hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 龍運開辦常規路線N30P
開啟左側

龍運開辦常規路線N30P

lsc04d11 發表於 2014-1-25 16:23 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

上次暑假咪有N42P同N30P既……今次講既並唔係只於假期高峰期的路線。
今次N30P係玩常規路線!

由虹橋作為「總站」(點解唔係紅橋?),開往東涌(經機場)(與之前的假期N30P只往機場不同),其實路線跟N30一樣。
0400及0455開出。加上元朗東0400開出的班次,屯門仍然有3班車(N30/N30P)前往東涌/貨運區/機場
而元朗東0400開出之班次將會編定於0435才於虹橋開出。

唔知沿路會否為這條N30P改波板糖?(定係學61U同之前既N30P完全唔需要理)

又話重要,比起其他路線改動,淨係咁樣擺一張通告ja bo……
我反而想知「N30系列第一階段優化計劃」既詳情……(P.S. Thank you下面post左N30既改動內容,咁即係元朗/天水圍,及屯門都仍然有三班通宵往機場服務……但在龍運角度而言就開左五班車。)

咁E34系列又幾時搞?

咁N42A都會繼續有假期高峰期特別班,但非稱為N42P,而繼續是N42A上水站往機場特班。
1月29日至2月7日每日0415於上水站開出,不經貨運區,只往機場,不往東涌。

評分

參與人數 1aPower +200 收起 理由
admin + 200 hkitalk.net facebook專頁推介 + 額外Like ...

查看全部評分

kiwai 發表於 2014-1-25 16:29 | 顯示全部樓層
http://www.lwb.hk/lib/N30%20Notice.pdf

N30 0320,0420班次停虹橋後直往機場

AVD1 發表於 2014-1-25 16:36 | 顯示全部樓層
已經有版友講左,
Sorry, Empty ~

P.S. 龍運起網站上已經出左新聞稿. 放條 Link 起度作補充之用:
http://www.lwb.hk/tc/news/press/archives/news201401251841.html

LJ7006 = MF5119 = AVD1
GD1570 發表於 2014-1-25 18:20 | 顯示全部樓層

其實長遠計...將N30分拆未嘗唔係一件好事..
要元朗人搭車兜埋屯門先上到公路
真係前無古人後無來者...
(53都唔駛咁樣兜啦)

分拆於N30,將N30P加大屯門的服務範圍
總好過現在直插只兜市中心...
再唔係,加返個N260轉乘,咁就更加好喇..
你有你可愛,我有我好笑。
EX-TL 發表於 2014-1-25 18:43 | 顯示全部樓層
N42A通告右下角蓋印個名, 令我諗起...陳志雲單case
DC3938 發表於 2014-1-25 19:19 | 顯示全部樓層
咁第二階段係乜?
 樓主| lsc04d11 發表於 2014-1-25 20:19 | 顯示全部樓層

頭先有購物需要出左去市中心,嘩……唔知九巴/龍運係咪睇到野呢?即刻放可撕下的紙O係站頭。(注意︰並非平時巴士仔的宣傳,只係將個pdf file print出黎o個隻……)

好多好奇位︰(除左N30P會否寫明O係波板)
1. 0400開出的N30,其實是否不需要35分鐘就可到紅橋?D時間係咪會俾司機由N30轉為N30P,咁咪會成為一條中途載客時會轉號碼既路線?
(如果屯門既波板真係又有N30又有N30P,好似好混淆,或者令人誤會有兩條線。)
2. 真係好想知佢第二階段,不過我諗都一定要「第一階段」反應良好吧……不知RDP遲D有冇寫?
3. 好讚龍運既誇張表達手法,元朗是一個點,天水圍是一個點,但屯門市中心、安定、兆麟、豐景園,全站部都係一個點,搞到N30紅橋後直達班次好似飛左四個「區域」咁,真係快好多咁……
同埋直達機場/貨運區/東涌,咁青馬收費廣場呢?

我既幻想(非建議,所以唔擺落F1版)
1. 開設元朗-->經青山公路-->小欖-->屯門公路轉車站-->機場/東涌班次
2. 將N30「全日化」(即係類似N11,N21,N31模式),60分鐘一班。順手可以執下屯門來往元朗/天水圍客。
3. N30的路線稍作更改,完全分拆元朗/天水圍線(跟前E34路線,但可能只行屯門公路)及屯門線(可跟X33走線)
(呢個真係要等第一階段反應良好先得)
4. 學A12,開設來往屯門及元朗/天水圍之班次(咁咪變左同「機場」全無關係?)
5. 加停屯門公路轉車站,加設N260(甚至N962)之轉乘,但學E33既轉乘優惠,不能全減,只減$6(通宵俾多D佢啦)

原帖由 GD1570 於 25-1-2014 06:20 PM 發表
其實長遠計...將N30分拆未嘗唔係一件好事..
要元朗人搭車兜埋屯門先上到公路
真係前無古人後無來者...
(53都唔駛咁樣兜啦)

53冇咁兜?
定係53冇上到公路ja……

N30兜一兜天水圍南,53兜一兜廈村、屏山、青龍頭、深井、麗城。
同埋通宵線比日間線兜少少是正常的事。

你不如話53幾多人搭,N30有幾多倍人搭,所以唔應該咁兜仲好啦。

busfunfun 發表於 2014-1-25 22:27 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 25-1-2014 10:43 發表
N42A通告右下角蓋印個名, 令我諗起...陳志雲單case
N42A都要拆線啦,大埔人成日話上唔到

btw...冇留意新聞,
陳志雲單case仲咩?
HU6455 發表於 2014-1-25 22:37 | 顯示全部樓層
都唔知龍運d通宵路線號碼點改,幾廿個數字組合唔用,硬係要一個N30+字每/及一個N42+字每玩晒
rusf101001 發表於 2014-1-26 00:05 | 顯示全部樓層

原帖由 HU6455 於 2014-1-25 22:37 發表
都唔知龍運d通宵路線號碼點改,幾廿個數字組合唔用,硬係要一個N30+字每/及一個N42+字每玩晒

完全分拆屯門N33,元朗天水圍N34

N42A冇法,廢事同N43混淆