hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [新聞] 劉進圖遇襲
開啟左側

[新聞] 劉進圖遇襲

AVD1 發表於 2014-2-26 12:28 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

劉進圖遇襲遭電單車刀手斬傷

ref:
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/breaking/20140226/52226007

強烈譴責暴力行為,
十幾年前有鄭經翰 + 黃毓民,
今日竟然又有個劉進圖, 下個好大機會就到李慧玲 ...

近日劉進圖無啦啦比明報切換,
到李慧玲無啦啦比商店解雇,
今日就無啦啦劉進圖就無啦啦比人斬,
成件事似足昨日翻版 ......

香港一日比共匪統治之下, 一日都冇日安寧 ......

LJ7006 = MF5119 = AVD1
EX-TL 發表於 2014-2-26 19:32 | 顯示全部樓層
估唔到今時今日仲會出現呢種暴行, 而且對象都係傳媒人, 凸周刊的梁天偉和商台的鄭經翰當年遭遇襲擊相當轟動.

不知劉進圖遇襲的動機是什麼? 在狀況未明之前, 唔認為李慧玲會被襲擊!
DIH 發表於 2014-2-26 22:10 | 顯示全部樓層
極度震驚及憤怒,真係諗唔明,劉進圖都算親建制,究竟係邊個下毒手!
中共?大把招,使唔使做到咁絕?
梁營?劉進圖對你還不夠仁慈不夠幫忙嗎?
鄉紳?揭穿大量僭建、保育立場,令佢地利益受損?但劉進圖附和波叔郊野公園論喎。

真係諗唔明,劉進圖都斬得,即係你你我我都可能畀人斬,我驚我會鬱到病,救命!

238X 發表於 2014-2-26 23:00 | 顯示全部樓層

回復 3# 的帖子

如果他是投共,而又真的是中共所為,
那麼中共就是斬自己人滅口,
反而是對着幹的人不用怕

不過倒過來說,炒他已經是很大的「報酬」,
這幾刀頗有畫蛇添足之嫌。

另外,梁振英急急探望劉進圖,
也是前代同類 (?) 事件所未見,其中必有原因。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
GU9338 發表於 2014-2-26 23:09 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2014-2-26 23:00 發表
反而是對着幹的人不用怕。

也是前代同類 (?) 事件所未見,其 ...
門面功夫做下無妨
Wiki 都有記載長毛示威受傷後,時任特首貪曾都有打電話慰問

不過呢件事實在難奇,唔識評論,祝劉生早日康復。
請用文明來說服我。
S3BL100 發表於 2014-2-26 23:17 | 顯示全部樓層
又少左個原因說服我日後在香港定居…
fb.com/scientisthk2usa/
4437 發表於 2014-2-27 05:28 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2014-2-26 23:00 發表
反而是對着幹的人不用怕。

也是前代同類 (?) 事件所未見,其 ...
又不算是畫蛇添足,這幾刀做到殺一儆百的效用。
須知今昔傳媒人不少都有風骨,若賺錢已足夠退休過世,可能寧被炒也不為五斗米折腰,區區一個總編算得上甚麼;但要捱斬就不同了,儘管傳媒人當中也有敢死隊,但就是萬一斬不死,半身殘廢那種求生不得求死不能之苦才令人卻步。

HF3204@243M 發表於 2014-2-27 07:18 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-2-26 23:17 發表
又少左個原因說服我日後在香港定居…

咪鬼番嚟啦

香港只會越嚟越亂

-------------

BTW 已經有陰謀論者將品客薯片,AV仁 (喺度講 AV仁會唔會遺反版規?) 同劉生三件事夾埋一齊
事實上AV仁身為一個律師,真係好難講得通點解會喺立會咁莊嚴既地方睇泳衣照
DIH 發表於 2014-2-27 09:30 | 顯示全部樓層
某仁睇水着,一切皆須自己操作,與人無尤,
即使對家要混淆視聽都操控唔到佢隻手的,
最多事後被另一些報紙用來和稀泥,
所以我認為兩件事無直接關係,除非佢自己就係元兇,或者係無間道。
噢對了,上次他為甚麼能入閘?
為甚麼民主黨在他當主席期間進入中聯辦?

律師又如何,睇下陳水扁就知,一個人的職業同佢私德並無太大關係。

開始多人關注會唔會同ICIJ偵查報道有關,
而要出動到刀手斬人幾乎奪命,背後牽涉的瓜葛一定唔野小。

我估都係唔會捉到人,案發至出拼圖已大半日,兇手早已離境遁逃。

樓主| AVD1 發表於 2014-2-27 10:47 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2014-2-27 09:30 發表
某仁睇水着,一切皆須自己操作,與人無尤,
即使對家要混淆視聽都操控唔到佢隻手的,
最多事後被另一些報紙用來和稀泥,
所以我認為兩件事無直接關係,除非佢自己就係元兇,或者係無間道。
噢對了,上次他為甚麼能入閘?
為甚麼民主黨 ...

鐵頭好似早有前科, 呢個人睇多都係做埋今屆, 下屆佢都未必再會選 ~
至於話中共係要品客華入梁班子去制衡 CY 呢個我反而就會信 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1