hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯門公路巴士轉乘站路線重組建議 (2/2014) ...
開啟左側

[問題] 屯門公路巴士轉乘站路線重組建議 (2/2014)

krausssammy 發表於 2014-3-2 23:18 | 顯示全部樓層

原帖由 tonytsang_hk 於 2014-3-2 23:03 發表

咁如果將d取消繁時路線後的剩餘車輛加去63X度可取嗎?

改來改去咪又想Cut 車 Cut 線, 服務只縮不增.

從來唔肯等價交換, 你Cut 我就好心送線快線出去行西走廊.
點解咁多年都唔肯放巴士去行?

荃灣線飽和, 彌敦道長沙灣道長期巴士排隊埋站.
只會Cut 巴士保鐵, 我唔覺得今日的交通比90年代比好幾多, 只係巴士多左冷氣, 時間根本冇慳到.
S3BL343@66 發表於 2014-3-3 00:26 | 顯示全部樓層
原帖由 KG1428 於 2014-3-2 22:58 發表
改60M去山景不是比山景人搭60M

其實是比屯門工廠區的人,可以搭平車出市區
再者屯門工廠區附近得山景有位
所以60M放在山景好d

工業區行番出去,算啦
stan19 發表於 2014-3-3 00:32 | 顯示全部樓層
冇爬文, 如果之前有人講左當我冇講過, 其實我唔明58P個POINT, 唔知我有冇理解錯, 佢話同58m重疊, 加上因為有轉車站, 響葵涌可以靠61M 57M轉乘, 唔駛靠佢特定班次, 條線一開就係同58m重疊架啦, 搭得尼條線, 開得尼條線, 就係為左唔停公路三個站, 大佬, 如果我搭你話果d 61m 57m去到轉車站轉58m, 我不如一開始搭58M啦,  如果我搭你話果d 61m 57m去到轉車站, 如果我想一個站落到建生, 我咪又係要上返特定班次既58p, 所以我唔知係我誤會左佢定佢尼個邏輯有問題

老實講, 因為58M有好多客係去市中心, 繁忙時間響荃灣, 58P係比較易上車, 如果個轉車站係咁用, 一有路線重疊就取消, 唔諗需求或者服務質素, 咁其實好簡單, 不如極端d, 屯門每個總站開一條線去轉車站, 去到轉車站分流, 咁就咩都攪掂晒

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
kmb63x + 1 道出58P的重點

查看全部評分

AD118 發表於 2014-3-3 00:39 | 顯示全部樓層

原帖由 krausssammy 於 2014-3-2 23:18 發表

改來改去咪又想Cut 車 Cut 線, 服務只縮不增.

從來唔肯等價交換, 你Cut 我就好心送線快線出去行西走廊.
點解咁多年都唔肯放巴士去行?

荃灣線飽和, 彌敦道長沙灣道長期巴士排隊埋站.
只會Cut 巴士保鐵, 我唔覺 ...

唔止只係巴士多左冷氣,仲多咗個頭枕添同2+2坐位
但塞車惡化令車程加長,車程慢時間慳唔到,班次比以前疏服務俾削減足以抵銷以上服務改善所帶來的好處
感覺似犧牲巴士服務穩定性去換取巴士舒適度
david95811 發表於 2014-3-3 00:54 | 顯示全部樓層
原帖由 3asv@59x 於 2014-3-1 23:31 發表

習慣呢d野改既姐
大窩口入屯門可設分段,可設其它路線轉乘,重有52M(61M)

962B可以考慮掉去三聖總站(反正要搭車既全部都已經系962X,而上繁962S則可以考慮恆信園開,置樂花園變為單純的中途站),而261則可以考慮去碼頭,經青公 ...

習慣呢d野改既姐??咁當初68X唔駛改洪水橋開啦...
但係特快葵芳OK,但係可否考慮行梨木樹個邊?

原帖由 stan19 於 2014-3-3 00:32 發表
冇爬文, 如果之前有人講左當我冇講過, 其實我唔明58P個POINT, 唔知我有冇理解錯, 佢話同58m重疊, 加上因為有轉車站, 響葵涌可以靠61M 57M轉乘, 唔駛靠佢特定班次, 條線一開就係同58m重疊架啦, 搭得尼條線, 開得尼條 ...

係OK嫁,不過一定全部反對姐

63X一轉特快同收番260B/261B個堆價,如果係12.3就仲好,我即刻坐,我次次出MK都瞓
死咁...

259X屯轉開真係冇用,我爬文見到,改62X咁行真係唔錯,不過總站唔好改觀碼
67M->67U簡直垃圾
58P係冇可能取消,轉2味,58M繁時只到轉車站會唔會好D??
59A呢....CUT都冇咩意思,轉2味就得
57M,66M,66P講咗好耐,本身就應該 大興-荔景北
58X非繁食66X客我有所保留
lawrencewong1 發表於 2014-3-3 00:56 | 顯示全部樓層
我好懷疑搵條線只去到轉車站有咩意義?
送啲客去到轉車站,咁你部車點先?轉做其他路線?私走?
係咁,點解唔做番一條完整嘅線,唔洗轉黎轉去?

原帖由 krausssammy 於 2014-3-2 22:55 發表
呢張PPT 真係睇到反胃. 一大篇大陸式中文用語

(1) 我們會按需要調節服務水平. 用我們個名真係好辛苦? 定覺得Cut 巴士線係罪人唔可以 ...

除咗「出行模式」(呢個地理詞彙)唔同意有問題之外,其他睇完都覺得好有問題
andy92 發表於 2014-3-3 01:12 | 顯示全部樓層

67M 改行楊屋道、葵福路去葵芳

好過縮去轉車站咁哂 ...
shakugan2005 發表於 2014-3-3 06:43 | 顯示全部樓層
原帖由 david95811 於 2014-3-3 00:54 發表

習慣呢d野改既姐??咁當初68X唔駛改洪水橋開啦...
但係特快葵芳OK,但係可否考慮行梨木樹個邊?

係OK嫁,不過一定全部反對姐

63X一轉特快同收番260B/261B個堆價,如果係12.3就仲好,我即刻坐,我次次出MK都瞓到死咁 ...

63X改道就唔會肯同你減價嫁啦, 唔加到260X個價已經愉笑, 260B/259C等線取消星期六服務, 叫人轉260X去尖沙咀一樣唔係收$13.1! 只但係259C果度會引申左一個問題, 其實多唔多人係美孚比$5.9搭經西九龍走廓既259C?

至於59A果度, 屯門區最平唔係59A, 而係60M轉乘59A, 但到依家D powerpoint都係隻字不提想點? 荃灣區最平就係荃灣去深水埗就係59A, 大不了拉架36A落黎荃灣西約/柴灣角果面行山上梨木樹當補償囉! 不過59A最大問題唔係依度, 而係美樂(59X唔經)同埋美孚(59X太多客), 點解唔可以59X飛走美孚搵59A搞掂就算! 要搵車縮線既話就縮番架52X去深水埗甚至長沙灣啦!
david95811 發表於 2014-3-3 10:35 | 顯示全部樓層
就係68A有屯門區收費點解63X冇?明明68a總站朗屏仲遠過洪水橋,理應一視同仁囉

但係點59X飛走美孚?52X食深井客,要縮有難度,一係就234x食深井客
shakugan2005 發表於 2014-3-3 10:49 | 顯示全部樓層

原帖由 david95811 於 2014-3-3 10:35 發表
就係68A有屯門區收費點解63X冇?明明68a總站朗屏仲遠過洪水橋,理應一視同仁囉

但係點59X飛走美孚?52X食深井客,要縮有難度,一係就234x食深井客

63X曾經有分段, 不過各項歷史因素搞到個分段消失埋, 情況等同眾安街往屯門既61M依家冇分段

我建議係59X往屯門碼頭方向, 長沙灣廣場後直接上橋唔停美孚鐵路站一站, 甚至長沙灣廣場一站都唔好埋, 至於59A唔郁好過亂咁郁!

深井往旺角一樣可以搭52X轉59X/60X/67X嫁喎, 將52X縮番去欽州街, 59X/67X是但拎條過柏景灣就得!