hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 流動數據問題
開啟左側

流動數據問題

sam0904 發表於 2014-2-15 23:08 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

我的電話一直都無3G功能既
因為某D需要 想打算轉有數據的計劃
看到了3HK有個$129的計劃
有一個問題有點疑惑

張紙係咁寫的

#每月公平使用量為1GB。當你達到以上相關之每月公平使用數據用量時,公平使用政策將會生效。你可繼續使用流動數據服務,惟使用網絡之優先次序將會較低,而你的數據服務體驗或會受影響。

條文上所寫的 "優先次序將會較低" 其實會低到怎樣呢?是否指會變得很慢呢?
只係張紙就無寫限速度384K..
世界の色の夢を見ている
Quanta 發表於 2014-2-16 18:12 | 顯示全部樓層
我無試過,
但由常理推斷, 喺人多的地方(e.g. 搭地鐵)應該會變咗好慢, 甚至唔知會否用唔到
至於無乜人的地方就應該無乜影響
JX9097 發表於 2014-2-16 19:04 | 顯示全部樓層
呢句係話頭1GB數據用量用係正常速度
當過咗1GB之後,速度就會變慢

例如閣下過咗1GB使用量,而身邊人未過的話
閣下使用數據嘅時候就會排第二
咁推算出去,當有一千人同時用嘅時候
排最尾的話,速度自然會慢得多
OTIS401 發表於 2014-2-16 19:23 | 顯示全部樓層

雖然冇講限幾多
但曾經聽聞限速限到去128kbps,仲慢過某台既限速3G plan
hkaiw 發表於 2014-2-16 19:27 | 顯示全部樓層
「數字台」就是每過2GB便先收短訊,在某天起下降四個次序。
喵...
kay 發表於 2014-2-16 19:27 | 顯示全部樓層
我想問樓主個3hk 129 plan係客戶優惠offer定係咩?

因為依家多數plan係用爆左要加錢

你個plan其實等同無限,不過過左1GB後速度有機會較慢

而你部電話係無3G,定係4G機黎?
因為多數plan唔係3G就4G LTE
世界很簡單 人類很複雜
OTIS401 發表於 2014-2-16 21:20 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2014-2-16 19:27 發表
我想問樓主個3hk 129 plan係客戶優惠offer定係咩?

因為多數plan唔係3G就4G LTE ...

3應該除左限速plan同埋儲值卡外
應該全部都可以用到LTE
 樓主| sam0904 發表於 2014-2-17 01:10 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2014-2-16 19:27 發表

因為多數plan唔係3G就4G LTE ...

部電話係有3G 只係我一直唔用
用WIFI會好點

如果真係慢到得128K就要諗下先..
世界の色の夢を見ている
OTIS401 發表於 2014-2-17 01:31 | 顯示全部樓層
原帖由 sam0904 於 2014-2-17 01:10 發表

用WIFI會好點

點解唔考慮限速Plan?
dongfeng 發表於 2014-2-17 15:48 | 顯示全部樓層

原帖由 sam0904 於 2014-2-17 01:10 發表

用WIFI會好點

不如考慮PCCW的數據plan,按數據用量收費,包無限通話分鐘,無限wi-fi。
에이핑크 대박!