hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 【時事多面睇】西鐵有多迫,引申港鐵標準載客量問題 ...
開啟左側

【時事多面睇】西鐵有多迫,引申港鐵標準載客量問題

ccchhhuuunnn 發表於 2014-2-27 09:28 | 顯示全部樓層

原帖由 JC8385 於 2014-2-27 01:02 發表
輕鐵前景仲難玩
早繁基本上係可以完全fill滿一部二期車
將來翻新埋實際空間肯定比現時少
即係同一人數下企得更迫
仲未計大西北將來人口仲有得升 ...

話說一代翻新話會善用空間
但其實除咗多咗中門水塘位之外
整體空間感反而仲少咗

已擴闊做特大水塘嘅二三代, 如果照一代設計去翻新,
減少咗載客嘅情況應該會更嚴重
ccchhhuuunnn 發表於 2014-2-27 14:15 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2014-2-27 00:27 發表
其實就算日本,網棚都唔算多人用,
而且港鐵新車座位都改左同東西鐵一樣,座位下挖空放行李,將來翻新車都應該會繼續咁改,作用同網棚一樣,但更方便放阻地方的大型行李(當然企位客就難用點了)。 ...

東西鐵C-train櫈底其實都唔多人用
寧願擺出走廊"牙"位

不過本身無乜宣傳同埋正常人會覺得嗰個位污糟就真
Kaix 發表於 2014-2-27 18:48 | 顯示全部樓層
原帖由 barking 於 2014-2-26 23:25 發表
日本女士會覺得自己迫入男人堆的車廂係害羞而不好意思的事,有自知之明。

你肯定?

駛唔駛我又post一堆video出黎呀
ccchhhuuunnn 發表於 2014-2-27 19:29 | 顯示全部樓層

今日見荃灣西有便服掛職員牌幫手推人
似係車站中高層職員
又係卡與卡中間門位
落力過外判少少
但上唔到車嘅乘客仍然望住好鬆動嘅卡與卡之間輕嘆
上報後港鐵真係多咗動作
JC8385 發表於 2014-2-27 19:49 | 顯示全部樓層
原帖由 ccchhhuuunnn 於 2014-2-27 09:28 發表

話說一代翻新話會善用空間
但其實除咗多咗中門水塘位之外
整體空間感反而仲少咗

已擴闊做特大水塘嘅二三代, 如果照一代設計去翻新,
減少咗載客嘅情況應該會更嚴重 ...
根本一期同四期輕鐵係唔應該擺5排凳咁多咁奢侈
你壟斷晒成個market,但就連清客都做唔到
咁仲擺咁多凳晒位做乜,one and the only one choice喎
lsc04d11 發表於 2014-2-27 20:26 | 顯示全部樓層
個人意見︰
其實我覺得一平方米企幾多人並非真正標準
我認為最標準係︰睇扶手及扶環

港鐵經常勸人緊握扶手,理論上每位乘客若不坐著(或輪椅)都應該至少一隻手扶「扶手」或環,所以應該用呢個黎做標準。
一個環預一個人,而拆左座位既傷殘人士應與坐位1對1(即係由6人座位拆出的位置,預番6個人企)(3人座位拆出位置,預3個人企)
一支扶手預4-6人(每人90度企之餘,再攝一兩隻企得遠d既手仔)
一支近門口的扶手,因並非360度都可以企人,相應會減少企位人數。

其實咁樣計,一個車廂真係企少好多人,但係一定唔會「逼」,如果唔係d扶手都唔會咁設計!
(用番面積=pi(圓周率)乘以r二次方,如果一平方米要企4人,一支扶手既一平方米範圍就係56cm,我呢個被人話手長既人隻手伸到最直都係60cm而已,所以一平方米4人並不誇張,而且唔會4個人都咁樣伸直隻手而企,所以一平方米6人都不算太逼,逼?只因為有人用手機,有人睇報紙。)
如果想好似政府咁話要提高載客率/人數,新車可以改扶手設計,增加扶手及更改扶手位置等等……

呢個扶手concept亦適用於巴士及其他交通工具吧。(應該亦問下巴士計「樓下企位」時係咪計扶手,而非車廂可站立面積?)

又係純個人意見︰
有時唔明d「小朋友」係要玩遊戲,或睇片或玩facebook,你正正經經係話「做生意」人士都明,有d「小朋友」玩遊戲玩到宜家唔知咩站,或者唔識睇環境,為何要玩?又要話攰,其實o係呢d交通工具環境真係唔適宜閱讀或緊看著螢幕。既然有靜音車廂,香港又可否做到無手機/無閱報車廂?(我知,可能性極極極極低)
我個人都有早上乘車閱報的習慣,但見到成車好多人,或身處在極多人的車程時,我寧願唔睇住,等「等車」時或有位坐,或可用空間更寬裕時才看。因為逼車時睇,自己又唔可以完全打開報紙,又唔可以拎近拎遠,睇得唔方便亦睇唔清內容,又會阻住人或減低了車廂載客量,大家都唔好,何苦呢?

原帖由 053h4 於 26-2-2014 01:48 PM 發表

唔肯推啊, 定你無試過比人推啊?
你無試過比人推, 似乎係你坐車少WOR

我都比人推過N次啦

香港人肯推,而企近門口既亦不甘被推。
其實問題既癥結,係推錯人,應該推D企在門口扶手左右兩側,但係都唔肯入中間既人。但推人既人通常都只可能推車門前的人,而O個D人在「隔岸觀火」,完全唔會企入去。

我記得睇過報告話,以前班次冇咁密,以荃灣線為例,3分鐘,60分鐘內可以載A咁多人。
2.3分鐘一班,60分鐘內竟然可以載到比A少的人數。
一小時內載人的車廂數目多左,但總可載乘客量少左,但亦唔係總乘客量少左WO……咁……你話係咩問題?
我一向都覺得港人在交通工具乘搭方面很有問題
(不論如何乘車到目的地,乘搭習慣,乘坐交通工具的「規矩」或應辦事項)

111 發表於 2014-2-27 21:13 | 顯示全部樓層

原帖由 lsc04d11 於 2014-2-27 08:26 PM 發表
個人意見︰
其實我覺得一平方米企幾多人並非真正標準
我認為最標準係︰睇扶手及扶環

港鐵經常勸人緊握扶手,理論上每位乘客若不坐著(或輪椅)都應該至少一隻手扶「扶手」或環,所以應該用呢個黎做標準。
一個環預一個人,而拆 ...

其實加車都無用
而家 d 車一去到大站好多時都要閂幾次先閂哂 d 門
變相停站時間耐左好多
一架停時又會頂住後面既車
有時可能有兩抽車在隧道入面等入站

跟住頂下頂下會變到好多車塞哂 o係某一個地帶
又要 hold 車就番 d 班次
一hold 就好多時起碼幾個站既車都唔使行
車都塞到行唔倒, 總站開幾密都無用一 hold 車就全部停哂, 人又繼續迫上車,
跟住又閂唔倒門, 不斷惡性
d 車都行唔倒, 又點會清得到 d 客呢
而家中途站既班次隨時比加車前更疏

如果可以落力 d 做多 d 宣傳
等 d 客唔好係唔係都迫上車, 一係就衝門攪到閂唔倒門
等 d 車行順 d, 就唔使咁迫人喇......再唔係請 d SA強勢少少差唔多爆就封門唔好比人迫上去
不過香港係投訴之都, 想咁樣都好難喇......

只係有感而發, 多言了....

Kaix 發表於 2014-2-27 23:14 | 顯示全部樓層
原帖由 111 於 2014-2-27 21:13 發表
如果可以落力 d 做多 d 宣傳
等 d 客唔好係唔係都迫上車, 一係就衝門攪到閂唔倒門
等 d 車行順 d, 就唔使咁迫人喇......再唔係請 d SA強勢少少差唔多爆就封門唔好比人迫上去
不過香港係投訴之都, 想咁樣都好難喇......

唔比人迫上車, 咪載得仲少人?? 唔迫d人入車廂中間, 分分鐘班班車半滿就走,
即係每小時極限載40,000人, 月台咪越積越多人囉

迫上車係可以加速上客, 個個慢慢上慢慢攝, 一係班班車半滿就走, 一係天光都未攝滿人

香港80年代人人打杖咁推上車, 邊有話月台積人呢樣野

睇下日本一下子就迫哂d人上車300%
http://www.youtube.com/watch?v=0kxYCvx7I2M

Kaix 發表於 2014-2-27 23:43 | 顯示全部樓層
原帖由 ccchhhuuunnn 於 2014-2-27 19:29 發表
今日見荃灣西有便服掛職員牌幫手推人
似係車站中高層職員
又係卡與卡中間門位
落力過外判少少
但上唔到車嘅乘客仍然望住好鬆動嘅卡與卡之間輕嘆
上報後港鐵真係多咗動作 ...

西鐵乘客唔行入情況唔知點解特別嚴重, 車廂中間人與人之間半米距離就停,
唔似東鐵地鐵咁車廂中間人與人之間主動行到20cm以內距離甚至有時會主動人貼人

JC8385 發表於 2014-2-28 02:20 | 顯示全部樓層

原帖由 Kaix 於 2014-2-27 23:43 發表

西鐵乘客唔行入情況唔知點解特別嚴重, 車廂中間人與人之間半米距離就停,
唔似東鐵地鐵咁車廂中間人與人之間主動行到20cm以內距離甚至有時會主動人貼人 ...
冇辦法呢個係千九車内design嘅問題