hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有關N241新傳聞
開啟左側

[問題] 有關N241新傳聞

Hw2481 發表於 2014-3-2 23:52 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

岩岩係N241掛牌carlo得知,話葵青區議員林立志係長宏總站派傳單,知詢民意話N241會cut到20分鐘一班車,頭車改為0030,尾車為0530,20分鐘班N241,繁忙時間點算,10分鐘都可以爆,都唔知九記諗咩,N241咁多客都可以想cut到20分班,唔知各位師兄知唔知呢個傳聞係咪真既呢?

cheungtszfung 發表於 2014-3-3 00:04 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

請參看葵青區RDP,的確有將N241 cut至20分一班建議

http://www.districtcouncils.gov. ... oc/TTC/2014/04r.pdf
EH2674 發表於 2014-3-3 00:08 | 顯示全部樓層
原帖由 cheungtszfung 於 2014-3-3 00:04 發表
請參看葵青區RDP,的確有將N241 cut至20分一班建議

http://www.districtcouncils.gov.hk/kc/doc/common/committee_meetings_doc/TTC/2014/04r.pdf

Cut到20分鐘一班仲要食埋N260同N269既轉車客,咁唔爭在晚11~朝6開放比紅小入去青衣
強人所難,不可一不可再
jocosben 發表於 2014-3-3 00:19 | 顯示全部樓層

樓主係唔睇RDP的嗎
流星☆雨 發表於 2014-3-3 00:54 | 顯示全部樓層
其實削減服務諮詢民意一定係畀人反對
諮詢黎做乜
 樓主| Hw2481 發表於 2014-3-3 01:08 | 顯示全部樓層

回復 4# 的帖子

其實我的確無睇,只係入黎問清楚係咪真有其事同討論姐,要抽水既就去第二到啦
咁又係唔係要睇哂RDP先可以開post問的嗎?小弟日日都返學返工,放完工都鬼咁夜,第二日鬼咁早返學,邊得閒咁用心睇,點似得大家仲讀緊書咁幸福呀?

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
3158 + 1 咪係 !

查看全部評分

ME19andG316 發表於 2014-3-3 02:53 | 顯示全部樓層

旺角區近年流失左好多客去泥X的, 由朗XX開車起返青衣只需 十分鐘, N241起旺角區既客比起好多年前慢慢稍稍減少中,

如果N241再減班, 第時可能連太子至油麻地既客都會行去旺角坐泥x返青衣, 肯定仍然快過n241成倍,

樓主| Hw2481 發表於 2014-3-3 03:00 | 顯示全部樓層

回復 7# 的帖子

你指既朗XX係咪朗豪坊...旺角果邊已經唔諗得咁多,最怕尖沙咀果邊D人上唔上得哂,N241本身唔係少客,咁樣搞一搞真係倒米,九記咁唔想做咪直接cut哂D通宵線咪仲好,唔好煩,比哂城仔新記做可能都無咁衰,岩岩同掛牌佬計過如果20分鐘起碼要cut 3部車,姐係由13部車cut到得返10部車,到時真係無眼睇了

流星☆雨 發表於 2014-3-3 03:30 | 顯示全部樓層
其實九巴應該開多啲類似270S既物體

btw, N241有無可能拆線??
N241A 紅磡站<->...<->美孚<->荔景山路<->青康路<->長宏
N241B 紅磡站<->...<->美孚<->青衣邨<->長安

再進取啲我覺得可以試下N241B往紅磡站行西九龍走廊(或荔枝角道,如果唔行得西橋)加快回車
又或者配合"270S"策略, 係最多人既深夜時段拆線
41S做山下, 42S做山上, N241(有41/2S時段個陣)縮去葵芳?

GD1570 發表於 2014-3-3 08:09 | 顯示全部樓層

原帖由 流星☆雨 於 2014-3-3 03:30 發表
其實九巴應該開多啲類似270S既物體

btw, N241有無可能拆線??
N241A 紅磡站...美孚荔景山路青康路長宏
N241B 紅磡站...美孚青衣邨長安

再進取啲我覺得可以試下N241B往紅磡站行西九龍走廊(或荔枝角道,如果唔行得西橋 ...

我反而覺得應該將N260或N269試旦一條拉到去旺角..
等N241個壓力唔駛咁大...
你有你可愛,我有我好笑。