hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 巴士大集會 你有你場內玩牌 我有我場外盡興 ...
開啟左側

巴士大集會 你有你場內玩牌 我有我場外盡興

kmbodth 發表於 2014-2-24 21:21 | 顯示全部樓層

原帖由 leslie 於 2014-2-24 19:24 發表

老老實實, 咁多個地方都有不同的風景, 不過屯門城巴廠的背景最差, 又無樹又無海...大埔的確不錯,起火有山景同夠闊落,近兩年又好彩好天,大大片藍天及山景作背景.

但始終最懷念石崗軍營, 英軍仲試過借埋軍部DENNIS  ...
解放軍應該唔肯借出軍營作舉辦場地?不過就算肯,陣間展出左架3AD150或者有參與者講錯嘢就極危險。
當日架FSD 雙層Man出席了某消防局開放日活動。
利申:冇上到車,但該車是雙梯3門,後直梯於車上嘅第一級高過下層旁板,梯入口前有類似城新緊急逃生門,下層車頭左邊設民用獨立分體式冷氣機,不設冷氣槽。
happykeroro 發表於 2014-2-24 21:24 | 顯示全部樓層
鐘意既就俾錢入去俾
唔鐘意既就場外影

都唔明點解要講到自己唔駛俾錢, 但一樣影到相好威威咁

如果唔係有人俾錢, 香港地會有一個地方係唔駛錢放低部長期唔郁既巴士?
唔通養私人巴士果班人唔駛食飯咩

同埋入場影, D光源都靚得多, 唔需要影D背哂光既相, 係有一定價值

評分

參與人數 4aPower +1 HugeC +4 收起 理由
FT8575 + 1 只可惜養私人巴士的都是靠自己.. ...
Brianonly + 1 + 1 agree
VOLVO‧MV6593 + 1 agree
petcity + 1 agree

查看全部評分

LB8236 發表於 2014-2-24 21:41 | 顯示全部樓層
樓主每張相都是爛光,跟別人正光圖來比,盡興地方何在?

可能故意企出點阻別人拍照,而自己有得享受拍攝樂趣就叫做場外盡興la
franco26 發表於 2014-2-24 21:43 | 顯示全部樓層

原帖由 PF2802 於 2014-2-24 21:11 發表

文化不同...香港地咩都係錢行先

係啊..好protective .
就好似OMSI d 檔案都係..雖然無要你錢....
可能真係人太多, 嫌人多吧

我又無話邊個對錯
有錢有享受, 有道理
呢度既遊戲係咁玩, 無辦法
dicksonboy 發表於 2014-2-24 22:41 | 顯示全部樓層
原帖由 leslie 於 2014-2-24 11:36 發表

還有,保存及復修古董巴士的錢從何來?就算人工免了,零件也要錢.

當昨天100會員付錢入場,$330一位算當中$30是食飯場刊錢,都只收到$30000收益.保育舊巴士一年開支,呢個數目太少了.

就是看DS1都抵俾$330啦 ...

$30000保育一架舊巴士可能夠既
所以黎黎去去咪得果架咯~
如果仲叫得郁其他車,我俾多D都冇所謂~

何況,當日點睇都唔止100人咯~ 嘿嘿
Idiotism is idiots being idiotic
leslie 發表於 2014-2-25 02:08 | 顯示全部樓層
原帖由 kmbodth 於 2014-2-24 21:21 發表
解放軍應該唔肯借出軍營作舉辦場地?不過就算肯,陣間展出左架3AD150或者有參與者講錯嘢就極危險。
當日架FSD 雙層Man出席了某消防局開放日活動。
利申:冇上到車,但該車是雙梯3門,後直梯於車上嘅第一級高過下層旁板,梯入口 ...

解放軍軍營? 唔好啦, 遅D中環添馬艦軍碼行入去都驚被軍法處置...(我唔會舉港英/英國選入去,不過可能著中華民國國旗TEE咁LOR )

你提左我,下年3架車拍埋分別攪"19""89""64"來拍張相都好   

講完笑, 認真, 不是場租及申請麻煩, 其實去年展出LT3及4961的西九海濱攪BUS RALLY應該幾正, 背景一流~不過最怕有人到時租架船影上來

下年諗諗搵多幾間特殊學校借特種巴士來展覽都好, 如紅十字會批新SCANIA, 甘仔VOLVO B7RLE, MAN 低入口, SAHK 架MAN低入口...

老老實實, 不少私人巴士公司派車參展, 係倒貼油錢及司機人工的, 反而"新城珀愉冠"負責開車來的都是巴士迷, 就如其他車會的MORNING DRIVE...如果你有試過以參展商身份提早開車入場,更特別感受到那種氣氛.

今年我帶了位台灣巴士迷前輩入場, 我跟他說他們在台灣可以試試攪, 他就跟我說台灣的巴士公司因利益及生意問題好難叫幾家公司這樣派車來攪. 看, 我們香港是全個大中華以至東南亞唯一的一個地方有BUS RALLY, 大家應該感到驕傲, 也應欣賞各攪手及巴士公司的努力及慷慨~商用車展,大陸大把,但人家是找生意的,為興趣,英國之外,似乎只有香港先有呢類活動~

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
wanhinmok + 1 + 1 "19""89""64&quo

查看全部評分

L. Chan - 我們堅持才有希望!
DM17 發表於 2014-2-25 02:35 | 顯示全部樓層

呢四舊水值唔值得比真係見仁見智
正如入場睇波一樣
次次入去睇隊波都係踢D咁既水準出黎
比著係你下次會唔會再去睇?

利申:今年有份入場睇E50D戰隊
史上空前最強大戰!
MM3119@102 發表於 2014-2-25 02:36 | 顯示全部樓層
老實講,大集會賺到的收益係會去左邊?
我唔覺得而家所謂私人保留的巴士係會有乜資助,如果係咁入場費同保育又有乜關系呢

不過值唔值得比幾百蚊去都係見仁見智la...
DW8306 發表於 2014-2-25 07:09 | 顯示全部樓層
有錢買貴價相機同鏡頭,所以就係冇錢俾入場費?

利申:B會只出席週年聚餐既會員

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
cheuknam1245 + 1 + 1 一矢中的LOL

查看全部評分

1314 發表於 2014-2-25 12:49 | 顯示全部樓層

原帖由 1005 於 2014-2-24 18:33 發表

我覺得用巴士牆圍住
只係要保障參加者利益0者
人地真金白銀俾錢入場影個夠
旁觀者就話人地姑寒唔俾場外人影

即使接受WALK-IN都係對參加者來說都有損失吧
至少人地俾左入會費嘛

影唔到真係無得怨
呢個世界真係唔可 ...

入場可以近距離接觸部車幾個鐘,場外咪只可以遠觀,個價值已經好唔同
好老實講用d其他車圍住都好多餘,同顯得巴士迷會好少家