幾多華裔車長,英美加澳紐籍嗰啲你計唔計?

再次用香港華人有多國籍做例子,說明國籍/居留權 =/= 種族/族裔

至於你話點認人地咩族裔,根本同我兩個 post 無關,九唔搭八。

由頭到尾都無講過你點認人地咩族裔有問題,呢個係事實。亦都同南亞裔係咪外勞無關。

邊度誹你謗?