hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 車站助理通常幾耐請一次人?
開啟左側

車站助理通常幾耐請一次人?

JA5674 發表於 2014-3-25 12:15 | 顯示全部樓層

原帖由 A19-AD4807 於 2014-3-24 11:17 發表

我勸你去見外判

因為你入到去要做好難TEST

小弟差D做唔成SA

我勸你做外判

做外判人工一樣

但唔洗俾D站長/SAS玩死

同期入去同事好多已經唔做

我係唯一一個係度做

我識我一位同事

原本係調景嶺站做左好多年
...

呀職員~ 有時知少少就唔好做代表啦!
MTR自己友點都好過你外判啦! 起碼有張free pass……!

同埋邊個話外判唔駛俾SC / SAS管呀?
俾人玩? 人的因素黎渣?
你估車站係無掩雞籠?你話想點就點?

外判公司編制又亂, 咪玩啦!師兄!

同埋你d私人恩怨, 就唔好拎上黎講啦!

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +2 收起 理由
2304 + 1 + 1 咪玩啦!師兄!
FD1146xGA5145 + 1 agree ! 有 D 同事知少少扮代表! ...

查看全部評分

九廣鐵路100周年
A19-AD4807 發表於 2014-3-25 18:50 | 顯示全部樓層
JA5674 發表於 2014-3-25 19:13 | 顯示全部樓層
原帖由 A19-AD4807 於 2014-3-25 18:50 發表

外判有每日$50車費津貼
唔洗一定要坐MTR

外判由外判老細去管

原來你返工放工先搭車架

同埋你真係覺得外判去到車站開工, 站長會唔理你?
打個比喻, 你係九巴請既員工, 因工事要去新巴做野.. 你估你可唔可以唔理新巴任何野啦?
九廣鐵路100周年
lsc04d11 發表於 2014-3-25 20:27 | 顯示全部樓層

原帖由 A19-AD4807 於 24-3-2014 11:17 AM 發表

我勸你去見外判

...

唔好意思,我個test pass左,唔覺得有幾難。不過,最後還是因為喜歡自己的工作及上網看過一些討論區的討論才放棄interview機會。
覺得難既就應該未必適合做o個份job。

正如你係一個文科人,去考理科野。
但份卷只係考元素表頭20個elements的名稱及順序
對於文科人,呢份卷真係可以好難
但如果身為讀過chem既理科人,都唔識,或者俾時間你溫書都唔記得,咁就證明你根本唔係讀理科既材料。

同埋我唔明點解你話外判就唔洗受氣,老實講,有人事既地方就會有氣受,受幾多氣要睇下你身邊既同事或老細既性格及表現既je
好多工,點計都係直接under o個間公司好過外判啦!
FD1146xGA5145 發表於 2014-3-25 23:50 | 顯示全部樓層
原帖由 A19-AD4807 於 2014-3-24 11:17 發表

我勸你去見外判

小弟差D做唔成SA

我勸你做外判

做外判人工一樣

但唔洗俾D站長/SAS玩死

同期入去同事好多已經唔做

我係唯一一個係度做

我識我一位同事

原本係調景嶺站做左好多年
...

呀同事 , 我留意咗你好耐
你究竟係咩心態
我都知港鐵係一間好難考入去嘅公司
而家大部分新入職嘅同事都係過五關斬六將先考到入黎 ( 又要考 , 又要等 , 少 D 耐性都唔得 )
呢層我都明 , 我自己都經歷過
但你洗唔洗咁樣 ?
逢親見到有人話想考港鐵嘅職位你就二話不說極力反對撥人冷水 , 你係咪咁變態呀?
你千辛萬苦入到港鐵 , 唔想其他人咁易考到入黎同你爭飯食係一回事
你可唔可以唔好咁冼人 , 吹水吹到話外判好過做所謂「親生」?
你究竟做過外判 SA 未?
外判 SA 冇王管?你冇病牙話?
「親生」同事一唔 like 你就叮到你走啦 , 你唔係指意外判公司幫你出頭吓話?
外判公司都驚得罪車站架 ... 為咗保住個 SA 仔搞到下一期份約冇咗 , 係咪你賠番俾外判公司?

掉番轉問你 , 你講到外判咁好做 , 又唔見你轉外判?得個講字!

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +2 收起 理由
LA11 + 1 + 1 我都知港鐵難入既 , 不過都唔想講到咁掘 . ...
2304 + 1 + 1 你係咪咁變態呀

查看全部評分

LA11 發表於 2014-4-2 22:11 | 顯示全部樓層
車站助理又請人喇 (MTR官網見到)
由 02/04/2014~30/06/2014

我上一次 19/03/2014 至去過港鐵九龍灣總部
見過車站助理 , 但係到而家都未有收到任何回覆 ,
包括 電話/短訊/信件/電郵 , 是否仍有機會被聘用 ?

(因為我都唔知好唔好再入表申請車站助理)

Rt.985 美田 → 灣仔 (經:逸城閣)
busfunfun 發表於 2014-4-2 22:49 | 顯示全部樓層

原帖由 A19-AD4807 於 25-3-2014 10:50 發表

外判有每日$50車費津貼
唔洗一定要坐MTR

外判由外判老細去管
下??點解我唔知ge
如果返一更咁咪已經成舊水人工
CHING呢度唔係登高吹水台

外判要自己um錢搭車
如果SCR房係閘內
你又趕時間唔出閘入閘
一係就計好2.5個鐘出閘
一係就要鎖卡
JA5674 發表於 2014-4-2 23:50 | 顯示全部樓層
原帖由 busfunfun 於 2014-4-2 22:49 發表
下??點解我唔知ge
如果返一更咁咪已經成舊水人工
CHING呢度唔係登高吹水台

外判要自己um錢搭車
如果SCR房係閘內
你又趕時間唔出閘入閘
一係就計好2.5個鐘出閘
一係就要鎖卡 ...

$50交通津貼.. 老實講.. 我真係未聽過..
反而人工一樣我就知.. 福利當然唔同啦!
九廣鐵路100周年
A19-AD4807 發表於 2014-4-6 18:25 | 顯示全部樓層
A19-AD4807 發表於 2014-4-6 18:29 | 顯示全部樓層