hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 科學及健康 我對食煙0既睇法
開啟左側

我對食煙0既睇法

樓主| J702HMY 發表於 2006-4-4 23:22 | 顯示全部樓層

原帖由 CN9AMT100UP 於 2006-4-4 20:53 發表
唔係wor
我阿公90有多,以前日日一包萬x路
點知醫生叫佢介煙,唔夠2個月走左
我屋企的人就講,早知唔駛阿公介煙,可能有多幾年命,有機會百歲大壽wor
仲有一個90幾的阿伯,都係日日一包雲南煙,到依家都冇事( ...

所以食煙同食鴉片冇分別...
荼毒0既我0地年輕一代,
我0既哮喘就係因為我細個成日吸入我父母d二手煙咋!
恕我極端d講不如逐步禁煙...
等煙民數量直線下降...
我相信終有一日全世界會冇人食煙...
CZ_6686 發表於 2006-4-4 23:43 | 顯示全部樓層
原帖由 J702HMY 於 2006-4-4 11:22 PM 發表

所以食煙同食鴉片冇分別...
荼毒0既我0地年輕一代,
我0既哮喘就係因為我細個成日吸入我父母d二手煙咋!
恕我極端d講不如逐步禁煙...
等煙民數量直線下降...
我相信終有一日全世界會冇人食煙...

老兄,你認為用高壓手段就可以令到班人唔食煙咩?
所謂物極必反,到時又會同你講人權,呢樣果樣架姐...
就好似你所講你有哮喘咁,煙民會同你講歪理
何必呢?

人始終都係要嚇下先識驚
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
KY9143 發表於 2006-4-5 02:39 | 顯示全部樓層
原帖由 hksf 於 2006-4-4 18:22 發表

吸煙同慢性殺人冇分別
(包括吸煙者本身)

呢句根本就唔駛講都係...

但事實上...
樓主所舉既方法亦冇乜作用...

你加左稅...
d人唔會真係因為你加稅而唔買...
Beautiful Fighters
Ketsu 發表於 2006-4-5 03:00 | 顯示全部樓層

原帖由 KY9143 於 2006-4-5 02:39 發表

呢句根本就唔駛講都係...

但事實上...
樓主所舉既方法亦冇乜作用...

你加左稅...
d人唔會真係因為你加稅而唔買...

其實最有效既禁煙既方法
真係最老土講句
就係徹底禁煙
我所指既「禁」
唔係禁止響邊度食煙
而係真真正正
徹徹底底唔俾人食同買賣
直頭視佢好似毒品咁看待
總之食同買賣香煙都係犯法既

雖則就算真係咁禁法
亦都有人會偷運同偷食
但咁都可以令到d 人唔敢明目張膽咁食
至少空氣都可以改善到
其他既健康都會好d 既

但實際上
你話有冇可能可以咁做丫?
Abusing dead rule -> Denial of reality
CZ_6686 發表於 2006-4-5 12:05 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2006-4-5 03:00 AM 發表

其實最有效既禁煙既方法
真係最老土講句
就係徹底禁煙
我所指既「禁」
唔係禁止響邊度食煙
而係真真正正
徹徹底底唔俾人食同買賣
直頭視佢好似毒品咁看待
總之食同買賣香煙都係犯法既

雖則就算真係 ...

你諗下而家話娛樂場所禁煙,D骨場,Pub都已經話搞乜鬼野"熄燈行動"
禁止食煙?你估煙民同呢D場所負責人會唔會話你趕絕佢地上街遊行示威?
一陣間有D大商家又話香港自由度越黎越少,唔係香港投資

如果係包煙仔度寫住既唔係吸煙危害健康而係吸煙會影響生育能力,
咁就可能可以另一班人唔食
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
joeli16 發表於 2006-4-5 15:05 | 顯示全部樓層
高壓手段要佢地戒煙一定唔得,
個個都知戒煙o個陣生不如死,
冇人想去做,
一定要"軟硬兼施"至得。
女友以前係食煙既,
係咁睇住佢食咪話唔心痛。
後來每兩個星期要佢減食一支,
久而久之就慢慢戒左,
聽佢講佢留低左一支煙防止心癮。
依家佢唔再受得住食煙,
真係可喜可賀。
gsrc0525 發表於 2006-4-5 23:26 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2006-4-4 21:27 發表
煙頭有濾嘴,結果吸煙者受害不大,有害物質就全部讓附近的人吸入。

我都好憎人食煙,一聞到煙味我就忍唔住要咳或打噴嚏,就算對方係黑幫大佬都冇辦法。

好難話人個人吸幾十年煙都冇事,就可以話吸煙無害,因為現今香港空氣已經好差,
再食埋煙就真係唔知個死字點寫,最慘就係身邊人要日日同二手煙打交道。

我贊成全食肆禁煙,但不包括酒吧、卡拉OK的房間等,因為這些不是必需品。
其他食肆,可能真係有人全家冇人識煮飯,或者工作太忙要日日落街食架,這些地方絕對應該禁煙。

本人贊成全面禁煙,
但應不要使用高壓手段,
盡可能要宣傳一下煙民,
讓他們知道一下吸煙的禍害有多深遠。
其實本人很憎恨別人吸煙,
而每一嗅到煙味便覺得那人很煩厭,
但本人也不能勸告他,
因為他可能會用惡言來報復本人。

例如有一次,
本人行經街上,
前面有一個準備上班的男子,
他是一個「吸煙高手」,
竟然一分鐘了吸了達20口煙,
本人也不能超前他,
因為他的步伐也會本人一樣(本人當時正趕時間中),
直到本人轉至另一條路為止,
本人吸了這位男子40多口二手煙(還是要吸個正著),
心想本人的壽命被這男子的影響下而縮短了一點點。
2+2 = 2*2 = 3+1 = 5-1= 2^2 = sq16 = 4
KZ2356 發表於 2006-4-6 10:31 | 顯示全部樓層
CZ_6686 發表於 2006-4-6 12:48 | 顯示全部樓層
原帖由 KZ2356 於 2006-4-6 10:31 AM 發表

我阿婆已超過85,有次入院檢查,唔知何事。之後一次覆診時,醫生知佢有食煙,並講:「你再食煙我就唔醫你!」
自此之後,我阿婆就成功戒煙。但出奇地,無你所講的病痛出黎。

我阿爸曾經嘗試戒煙,但算係失 ...

你阿婆本身有無心臟病或者血壓高?
KZ2356 發表於 2006-4-6 21:22 | 顯示全部樓層