hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 兩岸三地巴士 (B4) 東部公交E23
返回列表 發新帖
開啟左側

[中國大陸] 東部公交E23

pcckw 發表於 2014-2-12 23:37 | 顯示全部樓層

回復 10# 的帖子

惠州火車站(京九鐵路)有條叫69的路線前往龍崗(在雙龍站可換乘地鐵,但不知此線會否途經惠州汽車站附近?)。
FBI2 發表於 2014-2-12 23:40 | 顯示全部樓層
原帖由 kj9021 於 2014-2-12 16:30 發表
想請教一下“2A_DL13”師兄:從您的圖片都諗到係在惠州汽車站影的。所以我想順道請教一下惠州汽車站大約係晚上六、七點有無去深圳布吉、福田或銀湖汽車站的車搭呢?因為我爸限我要當日返香港(青衣)的屋企,所以諗住呢個時 ...

惠陽都仲可以諗下搭公交碌返香港,惠州城區就唔好亂玩,直接坐大巴去羅湖,再轉地鐵過福田轉車好過.
再唔係,就索性係惠州搵老婆踢番場波先返來.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
kj9021 發表於 2014-2-13 10:33 | 顯示全部樓層
我目前計劃本月22號上惠州(都諗住去的時候搭279X經羅湖搭快車到惠州汽車站爭取快D到惠州,返來再諗搭平少少但又唔會好慢的車),待22號返來後我都諗住返來呢度分享一下我的經驗。
如果回程有得搭到適合的路線,就算搭到樓主貼出的深圳東公個款“E23線”的巴士都會知足的。
 樓主| MM2801@12A 發表於 2014-2-13 20:47 | 顯示全部樓層

原帖由 kj9021 於 2014-2-13 10:33 發表
我目前計劃本月22號上惠州(都諗住去的時候搭279X經羅湖搭快車到惠州汽車站爭取快D到惠州,返來再諗搭平少少但又唔會好慢的車),待22號返來後我都諗住返來呢度分享一下我的經驗。
如果回程有得搭到適合的路線,就算搭到樓主 ...
布吉關 有太湖巴士去惠州汽車站,40蚊高速直達1個鐘,分清楚有兩種,一種高速直達,一種經陳江,睇好問好先上車,惠州尾班好似6點幾

上水站搭文錦渡15蚊車過關,行出去客運站再轉312路巴士去布吉關 / 草埔(地鐵站),但要記住文錦渡9點半收關
kj9021 發表於 2014-2-13 21:39 | 顯示全部樓層

回復 14# 的帖子

多謝MM2801@12A樓主的熱心指導!唔知您介紹的四十蚊高速直達快巴的去唔去到惠州汽車站呢?我最終的惠州目的地係鵝嶺南路上的“市黨校”巴士站(旁邊的“怡康花園”)。
如果回程想係惠州搭佢去深圳的草埔地鐵站,唔知由惠州的“市黨校”巴士站應去邊先可以搭到佢呢?原來我啱啱睇漏咗您有講布吉關有“太湖巴士”去到惠州汽車站,唔好意思!

樓主| MM2801@12A 發表於 2014-2-13 23:55 | 顯示全部樓層
原帖由 kj9021 於 2014-2-13 21:39 發表
多謝MM2801@12A樓主的熱心指導!唔知您介紹的四十蚊高速直達快巴的去唔去到惠州汽車站呢?我最終的惠州目的地係鵝嶺南路上的“市黨校”巴士站(旁邊的“怡康花園”)。
如果回程想係惠州搭佢去深圳的草埔地鐵站,唔知由惠州 ...
到左惠州個時同司機講市黨校有落就得
kj9021 發表於 2014-2-15 16:13 | 顯示全部樓層

我係呢個深圳“本地宝”網站( http://jt.sz.bendibao.com/keche/ ... D&x=41&y=11 )見文錦渡客運站朝早有幾班去惠州的車;我諗都應係太湖巴士的車了。因為見到太湖巴士的網站有提到:http://www.taihugroup.cn/service ... 5-1a4b78e072e7.html )。
       不過我諗我到深圳時應趕唔切“本地宝”網站提到的文錦渡客運站最後一班(九點二十分)去惠州的車,我睇太湖巴士的網站介紹,其深圳去惠州的線路中只見蛇口、東湖同文錦渡開出的班次會途徑布吉關;唔知布吉關等太湖巴士的車去惠州係咪唔駛等好耐(大約三十分鐘或以內)呢?
另外,我好多年前先至經過一次文錦渡入深圳(當時由近佐碼的粵港總站搭其ROSA到文錦渡)咁大把,唔知而家搭上水廣場開出的文錦渡快線到咗深圳的文錦渡口岸後行去搭深圳的巴士如“MM2801@12A”師兄介紹的深圳312線遠唔遠呢?或文錦渡口岸係咪有指示牌指示點行去巴士總站或客運站轉車呢?
先多謝各位的解答!
 樓主| MM2801@12A 發表於 2014-2-15 22:48 | 顯示全部樓層
原帖由 kj9021 於 2014-2-15 16:13 發表
太湖巴士的網站介紹深圳去惠州只見蛇口、東湖同文錦渡開出的班次會途徑布吉關;唔知布吉關等太湖巴士的車去惠州係咪唔駛等好耐(大約三十分鐘或以內)呢?
唔知而家搭上水廣場開出的文錦渡快線到咗深圳的文錦渡口岸後行去搭深圳的巴士介紹的深圳312線遠唔遠呢?或文錦渡口岸係咪有指示牌指示點行去巴士總站或客運站轉車呢?
我就搭過兩次,一次即到即有,一次應該等左大概10分鐘到,班次估計系15-20分鐘一班

行出文錦渡口岸向左行,過去對面公安局再向左就系客運站,沿客運站一路行去到路口轉右再行到尾就系312文錦渡總站公交站
kj9021 發表於 2014-2-23 12:46 | 顯示全部樓層
首先感謝樓主“MM2801@12A”的指導。
       噚日我己試過搭文錦渡快線駁312到布吉去惠州了。可惜因回程時在布吉關等極都唔見312的車,之後睇牌(夜晚八點多睇唔清站牌),只能靠巴士車頭的電牌辯別係咩路線的車。結果我搵到兼睇到布關聯檢站312線的站牌話服務只到夜晚八點,而我由惠州搭太湖巴士的布吉快車係約七點開車的(我六點五十五分時買到七點十五分個班車(我致電問過太湖巴士,答我的職員話佢地最晚由惠州汽車站去布吉的班次係夜晚七點三十五分),上咗七點前等緊客個班車;呢班車車頭係放去“文錦渡”的牌),到咗布吉己過八點,到布吉時我見車上本來已唔係多的客己幾乎落晒;本來諗住應够時間駁312去文錦渡再行去轉文錦渡快線經上水返青衣的,結果天黑加上布吉關的照明不足以至連巴士站牌都比日間難搵;結果浪費咗我約四個字的時間等312,改為行去草埔地鐵站搭地鐵經福田口岸返香港。        至於由文錦渡口岸行去312車站,我事後總結出唔駛急於過對面馬路先,因口岸前的沿河南路車流量都唔算低;可以先向左行一小段路至T字路口,因為個邊有行人過路燈。        文錦渡快線係好舒服(我坐中的係福旅的MAN),而我噚日就只睇到深圳個邊的永東售票處先有八達通機;收費都係顯示十五蚊。        我去到布吉聯檢站時,行去前面己見有太湖巴士的兩部車,前方個部顯示途經陳江等地,後方個部就顯示“高速直達”(惠州總站)。我梗係揀咗後面“高速直達”個部,上車後等咗約三個字就開車;去到惠州的“口岸大隊”站,車長讓坐車頭的一位女乘客落車;我見咁樣就向車長提出讓我在“黨校”站落車,但車長以交警會抄牌為由唔肯答應。我因為係上水廣場時誤信指示牌去咗五樓買文錦渡快線的車飛,搭遲咗去文錦渡的車。加上我出咗口岸後搵312車站同行的時間,所以由九點半前在青衣涌美站等249M直至去到惠州己係接近下午兩點了。       不過我相信經過呢次熟悉點行後,第時如果再咁行路上所需用的時間會慳唔少的。