hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) AVBW 0係60x慣唔慣呢,有冇人搭過佢地
開啟左側

AVBW 0係60x慣唔慣呢,有冇人搭過佢地

shtsang 發表於 2006-4-10 14:05 | 顯示全部樓層

原帖由 慶回歸.VA21 於 2006-4-10 13:41 發表
你自己打探一下好過我o係度公開講啦
同埋..之前118掛 3ASV 某d都可以關門"叮"兩下就開車啦..
咁你又話做手腳呀 ?
你又唔知情..亂咁話人好似對本身司機唔公平 wor .. 雖然對人無影響者
行過 70 係 ...

以我所知,如果俾九巴工程人員發現到架巴士可以
叮幾下就走得,而個掛牌司機冇port車既話,咁個司
機係要受紀律處分既.我唔理邊個做手腳啦,總之呢
樣野係唔應該發生到.不如閣下將唔知情呢句同九
巴講啦.
行過70係犯法就犯法,如果我同九巴投訴既話,個司機
一樣係死架.閣下要記住,冇人投訴唔代表怇地做既
野係岩架.
祖記保方抵死,做壞事係會有報應
慶回歸.VA21 發表於 2006-4-10 14:28 | 顯示全部樓層
原帖由 shtsang 於 2006-4-10 14:02 發表

即係有司機知法犯法都係冇必要講出黎既??
係閣下歪曲事實.將一d錯既野癲倒成為岩既野.
人地揸過70已經唔岩,閣下不單止支持呢個行
為,而且仲將其他司機既不當行為視為理所當然,
簡直令人發指

咁閣下咪慢慢去數邊幾十/幾百個司機知法犯法囉..
你講得無錯播
中記唔講喇..對唔少新城記既司機黎講..過 70 真係家常便飯理所當然既
*坦克.EH9302 & EU5923.孖寶*
shtsang 發表於 2006-4-10 14:32 | 顯示全部樓層
原帖由 慶回歸.VA21 於 2006-4-10 14:28 發表
咁閣下咪慢慢去數邊幾十/幾百個司機知法犯法囉..
你講得無錯播
中記唔講喇..對唔少新城記既司機黎講..過 70 真係家常便飯理所當然既

閣下諗下如果有乘客投訴既話,個司機會唔會冇事呢??
我只係知道好多司機都好清楚就算冇人投訴都好,個
黑盒都會出賣佢地.所以佢地都唔敢踩過70
仲記得GK2586撞車都係因為59X既司機超速(係唔係過
85呢唔知).....
閣下根本晌度歪曲事實,日日有人發生唔代表係岩架
慶回歸.VA21 發表於 2006-4-10 14:33 | 顯示全部樓層

原帖由 shtsang 於 2006-4-10 14:05 發表

以我所知,如果俾九巴工程人員發現到架巴士可以
叮幾下就走得,而個掛牌司機冇port車既話,咁個司
機係要受紀律處分既.我唔理邊個做手腳啦,總之呢
樣野係唔應該發生到.不如閣下將唔知情呢句同九
巴講啦.
行過70係犯法就犯法,如果我同九巴投訴既話,個司機
一樣係死架.閣下要記住,冇人投訴唔代表怇地做既
野係岩架.  

你唔比人地有特別理由架 ?
一架三幾架行得快可能無人知或者司機時運高無事~
但當全線或者大部份既掛牌車都係咁既話..我就唔信九巴會唔知喇
至於點解佢地一直都可以咁而唔會比人召見呢..
呢個就係我一直講緊既野
做人唔好成日一成不變先得o架..係野都楂正黎做..
巴士公司一個月炒唔少人啦
慶回歸.VA21 發表於 2006-4-10 14:37 | 顯示全部樓層
原帖由 shtsang 於 2006-4-10 14:32 發表

閣下諗下如果有乘客投訴既話,個司機會唔會冇事呢??
我只係知道好多司機都好清楚就算冇人投訴都好,個
黑盒都會出賣佢地.所以佢地都唔敢踩過70
85呢唔知)... ...

咁我又唔知播..
我又唔係o係巴士公司度做..
都講過啦..唔少新城司機踩過 70 係家常便飯
我咁樣講..當然係重複坐過呢班司機好多次啦..
到今時今日佢地都係踩過 70
可以證明兩樣野
1.無人投訴..可能一日咁多客都唔覺過 70 係危險
2.有人投訴左巴士公司唔跟進 .. 即係無用
講真..唔講多..你叫 970(西隧) 962 班司機全程同你踩 70 內..
佢地真係答你..彩你都傻啦..
慶回歸.VA21 發表於 2006-4-10 14:40 | 顯示全部樓層
原帖由 shtsang 於 2006-4-10 14:32 發表

85呢唔知).....

補充:
呢個好明顯係意外啦..
意外 = 意料之外 .. 邊個會知 ?
相信意外係無人想發生既..
就算果程係司機超速..你又可以肯定到如果佢當時行緊 70 或者慢於 70 ..
個意外會避免 ?
shtsang 發表於 2006-4-10 14:43 | 顯示全部樓層

原帖由 慶回歸.VA21 於 2006-4-10 14:37 發表

咁我又唔知播..
我又唔係o係巴士公司度做..
都講過啦..唔少新城司機踩過 70 係家常便飯
我咁樣講..當然係重複坐過呢班司機好多次啦..
到今時今日佢地都係踩過 70
可以證明兩樣野
1.無人投訴..可能一日咁多 ...

可能真係冇人投訴啦,但係我就聽唔少司機上去俾人照肺
個原因係超速囉.除左俾乘客投訴之外,個黑盒都有'功勞'
記得某個K廠司機話有一位司機只係出車既時候揸部ATE
過左70,已經收左封警告信.
仲有一樣野,我強調既係件事既本質岩定錯,根本過70已經
係犯法,冇人捉佢地只係佢地好彩,唔代表佢地做既野係岩
囉.所以閣下咁講完全係將個事實攪亂.唔好再誤導人啦.
shtsang 發表於 2006-4-10 14:46 | 顯示全部樓層
原帖由 慶回歸.VA21 於 2006-4-10 14:40 發表
補充:
呢個好明顯係意外啦..
意外 = 意料之外 .. 邊個會知 ?
相信意外係無人想發生既..
就算果程係司機超速..你又可以肯定到如果佢當時行緊 70 或者慢於 70 ..
個意外會避免 ?

之前有版友講過架啦,reaction time係隨speed成正比既.
雖然我唔知架車慢過70會唔會唔撞車,但肯定既係架車
既車速愈高,愈容易發生意外.如果general咁講,閣下可
以點反對呀??好多research已經有呢方面既證明喎.
咁超速就係乘客樂意見到架咩??
shtsang 發表於 2006-4-10 14:50 | 顯示全部樓層
原帖由 慶回歸.VA21 於 2006-4-10 14:33 發表
但當全線或者大部份既掛牌車都係咁既話..我就唔信九巴會唔知喇
至於點解佢地一直都可以咁而唔會比人召見呢..
呢個就係我一直講緊既野
做人唔好成日一成不變先得o架..係野都楂正黎做..
巴士公司一個月炒唔少人啦

一成不變唔等如可以放棄原則.如果超速都可以唔揸正黎做既,
咁我諗一個月死於同超速引致意外既人,一定會上升囉.
我會同九巴正式投訴呢件事,我諗閣下開心啦.佢地一直唔俾人
照肺可能就係九巴上面唔知,我就將件事反映出黎.睇下佢地仲
會唔會揸咁快囉
慶回歸.VA21 發表於 2006-4-10 15:08 | 顯示全部樓層

原帖由 shtsang 於 2006-4-10 14:50 發表

一成不變唔等如可以放棄原則.如果超速都可以唔揸正黎做既,
咁我諗一個月死於同超速引致意外既人,一定會上升囉.
我會同九巴正式投訴呢件事,我諗閣下開心啦.佢地一直唔俾人
照肺可能就係九巴上面唔知,我 ...

好呀..
就睇下閣下既反映會唔會對司機造成影響
閣下無功而回既話不妨返黎怨下  
無證無據見人講就走去投訴 .. 真係搞笑
只可以講..如果佢地真係會因為超速而比人照肺 ..
佢地一早都比人召見左 ..
等你講呀.. ? 你真係當九巴管理層班人無能咩
你識做既野..巴士公司都識既
仲有.. 批車開到 78~80 唔代表佢地真係踩 78~80 架
之前有人講過..唔過 75 就無事..
如果其它線既司機保守行 70 .. 59X 班司機踩 75 .. 已經爬到其它車頭啦..
有咩咁奇 ?
不過你咁有恆心去同九巴反映 .. 慢慢啦 ..唔阻你