hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) AVBW 0係60x慣唔慣呢,有冇人搭過佢地
開啟左側

AVBW 0係60x慣唔慣呢,有冇人搭過佢地

慶回歸.VA21 發表於 2006-4-11 21:26 | 顯示全部樓層

原帖由 shtsang 於 2006-4-11 21:18 發表

不過如果部車本身上斜係唔掂(邊D自己諗下啦)
俾人過既情況,多過閣下所講,個司機打死都跟住
慢線慢車,而唔抽出中線囉.

如果司機有心碌車就比咩車佢都假..
我搭過班 962 車手欏住部 6xx 上斜得 3x 都照行中線
睇人架者 ..
*坦克.EH9302 & EU5923.孖寶*
shtsang 發表於 2006-4-11 21:29 | 顯示全部樓層
原帖由 慶回歸.VA21 於 2006-4-11 21:23 發表
錯就係錯架啦..多少都係錯..
好多時差一個字意思已經可能差好遠
巴士既限速又如何 ?
先唔講咁樣係對定錯
人地鐘意過你可以點.. ?
而家係人地楂車唔係你楂車
行過 70 一D都唔奇..
次次搭 66 都一定過 70  ...

閣下唔好屈得就屈好喎.閣下係唔係次次都睇住個速度儀,
見佢過70先??
我知道L廠既司機係唔會過70既,一到70架車都唔會再去.
係落斜會過70少少,但同時會即時收油.
乜野唔好講對定錯呀??本質係犯罪法呀,唔講對錯.犯法
就係錯,乜野唔好講呀.唔好再迴避問題喇.
巴士司機係犯法就唔好話佢地咁做係正常,唔好鼓吹超速.
呢樣野如果晌法庭,絕對唔係抗辯理由!!!!
祖記保方抵死,做壞事係會有報應
shtsang 發表於 2006-4-11 21:31 | 顯示全部樓層
原帖由 慶回歸.VA21 於 2006-4-11 21:26 發表
如果司機有心碌車就比咩車佢都假..
我搭過班 962 車手欏住部 6xx 上斜得 3x 都照行中線
睇人架者 ..

我諗係有心碌車.定架車本身能力所限,都唔難察覺啦.
如果前面有一架慢車,但都係咁死跟既.好難唔令人覺
得個司機係碌車架喎......
如果前面冇車都行得咁慢既,碌車既機會係細d,但唔等
如完全冇碌.
cummins 發表於 2006-4-11 21:32 | 顯示全部樓層

原帖由 buffon 於 2006-4-10 23:46 發表

你貼張咁o既相出黎無乜代表性o者~
行公路o既車唔係你爬我頭就我爬你頭架啦, 俾其他巴士過咁又點?
架車表現得好定唔好仲要睇埋當時司機駕駛態度係點...
呢一單俾其他車過, 下一單又過返其他車, 咁又點...? 咁就代表架車唔掂?
我只能夠係度講...59x 批3ASV 雖然唔係最勁, 但都唔係某d 人心目中咁差囉。

Or the other way round - "59x 批3ASV, or all 3ASV 都唔係某d 人心目中咁勁"??

KR4210 兄 already said what I want to express:
"咁某板友就唔應該話 59X d 3ASV 係現時屯公最快既金車"

BTW, you made a point "架車表現得好定唔好仲要睇埋當時司機駕駛態度係點"

Let me ask a question, how about if the same driver, say, a 勁 driver drive 3ASV and others such as AP, ATR, ATE, AMN?? Then which model 表現 will be better?   Will that still be 3ASV??
Cummins ISMe-335
慶回歸.VA21 發表於 2006-4-11 21:34 | 顯示全部樓層
原帖由 shtsang 於 2006-4-11 21:29 發表
閣下唔好屈得就屈好喎.閣下係唔係次次都睇住個速度儀,
見佢過70先??
我知道L廠既司機係唔會過70既,一到70架車都唔會再去.
係落斜會過70少少,但同時會即時收油.
乜野唔好講對定錯呀??本質係犯罪法呀,唔講對錯.犯法
就係錯,乜野唔好講呀.唔好再迴避問題喇.
巴士司機係犯法就唔好話佢地咁做係正常,唔好鼓吹超速.
呢樣野如果晌法庭,絕對唔係抗辯理由!!!!

唔好意思 ~ 我只係66 U廠車既常客
我見 66 黎L廠車而係掛牌司機既話一定唔會上..
除非替假司機或者特別既車
仲有..你話呀?
L廠3部66掛牌我都搭過佢地踩 75 啦..
咁唔滿意..o係度瓜瓜叫無用架
你咁得閒咪慢慢去投訴晒過 70 既司機囉 ..
仲有..有人鼓吹超速咩 ?
送你一句啦..
先理解後回文..
shtsang 發表於 2006-4-11 21:35 | 顯示全部樓層
原帖由 慶回歸.VA21 於 2006-4-11 21:34 發表
仲有..有人鼓吹超速咩 ?
送你一句啦..
先理解後回文..

咁閣下又話過70係正常??
閣下不如先反醒後回文仲好啦.
慶回歸.VA21 發表於 2006-4-11 21:36 | 顯示全部樓層

原帖由 shtsang 於 2006-4-11 21:31 發表

我諗係有心碌車.定架車本身能力所限,都唔難察覺啦.如果前面有一架慢車,但都係咁死跟既.好難唔令人覺
得個司機係碌車架喎......
如果前面冇車都行得咁慢既,碌車既機會係細d,但唔等
如完全冇碌.

如果o係部車上面就當然係啦
但係好似某站友咁..就咁post一張相出黎..根本完全證明唔到野
cummins 發表於 2006-4-11 21:38 | 顯示全部樓層
原帖由 慶回歸.VA21 於 2006-4-11 21:07 發表

你得一張相證明到D咩 ?
搭慣車行屯公既人都知如果部車塞死左o係慢線..前面係慢車又打唔出中線
特別係繁忙時間..呢D情況幾咁常見..
比車爬到頭根本不足為奇..
我試過搭 66 FU7371 都係咁既原因而比其它巴士過 ...

1. Do you have any 證明 for "59X 批 KF 超豪係現時屯公最快既金車"?
2. There is no other cars on the left most lane except the 2 buses that overtaken.
3. 比車爬到頭根本不足為奇, agree, this is an example of what I said " I always feel those 59X 3ASV make me disappointed"
Cummins ISMe-335
慶回歸.VA21 發表於 2006-4-11 21:38 | 顯示全部樓層
原帖由 shtsang 於 2006-4-11 21:35 發表

咁閣下又話過70係正常??
閣下不如先反醒後回文仲好啦.

正常就代表鼓吹呀 ?
如果我話香港島既市民如果想去既目的地係短程既話..佢地搭電車係正常
咁就代表我鼓吹佢地搭電車呀 ?
你 check 下D詞語點解先返黎回文啦
Porcelain 發表於 2006-4-11 21:39 | 顯示全部樓層

原帖由 慶回歸.VA21 於 2006-4-11 21:36 發表

如果o係部車上面就當然係啦
但係好似某站友咁..就咁post一張相出黎..根本完全證明唔到野
咁你講兩句出來又點証明59X既超豪係金車中最快?