hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯門公路巴士轉乘站路線重組建議 (2/2014) ...
開啟左側

[問題] 屯門公路巴士轉乘站路線重組建議 (2/2014)

FBI2 發表於 2014-3-3 16:04 | 顯示全部樓層

原帖由 石頭 於 2014-3-3 15:57 發表

現時已有58M36A轉乘,平過$10,咁58M、36A是否要消失?!

58M轉36A,58M那程要在荃景圍天橋起上車才有轉乘優惠.
不過,調轉就唔知了,我搵次去實驗先.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
石頭 發表於 2014-3-3 16:54 | 顯示全部樓層
而家最應該做就係將一D多餘路段Cut走,但唔係連M線都郁,
67M無左果頭仲有咩車上公路?!

61M仍未縮去市中心,259D/258D/62X沒有重組,
260C同57M份文件又無提過,都唔知佢想點!~

算,我出個想法先:
---------------
採用RDP建議:
66M:改由青雲路出入
60M:拉去屯門站,加班以應付61M改路後的需求
66P:取消
61X:搬回市中心總站,加班以應付259D改路後的需求
---------------
57M:取消,由66M繞經山景代替
263:改為屯門站,市中心後直出屯門公路
259D:改為屯門碼頭<--->油塘,經新屯中、龍門居直出屯門公路
62X:搬往兆康(南)轉為全日路線,經景峰、新墟、市中心及安友往九龍東
61M:置樂後改經青山公路直往兆康(南)總站
67M:搬上兆康(北),經兆康站通道、兆康(南)、青山公路,富泰後直落屯門公路
258D:拉直行車路線,改為寶田<>良景<>新圍<>釋慧文
58M:改為良景<>新圍<>何壽基<>寶田以填補258D拉直行車路線
59A:改為龍門居至荔景(北),減價至$9.0,葵芳站位跟58M同站,繞經市中心及安友區
260C:取消
skyer377 發表於 2014-3-3 17:02 | 顯示全部樓層
其實應該搞52x,相信無咩人雙繁由屯市/三聖....坐52x出九龍,通常都係坐52x61m到轉車站轉其他,因為青山公路很多燈位啦架車又唔係特別平,所以52x短少少比較好
AVD1 發表於 2014-3-3 17:37 | 顯示全部樓層

原帖由 miklcct 於 2014-2-28 23:05 發表
完全無提荃灣去深水埗?這是59A最大的改線阻力。

呢份野 focus 屯門區,
佢點會無啦啦提荃灣 o既事 ~

不過見樓上有講話九記指咩坐平車 ... 賤民 ......
老實講, 一直以黎係佢整條 59A 起到,
賤咩野民 ? 一係佢就講明 59A 到荃灣後唔比上客丫嗎,
人地幫襯佢就話人地貪平, 真係笑死人 ~

我就好有興趣想知今年荃灣份 RDP 唔知會唔會有機會講下 59A 縮短一事,
始終呢個問題點都要解決 ~

見樓主就話冇文件得 PowerPoint,
咁即係咩意思 ? 係唔係有人想側側博唔多覺過左關就算 (直情當其他區 - 呢度指荃灣區冇到),
今年葵青區 RDP 一樣冇提 59A 呢件事 ......
LJ7006 = MF5119 = AVD1
GD1570 發表於 2014-3-3 18:32 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2014-3-3 16:04 發表

58M轉36A,58M那程要在荃景圍天橋起上車才有轉乘優惠.
不過,調轉就唔知了,我搵次去實驗先.

調轉北行,你上車拍咗八達通
落車又唔駛拍,司機又唔會理你喺邊度落車
所以你搭返入屯門都無人理的
你有你可愛,我有我好笑。
樂文 發表於 2014-3-3 18:46 | 顯示全部樓層
原帖由 skyer377 於 2014-3-3 17:02 發表
其實應該搞52x,相信無咩人雙繁由屯市/三聖....坐52x出九龍,通常都係坐52x61m到轉車站轉其他,因為青山公路很多燈位啦架車又唔係特別平,所以52x短少少比較好 ...

52X雖然唔平...但係每班車都梗有6,7位人兄俾$12.3由屯市坐返去青公
castanopsis 發表於 2014-3-3 18:46 | 顯示全部樓層

原帖由 skyer377 於 2014-3-3 17:02 發表
其實應該搞52x,相信無咩人雙繁由屯市/三聖....坐52x出九龍,通常都係坐52x61m到轉車站轉其他,因為青山公路很多燈位啦架車又唔係特別平,所以52x短少少比較好 ...

但如果縮短52X,深井/青龍頭-->屯門客怎樣處理?逼落紅小到?
GD1570 發表於 2014-3-3 18:48 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2014-3-3 18:46 發表

但如果縮短52X,深井/青龍頭-->屯門客怎樣處理?逼落紅小到?

轉車站有大量巴士可以去到屯門各區WOR..
唔駛擔心啦..
你有你可愛,我有我好笑。
kay 發表於 2014-3-3 19:09 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2014-3-3 17:37 發表

呢份野 focus 屯門區,
佢點會無啦啦提荃灣 o既事 ~

不過見樓上有講話九記指咩坐平車 ... 賤民 ......
老實講, 一直以黎係佢整條 59A 起到,
賤咩野民 ? 一係佢就講明 59A 到荃灣後唔比上客丫嗎,
人地幫襯佢就話 ...
好簡單一樣野,巴士公司想做條線,任何一個客都會重視
巴士公司唔想做既線,多人搭只會阻頭阻勢

不過,如果九巴真係有呢個想法,唔該佢收返句"九巴服務日日進步"算啦
世界很簡單 人類很複雜
skyer377 發表於 2014-3-3 19:19 | 顯示全部樓層

原帖由 castanopsis 於 2014-3-3 18:46 發表

52x旺角收$12.3深水埗$11 60x$12.3,d人想,同樣價錢我點解唔搭60x/58x,為左少少錢?行多幾步都唔想坐咁耐,加上去黃金海岸三聖可以轉61m