hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯門公路巴士轉乘站路線重組建議 (2/2014) ...
開啟左側

[問題] 屯門公路巴士轉乘站路線重組建議 (2/2014)

ccchhhuuunnn 發表於 2014-3-1 00:05 | 顯示全部樓層

259X 不如村巴
認真玩九龍灣商貿區不如改62X入去, 順勢延長去紅橋, 富泰兆康站南
開條真259X屯碼去尖沙咀好過
仲有, 明明同碼頭無關, 改個名叫259X就可以從259B/C/E度攞資源, 咁無恥嘅!?

屯門每區區內<>轉車站 同 轉車站<>市區 呢啲線
九巴不知幾想開多幾條
屯門呢啲地區, 非繁忙時間十條有八條半都蝕錢
cut得多就慳得多

成個屯門剩返
58U 59U 60U 61U 66U 67U 68U

轉車站至荃灣
轉車站至葵涌
轉車站至青衣
轉車站至長沙灣深水埗
轉車站至旺角特快
轉車站至尖沙咀
轉車站至沙田
轉車站至港島
轉車站至觀塘
轉車站至九龍城
各一條

架架車回車最快
可以control到所有車絕大部份路段都近乎fully packed
咁就賺最多

呢啲先例真係唔可以開

你當自己係地鐵?
人地轉車, 非繁忙時間都係4/5/6分鐘一班, 你繁忙時間都未必做到喇
就算唔計等車, 巴士迫我轉車不如搭鐵

ccchhhuuunnn 發表於 2014-3-1 00:13 | 顯示全部樓層
話時話, 巴士載客率同鐵路一樣有同樣問題
幾時先可以推上報?!
Ravenclaw 發表於 2014-3-1 00:14 | 顯示全部樓層
66M咁改即系意味著下一步搞57M...

60M拉入屯鐵唔系問題,暫時仲夠數,仲有運力(雖然個人認為屯鐵上60M的人唔會多)...

系官方縮沙縮到咁過穩時,希望佢唔好忘記屯轉的使用量系有上限的...

當越來越多人要轉車的時候,個屯轉可能會去到超出負荷的地步,希望佢唔好忽視呢個問題...

所以如果淋住屯門d線變晒U線的話,個轉車站肯定爆煲...

259X好明顯系試水溫,否則如果有人話62X/259D立即其中一條是但改一條入去的話,keep住行舊路果條線唔夠數出事就麻煩啦...
3ASV174 發表於 2014-3-1 00:16 | 顯示全部樓層

原帖由 .KD.8283. 於 2014-2-28 19:37 發表
259X個定線雖然方便到九龍灣工廠區個D客
不過個邊過左9點就開始塞車...到時分分鐘坐259D係德福行番過去仲快
觀塘道東行 8 點半後條巴士龍都唔少野。
FBI2 發表於 2014-3-1 07:45 | 顯示全部樓層
原帖由 BlackBird 於 2014-2-28 23:30 發表
反對拉長60M做咩?
屯門站都唔會有人上架啦

山頭主義.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
shakugan2005 發表於 2014-3-1 08:17 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2014-3-1 07:45 發表

山頭主義.

259B/259C整合似係兩線減班, 不過唔該搞搞個收費, 到最後應該會叫人59M轉新改路既63X(可能再要轉281A)

58P縮減班次咁係唔係58M繁時飛起屯門市廣場至虹橋各站先, 唔係就唔好搞咁多野啦!

44/44P調轉總站都咁難, 60M搬去屯門站可能又會傾一輪, 但66M/66P+60M/61X個重組係成份野最值得做果樣, 搵位擺既姐, 唔洗理屯門站幾多人上車嫁喎, 61M係友愛夠唔會有幾多人上車啦, 差在九巴又想縮沙到D咩班次

67M/59A建議簡直亂黎, 冇荃灣葵青路線既二次轉乘下, 原有67M轉乘31/36/235/238M/48X等線既轉乘會冇左, 而60M轉乘59A繼續隻字不提, 反正都係冇左轉乘優惠, 九巴咁唔想做就不如交依兩條線出黎再招標, 搭埋58X出黎包底, 67M係有潛力做好去, 不過九巴係都要死谷58M!

sunbus 發表於 2014-3-1 09:52 | 顯示全部樓層

唔計59A,屯門全日來往葵涌有 57M、58M、61M同67M,要斬應該係57M,因為改線後66M已覆蓋山景及鳴琴路。67M非繁縮短至屯轉,不出屯門,畀我都會Ban!

另,九巴想整頓下葵涌路線,因為只有繁時多客,非繁無乜客,所以要Cut下葵涌路線非繁服務。
後果:59A非繁要Cut,57M/67M要Cut......
fw1321 發表於 2014-3-1 09:53 | 顯示全部樓層
原帖由 ccchhhuuunnn 於 2014-3-1 00:05 發表
259X 不如村巴
認真玩九龍灣商貿區不如改62X入去, 順勢延長去紅橋, 富泰兆康站南
開條真259X屯碼去尖沙咀好過
仲有, 明明同碼頭無關, 改個名叫259X就可以從259B/C/E度攞資源, 咁無恥嘅!?

屯門每區區內轉車站 同  ...

以宜家九龍公司既思維,如果 63X 改特快,西九龍走廊堆特別線唔被削減服務已經執到。
睇下 259B 回程、267S 幾時講 bye bye 啦。到時你地要去尖沙咀咪乖乖地去轉車站
轉 260X。

暫時睇 259X 最大問題係轉車站開。如果我要由屯門各區出轉車站,就要預早至少十分鐘
去到個站度,如果唔係塞一塞車隨時連班車都 miss 埋,到時要搭返 258D 或且 259D
車程會失晒預算。

我相信如果以 259X 觀塘既定線,由屯門任何一個大區開出黎,至少會坐滿,但去到轉車站
先開,客量隨時減半以上。唔該九龍公司或且運輸署唔好以為轉車站有咁大既吸引力。

cat666 發表於 2014-3-1 10:08 | 顯示全部樓層
44,44P 不是調轉總站, 而是44延長取消44P . KMB又吾行混合班次試水温
s3n354 發表於 2014-3-1 10:27 | 顯示全部樓層

原帖由 fw1321 於 2014-3-1 09:53 發表

以宜家九龍公司既思維,如果 63X 改特快,西九龍走廊堆特別線唔被削減服務已經執到。
睇下 259B 回程、267S 幾時講 bye bye 啦。到時你地要去尖沙咀咪乖乖地去轉車站
轉 260X。

暫時睇 259X 最大問題係轉車站開。如果 ...
繁時係屯轉上到260X先算,早幾日先減完班,已經怨聲載道

同埋西廊線可以到旺角油麻地佐敦,260x係取代唔到