hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) AVBW 0係60x慣唔慣呢,有冇人搭過佢地
開啟左側

AVBW 0係60x慣唔慣呢,有冇人搭過佢地

慶回歸.VA21 發表於 2006-4-4 23:45 | 顯示全部樓層

原帖由 shtsang 於 2006-4-4 11:40 發表

咁點解3ASV可以唔70點到即止呢
如果冇鎖既,3ASV同ATE根本冇得鬥.
不過我知道就算平路快幾多都好,上
斜一定會俾ATE爬返囉.
我俾盡3ASV唔鎖都係80(我諗都冇乜
可能),而ATE司機唔敢去先踩70啦,上
斜ATE可以keep住過50上,但3ASV去到
35上已經叫做好.咁試問平路快又有乜
用呢??  

會唔會係黑盒問題呢 .. ?
3ASV 唔鎖邊有可能得 80 呀..
不過對九巴金車黎講鎖唔鎖都無用啦 .. 有黑盒咪又係唔過得 70
問題你都講左
ATE司機唔敢去先踩70
咁點解 59X 楂 3ASV 班司機又敢呢 ?
係咪你唔好彩呢?
我好多時搭 59X 批 3ASV 上大斜都有 4x-5x km/h 播 ..
係 KF1105 KF2312 KF5771 唔得

*坦克.EH9302 & EU5923.孖寶*
慶回歸.VA21 發表於 2006-4-4 23:49 | 顯示全部樓層
原帖由 shtsang 於 2006-4-4 11:42 發表

咁以前搭KP牌個幾架S車既時候我已經知道佢地既
威力.但咁唔代表佢地性能比ATE好囉.
我搭KF牌個d既時候,上斜真係唔好提喇....慢到
同埋係唔係架架KF牌既3ASV講到閣下咁勁呢?仲有
班司機會唔會個個平路都會敢去過75呢?  

我只可以答你我次次搭 59X 批 3ASV 多數都無令我失望囉
所以我係覺得 59X 批 KF 超豪係現時屯公最快既金車..
當然有慢既例子啦
至於係咪個個平路都會敢去過75以上..
又或者你問點解班司機會敢踩 75 以上
你可以自己去試試/打探下..無謂o係度講啦
慶回歸.VA21 發表於 2006-4-4 23:53 | 顯示全部樓層
原帖由 buffon 於 2006-4-4 12:25 發表

59x 有d 司機都好興上斜熄冷氣~唔知係咪心理作用
硬係覺得熄冷氣上斜感覺上會勁d~
不過我認同59x o的 3ASV 真係幾正。
但係KF4715 就例外, 呢架車上斜紮紮地。

同埋唔少 59X 既師傅上斜都會鎖波 ..
令部車好力好多
差既仲有 KF1105 KF2312 KF5771 .. 個人意見
*反而批白板豪就唔多惦..特別係 HG7369.. (加上佢掛牌師傅唔係收工都唔會去盡)
試過 KF5410 遲佢 15 分鐘o係屯碼開 .. 出到太子追得返
不過部 HT4402 又曾經有"神速"記錄 ..
shtsang 發表於 2006-4-5 01:46 | 顯示全部樓層

原帖由 慶回歸.VA21 於 2006-4-4 23:49 發表
我只可以答你我次次搭 59X 批 3ASV 多數都無令我失望囉
所以我係覺得 59X 批 KF 超豪係現時屯公最快既金車..
當然有慢既例子啦
至於係咪個個平路都會敢去過75以上..
又或者你問點解班司機會敢踩 75 以上
...

以我所知,259D既KC牌同埋KK4458,真係唔可以講笑.
KP牌個3架更加唔駛講啦,快到無倫.
KF架個d我真係唔敢恭維喇.搭親KF4715就.....不過
次次搭佢都係行66M,唔知係唔係班司機唔識揸'超廢'
喇.呀,同埋閣下覺得佢地肯踩到75以上好叻咩?佢地
冇俾人捉只係佢地好彩,唔好將一d唔應該出現既事
情講到係正確咁.
祖記保方抵死,做壞事係會有報應
AP149 發表於 2006-4-5 12:36 | 顯示全部樓層
原帖由 buffon 於 2006-4-4 12:25 發表

59x 有d 司機都好興上斜熄冷氣~唔知係咪心理作用
硬係覺得熄冷氣上斜感覺上會勁d~
不過我認同59x o的 3ASV 真係幾正。
但係KF4715 就例外, 呢架車上斜紮紮地。

我搭開部車 正常開哂冷氣要10幾秒先上到2波 但係熄冷氣5-6秒就上到2波 你話係唔係快d
低級趣味扮高級:369
lf5499 發表於 2006-4-5 15:11 | 顯示全部樓層
慶回歸.VA21 發表於 2006-4-5 20:46 | 顯示全部樓層

原帖由 shtsang 於 2006-4-5 01:46 發表

同埋閣下覺得佢地肯踩到75以上好叻咩?佢地
冇俾人捉只係佢地好彩,唔好將一d唔應該出現既事
情講到係正確咁.

如果係捉既
我都唔信佢地咁耐都無事
都今日今日仲敢踩 75 以上
點解無人捉 .. 呢個問題都唔到我地理 ~
慶回歸.VA21 發表於 2006-4-5 20:48 | 顯示全部樓層
今日搭左一轉 MG1615 行 60X ..
表現唔錯 .. 企輪椅位
平路踩到 75 ..不過師傅唔敢 keep 過 5 秒
642 發表於 2006-4-5 23:56 | 顯示全部樓層
我聽過59x司機話過75唔放油先要見主任
唔過75唔使怕喎...
仲有之前渣膠牌超豪果幾個司機係特別快
佢地渣咩車都快過人...
如果少客既話AV係快過3ASV
但係多客就相反...
Porcelain 發表於 2006-4-6 00:26 | 顯示全部樓層

坐59X有個司機好中意lock住4波行,架車反而仲好力左