hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [調查] 飲茶有冇check單
開啟左側

[調查] 飲茶有冇check單

EX-TL 發表於 2014-2-5 15:46 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2014-2-5 12:43 發表

自從膠袋要$0.50後﹐我去超市買野﹐95%以上都係買幾件便算﹐務求可以無袋hand carry 走人。

所以﹐一定好清楚每件/組的價錢﹐一描個display便知有無錯。

ps. 自有膠袋稅後﹐有唔少人都係打散買。一係好似我一樣﹐無袋跟身﹐另 ...

努力做個好C9, 包你慳得更多, 買得更醒, 唔駛就住就住, 亦唔駛買同一樣野買到識背.

次次hand carry咁幸福, 應該住得好近下, 好過我次次買完最少行10分鐘, 搭車又唔係,
所以一買就買到成手都係, 上埋膊果隻, 所以必備環保袋.

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
MB452 + 1 good,thz

查看全部評分

ma212223 發表於 2014-2-5 16:12 | 顯示全部樓層

回復 11# 的帖子

仲未計部份超市好鍾意買$100 95折
搞到成日要買好多(而好多其實係非必要嘅零食 )

評分

查看全部評分

樓主| MB452 發表於 2014-2-5 19:00 | 顯示全部樓層
原帖由 ma212223 於 2014-2-5 16:12 發表

其實我都係次次一袋有半袋都係
零食
Dennis34 發表於 2014-2-5 20:43 | 顯示全部樓層

好多時同公司同事同伙記去酒樓午餐,
即使只係點特價點心同粉麵飯,埋單時都一定對單,
之後人人再俾返平均數俾先付款嘅同事,好多時張單都冇錯。
但返而我哋好留意有冇漏單,因為而家啲酒樓服務都好參差,
試過一次有人收單但等好耐,至知收單人只掛住傾計而忘記落單。

評分

查看全部評分

九巴AVG=B9之中嘅"病毒"
AVD1 發表於 2014-2-5 22:54 | 顯示全部樓層
好坦白講, 去酒樓唔 check 單真係自己蝕底,
一時無啦啦計多左個人茶錢,
一係 d 野冇黎照收錢 ......

check 下又唔會哂你好多時間,
我就肯定會睇下 o既,
不過其他人覺得冇咩所謂咁就

評分

查看全部評分

LJ7006 = MF5119 = AVD1
K.M.B. 發表於 2014-2-7 16:38 | 顯示全部樓層
熟嘅咪唔check唔熟就要check
有時要睇下啲茶樓阿姐有冇吸錯印

評分

MB452 + 1 good.thz

查看全部評分

AVD1 發表於 2014-2-9 18:06 | 顯示全部樓層

原帖由 K.M.B. 於 2014-2-7 16:38 發表
熟嘅咪唔check唔熟就要check
有時要睇下啲茶樓阿姐有冇吸錯印

其實吸錯印呢個有野講,
吸錯印吸多吸小都叫易 check,
最煩就係無啦啦小點變中點, 中點變大點呢 d 先真係煩,
而家有 d 酒樓落完 order 就用電腦出單,
其實呢個就真係最好唔洗煩,
只係最後睇下有冇野冇黎到就係咁簡單 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
K.M.B. 發表於 2014-2-9 20:04 | 顯示全部樓層

回復 17# 的帖子

同意,所以每次都要金睛火眼睇住
BlackBird 發表於 2014-2-10 00:05 | 顯示全部樓層
當然會check單!
如果有錯令我比多錢點算?
P960早日摺線
avianwind 發表於 2014-2-11 11:23 | 顯示全部樓層

如果是去開那些酒樓
又沒有叫某些貴點心或炒碟貴野
一般都會知道平均每位大概會是多少錢

如果是少去或是第一次去的
埋單時價錢上與平時去開的差太遠,便會check單

另一個情況會check單就是要俾一大筆錢時
例如是晚市酒席或者西餐

原帖由 ma212223 於 2014-2-5 16:12 發表

較常見的情況是
某A字首或者是某U字首百貨集團有定期性的會員9~95折優惠或者季度/年度的大減價
附近的兩大超市集團分店就會跟著有相對定期性的$100 95折
那就相對上可以將不是急須的東西放在該日才買
(但要留意某些分店喜歡在該日將少部分多人買的貨品markup左,折後其實和平日差不多甚至更貴)