hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) (個人意見)203C「售後服務」讚多過彈
開啟左側

[經歷分享/報告] (個人意見)203C「售後服務」讚多過彈

lsc04d11 發表於 2014-1-19 16:16 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

幸好我自己五天工作,幸好13年開始好多改動都改於星期六開始。繼上周99號線,本人昨日又可以追蹤203C線。
(上星期99之相關帖子︰http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-819966-1-1.html)
相關影片︰http://youtu.be/xGZYip_EUyg

片段製作中,先以文字論說我對此次的意見︰(不在於路線定位上)
1. 宣傳都做得幾好,通告都放得足,唯一要挑剔都係通告字體細。
於大坑東總站、雀橋街、協和小學都派有職員,預備派發巴士仔單張及解釋,唯主動性不高。
雀橋街站更貼有N咁多既巴士仔單張(並非for乘客撕,而似692尚德廣場站,只係俾你睇到)
新港中心站有巴士仔溫馨提示,可以搭12號在總站轉203C往大坑東

2. 又一村總站未有職員安排(我都明白,乘客真係少D既),但與99烏溪沙站問題一樣,連車長入站後亦不知應停哪裡,短短十分鐘間(早上9時前),就見兩班往大坑東班次都入錯站,司機亦要在車廂內探頭找站。往尖東/大坑東方向既車站亦不清晰。(難道覺得乘客見到個站有203C又有203S就係尖東方向?)
幸好,經本討論區某帖,見到九巴已做事,在往大坑東的分站加上提示。

3. 有達之路沿途乘客上車,見編號及總站有改,嚇得一大一小不敢上車,想行出太子道搭車(最終,佢地搭左一架去石硤尾街市的小巴),203C減左價,但佢地咁做分分鐘貴過203。
有三位乘客就要到太子站一帶,上車後問司機經唔經太子站?可能司機都清楚改動,冇左203既「太子鐵路站」分站,但其實你都可以有兩個答案︰
一. 在伊利沙伯中學下車,步行前往
二. 協和小學轉1/1A/3C/95,搭一個站。
佢就好清晰答唔經,三位乘客就這樣流失了……(他們好像步行往九龍塘站方向)

4. 在我拍攝的時段,203C是15分鐘定點班次。
但在又一村總站企不足十分鐘,見兩班大坑東班次,才見一班尖東。(可能這也是正常)
但之後在染布房街出發,久久未見有車,之後就在衛理道沿途見到4班往大坑東,中間只有1班往尖東。
是尖沙咀令班次不穩,行車時間不平均?

5. (呢個絕對唔係九巴既全錯)
1145既203C(尖東麼地道開出)班次,在1150仍在總站範圍內(讓線)等出麼地道,D私家車、貨車完全唔讓路,出個總站都要搞咁耐……

Gary_B 發表於 2014-1-19 17:49 | 顯示全部樓層
有邊一樣係「售後服務」?   
仲以為搭完 203C 有 coupon / 紙巾送添

PS8851@182 發表於 2014-1-19 17:57 | 顯示全部樓層
lpc 發表於 2014-1-19 18:11 | 顯示全部樓層

宣傳其實算係「售前功夫」
唔係售後

至於203c就無意見
點做都係頹線一條
最可恥係運輸同九巴太無賴
彈弓口叫203C
053h4 發表於 2014-1-19 18:13 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
AP149 發表於 2014-1-19 18:57 | 顯示全部樓層
3.你問司機經唔經咁事實係唔經咁答唔經有咩問題?
司機主要職責係揸車唔係顧客服務,唔似CS一定教到你去到為止
低級趣味扮高級:369
petcity 發表於 2014-1-19 19:08 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
JV2004-06 發表於 2014-1-19 19:39 | 顯示全部樓層
樓主好似真係彈多過讚。根據203C相熟車長透露,昨天首個運作日於下午時因受尖沙咀一帶交通影響,導致車輛未能預期開出。
另外您話九巴的職員主動性不夠高,請問您又有沒有主動提出疑問去等職員幫助您呢?
定還是拿完宣傳單張就係度做其他野,或者人地想同您講多少少,您就離開了?如果人家招呼左您,第二個又唔識,又話九巴唔夠主動,派咁少人落黎。

一個如果清楚新路線運作的巴士迷,又有心拍片,何解不用您把口幫車長,向乘客轉達呢?倒轉頭來,您去一個外國陌生新環境,係架巴士度您問司機路佢唔錯您,您可能會唔妥佢,但見到其他華人識聽您的語言,佢又唔幫您,您感覺如何?

帶番落去,您點解唔幫車長手解話呢?定係其實您唔係係架車度?

我個人感覺今次合併算是1件好事,因為2C太過兜所以才脫班,而203就太多塞車黑點所以才脫班,今次取道用2C的站多,可算是德政。
另外宣傳也可以盤是足夠,記得未取消2條線前有很多單張掛係度比乘客攞,會唔會有啲激進人士剪掉呢?
您吹呀?
ksmbh 發表於 2014-1-19 19:56 | 顯示全部樓層
203C行車時間點做都長
今日搭尖東到又一城已經50分鐘
都好難吸到客
petcity 發表於 2014-1-19 20:09 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽