hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴終於買B9TL?
開啟左側

[問題] 城巴終於買B9TL?

3ASV174 發表於 2014-2-16 18:18 | 顯示全部樓層

原帖由 ATE24 於 2014-2-16 18:01 發表

https://www.facebook.com/busesin ... 62734300871/?type=1
新捷運冇要求梯底油缸設計,即使去到近月出牌o既新 3600/3700 系都一樣係中擔前油缸加尿素缸。
咁個油缸容量有無改變?
如果乜都無改,九巴何解唔一開始就用 6 個低地台位呢?
wingho_cwh 發表於 2014-2-16 18:19 | 顯示全部樓層
原帖由 k_depot_tko 於 2014-2-14 20:17 發表
好似係 WRIGHT 殼,50 部

城巴終於再訂VOLVO,不用通街DENNIS
架7500 表現很好 ,打動了城巴?

係就好呀。。Wright Gemini 2 算係咁多種威殼中最好,宜家通街都鐵甲,尤其如果包左全廣根本唔知係邊間公司既車。。
個人幾鐘意九巴B9 既車廂燈光,唔算太光太刺眼~
Btw ZF波箱上山唔係都會好過V記箱咩。。曾經有版友提及過ZF躉比Voith 躉上山好(新橙亞記身,上炮台山道),起步快d同埋跑公路既時候靜d慳油d。。若以此為例,唔係用ZF 既誘因大d咩。。
先謝解答
101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
edhong 發表於 2014-2-16 18:27 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
ATE24 發表於 2014-2-16 19:11 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV174 於 2014-2-16 18:18 發表
咁個油缸容量有無改變?
如果乜都無改,九巴何解唔一開始就用 6 個低地台位呢?

因為其一部車用曲梯,其二新捷運條梯明顯地前過九巴
公器公用 香港早要有品
3ASV174 發表於 2014-2-16 19:44 | 顯示全部樓層
原帖由 ATE24 於 2014-2-16 19:11 發表

因為其一部車用曲梯,其二新捷運條梯明顯地前過九巴
啊……
我意思係部車中門後o個排既然唔改油缸位都可以放返落低地台區,
咁做咩九巴在直梯年代唔一早就將左右油缸上面o個兩排放返落低地台區,咁就可以有 6 個低地台位。
ATE24 發表於 2014-2-16 20:45 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2014-2-16 19:44 發表
啊……
我意思係部車中門後o個排既然唔改油缸位都可以放返落低地台區,
咁做咩九巴在直梯年代唔一早就將左右油缸上面o個兩排放返落低地台區,咁就可以有 6 個低地台位。 ...

嗯……
http://sgforums.com/forums/1279/topics/469670?page=6#post_10874355
冇標明係邊一期底盤,不過由油缸造型以至中門開口位到油缸前o既些少虛位o黎睇,或者 le 係佢o地做倒 4+4 個低地台位o既秘訣?

公器公用 香港早要有品
oxball 發表於 2014-2-17 02:44 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV174 於 2014-2-16 19:44 發表
啊……
咁做咩九巴在直梯年代唔一早就將左右油缸上面o個兩排放返落低地台區,咁就可以有 6 個低地台位。 ...

因為SBS B9個油缸係短D同高D, 所以偷到位做leg room
bobbycheng 發表於 2014-2-17 21:03 | 顯示全部樓層
講起低地台位, 其實橙蛋同MMC可唔可以將中門移前一d
令到中門後面可以有三排向前既位, 而非而家既兩排
咁樣個輪椅位會窄少少
好似ATR同3ASV咁
予琛 發表於 2014-2-17 22:32 | 顯示全部樓層
請問各位如何證實此資料是真?還有,大家都說不是12米,咁這50架新車是12.8米的可能性大不大?
LF5502 發表於 2014-2-18 00:51 | 顯示全部樓層

九巴都只係買幾部試車

原帖由 予琛 於 2014-2-17 22:32 發表
請問各位如何證實此資料是真?還有,大家都說不是12米,咁這50架新車是12.8米的可能性大不大?
愛護狗疤力量