hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 934,960,961,962系列重組建議,增設963系列
開啟左側

934,960,961,962系列重組建議,增設963系列

Sita1004-1017 發表於 2014-1-30 10:44 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

由於現時962系列重組後更不便及迂迴,但為了有足夠客量,因此建議加強服務範圍,而九巴服務質素欠佳,同時建議改由城巴營運
分開兩part934,960,
961及其特別路線-全部取消

963-開新線全日行走,由屯門站經山景,大興,紅橋,過海後沿962X至菲林明道轉入灣仔碼頭
963X-開新線全日行走,由洪水橋經藍地,建生,良田,然後直出港島沿963往灣仔碼頭
963C-開新線繁忙時間服務,由洪水橋經富泰,紅橋直出港島,港島區跟960X及962C走線
新963系列全部由城巴營運,收費$18.8(963C為$21.4)

962系列:
962-取消
962A-屯門區走線改跟962P,並加設下午回程服務(4-20分鐘一班)
962B-一拆四~
962B1-富泰至銅鑼灣,經置樂及黃金海岸,962B3服務時間內則經屯門官立中學直出(10-20分鐘一班)
962B2-御海峰至灣仔碼頭,經麗城(5-45分鐘一班)
962B3-置樂至銅鑼灣,繁忙時間服務,經黃金海岸(8-12分鐘一班)
X962B-御海峰至灣仔碼頭,經汀九橋直出(5-45分鐘一班)
962C-取消,由963C取代
962S-取消,由962B1/962B3取代
962P-改為全日雙向行走,於962A服務時間內不經上環至中環/金鐘(4-30分鐘一班)
962X-改為置樂至灣仔碼頭,經豐景園,安友,市中心(15-25分鐘一班)
收費$18.8(西隧往港島$9.3,過海後$5.7,西隧往屯門$13.4)
962B2/X962B收費$16(
(西隧往港島$9.3,過海後$5.7,西隧往御海峰$9.4,荃灣往御海峰$4.4,深井往御海峰$3.3)

班次表稍後補回

wingho_cwh 發表於 2014-1-30 11:48 | 顯示全部樓層
原帖由
Sita1004-1017
於 2014-1-30 10:44 發表
分開兩part934,960,961及其特別路線-全部取消
963-開新線全日行走,由屯門站經山景,大興,紅橋,過海後沿962X至菲林明道轉入灣仔碼頭
963X-開新線全日行走,由洪水橋經藍地,建生,良田,然後直出港島沿963往灣仔碼頭
963C- ...

樓主你想點先。。無啦啦取消左961佢,又唔講963 整出黎既原因,就係想比城巴做?
九巴真係咁差咩?? 雖然話高載車搭得你地唔夠舒服姐。。但到比番低載車樓主你,你無位坐既時候你就會寧願佢比番架高載你啦下話
仲有就係,宜家城巴新出牌既高載車(8361之後)都係比大西北線用,比城巴做,咪一樣要捱高載。。
未講完,咩962B2,X962B呀。。5-45 分鐘一班真係亂嗡中既亂嗡囉好唔好。。衰過唔改一百倍喎。。
小弟有少少懷疑樓主既身分。。
101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
GB2607 發表於 2014-1-30 18:25 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| Sita1004-1017 發表於 2014-1-30 18:45 | 顯示全部樓層

原帖由 GB2607 於 2014-1-30 18:25 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

1.連934/960 /961 都無啦啦取消,963 整出黎既原因又唔講,不知樓主你想點?
2.樓主你是否Lrt505/1010.505?!
我絕對唔係LRT 505,你去"隔離版"既"輕鐵列車討論5"就知道
kuro 發表於 2014-1-30 20:20 | 顯示全部樓層
admin87 發表於 2014-1-30 21:38 | 顯示全部樓層
原帖由 Sita1004-1017 於 2014-1-30 10:44 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
分開兩part934,960,961及其特別路線-全部取消
963C- ...

站友請注意本板貼文指引︰
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-503704-1-1.html

閣下未有提供以下項目︰
1) 詳細的建議原因及理據
2) 路線的起迄點(不可使用簡稱)
3) 路線途經的街道或車站名稱(不可使用簡稱)
4) 服務時間及班次
5) 路線全程及分段(如有)收費

請盡快補回。
如兩日內未能補回以上項目, 或建議之理據屬無稽之談, 本人會正式向閣下發警告。
BlackBird 發表於 2014-1-31 03:13 | 顯示全部樓層

963單靠山景大興,夠客咩?
962B2食934?
962P全日非繁一樣唔夠客
X962B同962B2,深井洗咩要2條全日線過海?
P960早日摺線
 樓主| Sita1004-1017 發表於 2014-1-31 17:04 | 顯示全部樓層
原帖由 BlackBird 於 2014-1-31 03:13 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
1,963單靠山景大興,夠客咩?
2.962B2食934?
3.962P全日非繁一樣唔夠客
4.X962B同962B2,深井洗咩要2條全日線過海?
1.仲有紅橋,華都屯市
2.係
3.962X試過湖景坐滿
4.X962B方便深井人直出
EX-TL 發表於 2014-2-1 00:23 | 顯示全部樓層
原帖由 Sita1004-1017 於 2014-1-30 18:45 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我絕對唔係LRT 505,你去"隔離版"既"輕鐵列車討論5"就知道

不論你是不是某人分身, 但你的身份一而再地遭人懷疑, 我倒覺得有趣, 你的思維與某人的相似度非常之高.
HB00610 發表於 2014-2-1 01:07 | 顯示全部樓層

無理取消路線並將條線俾另一間公司, 單係呢點已經有理由相信你無視版規。