hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 空姐反年齡歧視 抗議強迫退休
開啟左側

空姐反年齡歧視 抗議強迫退休

billlmf 發表於 2006-4-3 10:21 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

If u want to become a Flight Attendant, would u re-consider it after u read this news~~

45歲的生日禮物是失業 空姐反年齡歧視 抗議強迫退休

Source from Yahoo

Cathay 888...clear to land rwy 26 Right
eg8739 發表於 2006-4-3 23:44 | 顯示全部樓層
45歲的確早左d,,人地BA UA AC果D 大把"媽咪級"既 CABIN CREW啦

*如果d  CABIN CREW 45歲退休  可以只係離開 CABIN CREW行列 做番GROUND CREW
咁咪好囉 因為對於呢班late 40's 既男士女士黎講 佢地會幾難搵工做
Hum 發表於 2006-4-4 00:13 | 顯示全部樓層
原帖由 eg8739 於 2006-4-3 23:44 發表
45歲的確早左d,,人地BA UA AC果D 大把"媽咪級"既 CABIN CREW啦

*如果d  CABIN CREW 45歲退休  可以只係離開 CABIN CREW行列 做番GROUND CREW
咁咪好囉 因為對於呢班late 40's 既男士女士黎講 佢地會 ...

其實由cabin crew轉做ground staff係同街外人由頭申請過該職位無分別
所以唔係話轉就轉,而且亦都無咁多ground staff/office position俾cabin crew轉
我好同意45歲都算係正直壯年o既年齡,尤其係香港人!
你幾時見倒有45歲照計又未搵夠退休金o既香港人退休?
但航空公司就係鐘意新面孔,愛後生愛有活力o既員工
所以而家所有新請o既cabin crew都以45歲為限,請就有咁後生得咁後生!
你睇下,人o地大好青春就俾晒你,但佢o地o既將來保障就完全無!
我就覺得咁樣對員工好唔合理囉!
6008-JU1220 發表於 2006-4-4 09:18 | 顯示全部樓層

原帖由 eg8739 於 2006-4-3 23:44 發表

咁咪好囉 因為對於呢班late 40's 既男士女士黎講 佢地會 ...

澳洲既DJ同QF都有好多阿"女麻"級既空姐......

DJ前排因為要cabin crew早退休先輸左單官司.....
Bridgestone Potenza RE55S
 樓主| billlmf 發表於 2006-4-4 11:32 | 顯示全部樓層
JL is more terrible, most of the outport crews need to retired when they're 35-37 yrs old~~
Cathay 888...clear to land rwy 26 Right
volvo_chan 發表於 2006-4-5 06:33 | 顯示全部樓層
原帖由 billlmf 於 2006-4-4 11:32 發表
JL is more terrible, most of the outport crews need to retired when they're 35-37 yrs old~~

JL要班空服員到35-37歲就退休, 我就覺得就極之離譜.
35-37歲呢個年齡, 人生的一半都未必到啦, 咁就要人地從空服果半果邊退休, 真係好過份
離職後最慘JL又未必會請番你, 對這班員工的將來之就業毫無保障.
唉......一D失業大軍就呢D航空公司製造出黎......

而我相信站在大部份乘客的立場來說,
坐飛機時需要對服務經驗豐富專業但年紀較大的空服員, 定係要年青貌美但經驗不太豐富的空服員呢?
我相信大部份乘客都會選擇對服務經驗豐富專業但年紀較大的空服員.
同埋D航空公司50歲都未夠就要人地退休, 亦是航空公司的一大損失,
果班被強迫退休的空服員, 相信已經從事空服工作多年,
對空中服務方面一定有較豐富的經驗和技巧, 要佢地咁早退休損失只會又是航空公司......

所以空服員的年齡我認為跟本不重要, 最重要是專業和經驗豐富的服務.
一些航空公司應該要改下''空服員一定要是年青貌美''呢D咁古老的觀念.
Hum 發表於 2006-4-5 08:20 | 顯示全部樓層

原帖由 volvo_chan 於 2006-4-5 06:33 發表

JL要班空服員到35-37歲就退休, 我就覺得就極之離譜.
35-37歲呢個年齡, 人生的一半都未必到啦, 咁就要人地從空服果半果邊退休, 真係好過份
離職後最慘JL又未必會請番你, 對這班員工的將來之就業毫無保障.
唉. ...

我之前數漏o左
其實最大原因都唔係在於航空公司要年青貌美o既空姐
而係佢以前請落果班"老人家"人工"好貴"
根本全部都係 作怪!
以某本地國際航空公司為例
佢o地管理層曾透露唔會怕請唔倒人或怕新人經驗唔夠云云
因為佢o地有同區最完善o既training設施同人員
唔怕班舊員工流失之餘
每年所請o既約千人已經計算埋在內
當中仲不乏大學生添!
所以請倒後生o既只係其次
錢字行頭先最緊要!

你話丫,呢d係咪就係所謂某某o既全球最"佳"航空公司應有風範?

volvo_chan 發表於 2006-4-5 10:11 | 顯示全部樓層
原帖由 Hum 於 2006-4-5 08:20 發表

我之前數漏o左
其實最大原因都唔係在於航空公司要年青貌美o既空姐
而係佢以前請落果班"老人家"人工"好貴"
根本全部都係 錢 作怪!
以某本地國際航空公司為例
佢o地管理層曾透露唔會 ...

哈哈, 魚翅公司不嬲都係為左慳錢, 奇招百出,
不過每次魚翅公司發表佢地的慳錢大計時, 總是會惹人不滿,
仲幾乎次次見報.
唉......對乘客就五星級, 對員工就兩星級......

仲有......一個員工因做得耐而人工高, 好正常不過, 但卻要人地離職, 咩道理來的?
這些就是航空公司的慳錢之道嗎? 若果係社會就真係悲哀了......

好似一間公司一見D前線員工人工較高, 就叫佢地離職, 再請過D人工較低的新人番黎,
如果間間公司都係咁, 世界真係唔得掂lu......
希望其他航空公司唔好仿效呢D慳錢方法啦!
Hum 發表於 2006-4-5 13:38 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo_chan 於 2006-4-5 10:11 發表

哈哈, 魚翅公司不嬲都係為左慳錢, 奇招百出,
不過每次魚翅公司發表佢地的慳錢大計時, 總是會惹人不滿,
仲幾乎次次見報.
唉......對乘客就五星級, 對員工就兩星級......

仲有......一個員工因做得耐而人工 ...

人家仲定義呢間/d公司為五星級
因為其他人睇唔倒呢間/d 公司黑暗o既一面
就講呢隻魚翅為例
全拜佢一慣手法 - 分化員工
點解報導話93年前就可以o係公司活到五十五歲
之後入職o既只係可以到四十五?
96年又轉晒行contract 制
而家再減埋新入職薪金
根本就係想個個皆層獨立
攪到人人自危,
求自保不得不應公司o既要求做事
先至令到d 員工死死氣咁做
咁就成為o左五星級喇!
Sorry, 在我而言我唔覺佢係五星級
因為d 員工如果真係能發自內心
一定做唔倒佢o既五星級服務!
原因係公司點對待員工
佢o地只會發自內心比番咁多服務俾公司/客

我真係唔該呢間/呢類型公司班管理層
你o地o既良心同公平去o左邊?
你估班員工係用完即棄o既筷子咩?
你o地o係慳你o既錢之餘
做番d 一個人應該要做o既事
真正體恤員工,佢o地先至係你o地最重要o既資產
而唔係淨係顧住班投資o左你隻股票o既股民呀!
 樓主| billlmf 發表於 2006-4-6 02:05 | 顯示全部樓層

原帖由 Hum 於 2006-4-5 13:38 發表

人家仲定義呢間/d公司為五星級
因為其他人睇唔倒呢間/d 公司黑暗o既一面
就講呢隻魚翅為例
全拜佢一慣手法 - 分化員工
點解報導話93年前就可以o係公司活到五十五歲
之後入職o既只係可以到四十五?
96年又轉晒行contract 制
而家再減埋新入職薪金
根本就係想個個皆層獨立
攪到人人自危,
求自保不得不應公司o既要求做事
先至令到d 員工死死氣咁做
咁就成為o左五星級喇!
Sorry, 在我而言我唔覺佢係五星級
因為d 員工如果真係能發自內心
一定做唔倒佢o既五星級服務!
原因係公司點對待員工
佢o地只會發自內心比番咁多服務俾公司/客

老實講,魚翅成日同Cabin Crew個邊工會有argue,13年前仲試過strike添~~

我真係唔該呢間/呢類型公司班管理層
你o地o既良心同公平去o左邊?
你估班員工係用完即棄o既筷子咩?
你o地o係慳你o既錢之餘
做番d 一個人應該要做o既事
真正體恤員工,佢o地先至係你o地最重要o既資產
而唔係淨係顧住班投資o左你隻股票o既股民呀!  

問題就在魚翅大部份Senior Management都係來自太古集團,太古話做乜就要做乜~~