hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 街道文化交流平台一問
開啟左側

街道文化交流平台一問

4437 發表於 2014-2-1 07:38 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

小弟瀏覽過不少談及香港掌故和風物誌的網頁,大多數都是圍繞歴史建築、政府政策來介紹(如:「香港地方」網),
這些網頁資料雖然鋪排嚴謹,但始終全無談及街道文化、地區店舖變遷,
以致小弟想更了解某些地區的細緻發展時,往往無從稽考。
(如:小弟想知道天后食街由晶晶甜品帶起後,
其他食店的開業順序,何以令食街變成現有規模…等等)

有些區域會有熱心人在Facebook開了群組,
如筲箕灣有《紙筲箕》、新界西北有《屯元天好生活》等,
但有沒有另外的一些綜合平台,或者是有組織的討論,
可以讓我們談一下街道文化?

(至於hkitalk A10版這裡,我覺得這裡的模式和「香港地方」一樣偏向討論歴史建築、政府政策,
如果小弟只就地區細節多次提問,我怕會被版友視為另一個「海怡工貿」,
所以才問問有沒有其他平台,感謝萬分!

3asv6 發表於 2014-2-1 17:52 | 顯示全部樓層
港島南區有呢個,有網頁介紹同
討論區.如果唔方便貼討論區
我會刪去.

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
4437 + 1 + 1 多謝提供資料

查看全部評分

未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架
 樓主| 4437 發表於 2014-2-2 04:16 | 顯示全部樓層
原帖由 3asv6 於 2014-2-1 17:52 發表
港島南區有呢個,有網頁介紹同
討論區.如果唔方便貼討論區
我會刪去.
其實貼呢類link冇乜所謂,從立法原意睇版規只係想防止其他同性質既討論區搶生意,
但如果其他討論區同italk討論既野根本風馬牛不相及,我覺得會網開一面,最多入我數
無論如何,多謝提供資料,按習慣獎你一分
AVD1 發表於 2014-2-2 16:25 | 顯示全部樓層

原帖由 4437 於 2014-2-1 07:38 發表
以致小弟想更了解某些地區的細緻發展時,往往無從稽考。
(如:小弟想知道天后食街由晶晶甜品帶起後,
其他食店的開業順序,何以令食街變成現有規模…等等)

既然你要呢一種資料,
何必唔去下圖書館搵下 D 書黎睇下呢 ?

好似荃灣區有本書叫  <<滄海桑田話荃灣>>,
綜合幾個區份 o既有 鄭寶鴻所寫 o既 <<新界街道百年>>, <<九龍街道百年>>, <<港島街道百年>> 等等 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
avianwind 發表於 2014-2-3 03:30 | 顯示全部樓層
觀塘區這個可以嗎?

有fb有網站介紹

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
4437 + 1 + 1 多謝提供資料!

查看全部評分

樓主| 4437 發表於 2014-2-3 04:09 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2014-2-2 16:25 發表

既然你要呢一種資料,
何必唔去下圖書館搵下 D 書黎睇下呢 ?

好似荃灣區有本書叫  ,
綜合幾個區份 o既有 鄭寶鴻所寫 o既 , ,  等等 ~
我成日去中央圖書館既「參考圖書館:香港資料」部流連,
亦當然有拜讀過鄭寶鴻既著作,
佢既著作比較多介紹唔同歴史地方既舊日面貌同用途,
而且啲相通常都由建築物外部拍攝。

至於我講緊既街道文化比較著重人與人之間既關係,
例如街坊、店舖老闆既故事等等,
呢類故事大多數都係口述歴史同喺建築物內部發生,
鄭寶鴻既書就合唔到我呢方面既要求啦。
AL_71 發表於 2014-2-3 11:28 | 顯示全部樓層

原帖由 4437 於 2014-2-3 04:09 發表
至於我講緊既街道文化比較著重人與人之間既關係,
例如街坊、店舖老闆既故事等等,
呢類故事大多數都係口述歴史同喺建築物內部發生,
鄭寶鴻既書就合唔到我呢方面既要求啦。

建議你逢星期日上網睇明報副刊「星期日生活」
街知巷聞 專欄寫得唔錯
https://www.facebook.com/SundayMingpao

之前亦出埋書
https://books.mingpao.com/cfm/bookinfo.cfm?TitleID=4406

樓主| 4437 發表於 2014-2-3 15:46 | 顯示全部樓層
原帖由 AL_71 於 2014-2-3 11:28 發表

建議你逢星期日上網睇明報副刊「星期日生活」
街知巷聞 專欄寫得唔錯
https://www.facebook.com/SundayMingpao

之前亦出埋書
https://books.mingpao.com/cfm/bookinfo.cfm?TitleID=4406 ...
屋企睇開明報,我亦好鍾意「星期日生活」版,每個禮拜都會追。

不過街道文化始終係需要一個討論空間,報紙報道既作用有限:
一來報紙就算有深度,喺了解所在社區人同事方面都不及老街坊咁有廣度;
二來我地身在社區,其實都係一個街道文化參與者,街坊之間需要有討論去互動同組織活動。
AVD1 發表於 2014-2-3 18:13 | 顯示全部樓層
原帖由 4437 於 2014-2-3 15:46 發表
屋企睇開明報,我亦好鍾意「星期日生活」版,每個禮拜都會追。

不過街道文化始終係需要一個討論空間,報紙報道既作用有限:
一來報紙就算有深度,喺了解所在社區人同事方面都不及老街坊咁有廣度;
二來我地身在社區,其實都係一個 ...

比多個面書分頁你睇下搵唔搵到你想要 o既野
昔日香港

LJ7006 = MF5119 = AVD1