hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) AVBW 0係60x慣唔慣呢,有冇人搭過佢地
開啟左側

AVBW 0係60x慣唔慣呢,有冇人搭過佢地

shtsang 發表於 2006-4-6 01:26 | 顯示全部樓層

原帖由 642 於 2006-4-5 23:56 發表
我聽過59x司機話過75唔放油先要見主任
唔過75唔使怕喎...
仲有之前渣膠牌超豪果幾個司機係特別快
佢地渣咩車都快過人...

咁就奇喇,成班66同66M既司機都話唔可以過
70太耐,如果唔係就要見主任.咁到底係66/66M
班司機太保守,抑或59X既司機講大話呢?
同埋個速度錶真係可信嗎?聽講可以整到有5-10
km/h既error喎.
同埋個陣膠牌3ASV係唔係蛇車同替左KP牌個
幾架?如果係既,佢地快係正常既.
祖記保方抵死,做壞事係會有報應
 樓主| LS996 發表於 2006-4-6 11:54 | 顯示全部樓層
原帖由 shtsang 於 2006-4-6 01:26 發表

咁就奇喇,成班66同66M既司機都話唔可以過
70太耐,如果唔係就要見主任.咁到底係66/66M
...

早几日搭66某老虎番屯門...几乎全程屯公過75
希望師傅冇見主任啦..好耐未坐過一程咁爽
無味罐頭
天瑞總站 發表於 2006-4-7 12:37 | 顯示全部樓層
shtsang 發表於 2006-4-7 12:47 | 顯示全部樓層

原帖由 天瑞總站 於 2006-4-7 12:37 發表
反而我試過幾次搭 58M 先進同 58X 前龍躉係屯公都會過 59X 超豪

所以根本就係司機既問題,又有幾多司機會肯冒
見主任既險黎換取快唔夠2分鐘既時間啦.....
我真係唔見得59X批車特別快囉.快都係快得5km/h,
上斜呀就連AV都可能快過佢啦....
我都唔明點解有人刻意吹噓59X批3ASV特別快,仲要
係做過手腳云云.好似驚死九巴冇人會留意咁.如果
班司機因此要見主任既,都唔知賴邊個好咯....
祖記保方抵死,做壞事係會有報應
EW3074@TM-Focus 發表於 2006-4-8 13:53 | 顯示全部樓層
原帖由 shtsang 於 2006-4-7 12:47 發表

所以根本就係司機既問題,又有幾多司機會肯冒
見主任既險黎換取快唔夠2分鐘既時間啦.....
我真係唔見得59X批車特別快囉.快都係快得5km/h,
上斜呀就連AV都可能快過佢啦....
我都唔明點解有人刻意吹噓59X批3AS ...

我同意係司機的問題,快的司機真係令我有深刻的印象
也有慢的司機令我好冇耐性!不過有時快唔快,都睇好多因素
公路上的情況和客量我覺得都是關鍵的一環,因為超豪上斜已經唔係勁,多人坐的超豪上斜真係無力囉
不過我覺得59X的司機能夠將批超豪發揮到這個程度,都算唔錯喇
lf5499 發表於 2006-4-8 16:31 | 顯示全部樓層
642 發表於 2006-4-9 00:08 | 顯示全部樓層

原帖由 Porcelain 於 2006-4-6 00:26 發表
坐59X有個司機好中意lock住4波行,架車反而仲好力左

lock住4波既話最高速arm arm 70
落斜唔使踩break
上斜前keep住高轉數都會令上斜表現好少少...
superbus 發表於 2006-4-9 00:37 | 顯示全部樓層
原帖由 fw1321 於 2006-4-4 17:02 發表

爬唔到頭有乜出奇, 屯門公路日間好難冇車阻, 只要唔駛慢車
行車時間都唔會差好遠, 相差時間唔會多過 1 分鐘。

今日我搭 MG1615 番屯門 (L 廠頭車用 ATE 替), 表現尚算不錯,
係上暗斜慢O左少少, 去到掃管 ...

之前坐 66 某部坦克
用既時間都差唔多
LE3503 發表於 2006-4-9 10:28 | 顯示全部樓層
MG1615我坐過
一部廢車-客鍾常響-
B9-起動快-但如果不再踏深油門-短短時間就自動減速
波箱 得 DNR-
cummins 發表於 2006-4-9 17:09 | 顯示全部樓層

原帖由 shtsang 於 2006-4-7 12:47 發表

我都唔明點解有人刻意吹噓59X批3ASV特別快,

Those KF 3ASV in 59X even worse than those KC 3ASV (previously in 259D), I can never understand why it can be regard as the best on Tuen Mun Road.

On KF2312 in the morning 3 days ago, on the bus, I can see buses go pass every few minutes, ATR, ATE, AV, S3BL, AMN even Citybus 6xx..., fast? no way.

Just some of the drivers in 59X are great and they can make these 3ASV perform a little bit better.