hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 青怡發功,來勢洶洶
開啟左側

[經歷分享/報告] 青怡發功,來勢洶洶

FBI2 發表於 2014-3-16 10:38 | 顯示全部樓層

回復 119# 的帖子

如果雙料議員夠膽反對41A提速,睇下佢下屆仲有冇?當年白鴿就係反對41提速,我call街坊拉走三千幾票俾左仔。
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
樂仔〞 發表於 2014-3-16 13:04 | 顯示全部樓層
其實 41A 44 重組後 , 44 有無可能行返長沙灣道 / 彌敦道 (i.e. 跟 41A) ?
雖然話繁時黎講汝洲街同荔枝角道比較快 , 但最方便既上客位始終係長沙灣道同彌敦道 ...
HF3204@243M 發表於 2014-3-16 13:36 | 顯示全部樓層
原帖由 樂仔〞 於 2014-3-16 13:04 發表
其實 41A 44 重組後 , 44 有無可能行返長沙灣道 / 彌敦道 (i.e. 跟 41A) ?
雖然話繁時黎講汝洲街同荔枝角道比較快 , 但最方便既上客位始終係長沙灣道同彌敦道 ... ...

老九就係諗住得番條 41 行長沙道,所以先唔殺佢
佢反而唔知 41A 上咗三幹,班客會自己行番入去汝洲街搭 44 都唔會再理條 41
kingprowm 發表於 2014-3-16 13:48 | 顯示全部樓層

原帖由 樂仔〞 於 2014-3-16 13:04 發表
雖然話繁時黎講汝洲街同荔枝角道比較快 , 但最方便既上客位始終係長沙灣道同彌敦道 ... ...
旺角東方向荔枝角道同太子道西交界果個燈位真係好難頂,衰起來可以等成個字
kingprowm 發表於 2014-3-16 13:50 | 顯示全部樓層
原帖由 HF3204@243M 於 2014-3-16 13:36 發表

老九就係諗住得番條 41 行長沙道,所以先唔殺佢
佢反而唔知 41A 上咗三幹,班客會自己行番入去汝洲街搭 44 都唔會再理條 41
都係錢作怪, 如果 41 肯提供旺角入青衣分段收費, 很多事就會好辦好多
chung1118 發表於 2014-3-16 20:59 | 顯示全部樓層
今日有去聽
居民都對意見反感
仲有意想唔到嘅係
偉景花園嘅業委會
都到場提出反對
而陳議員亦主要針對44發表意見
就區41A提速同41唔經該區
差唔多隻字不提.
而佢嘅意見大致有以下幾點.

1)佢曾經詢問過九巴44路線嘅經營情況
而九巴暗示44並非虧蝕路線之一
所以唔係重組原因

2)延長翠怡里數長咗
基數長咗引致加價

3)41A提速引致居民嘅乘搭路線習慣改變(SSP至翠怡)
九巴未能提出該堆數據

4)就綠悠雅苑嘅未知客源情況下
要保障該新屋苑嘅利益
並指出將來新屋苑入伙後
17部車嘅供應是否足夠
長安巴總嘅乘客有機會
因為新居入伙後未能上車
結果重開44P線
有如政治出賣
故勢必保障該區及長安長發利益
及自己政治前途

5)有居民亦指出其實RDP上嘅17部車係不實
實際是得15部
仲要係未計長期收車個一部
會上陳議員承諾會明天開始數巴士

7)陳議員恐怕今日放得走44去翠怡
恐怕將來客是未滿足到
作為商人嘅100%利用乘客量嘅時候
會再延長/縮短去唔知咩嘅地區

8)就41A提出
佢只指出政府當年有就保鐵要求.
而現今地鐵發展成熟
需求並未滿足區內市民要求
九巴有責任負責出九龍要求
並且加密班次
並非而家削弱
另外亦指出就東涌線發展初段
曾經提出CUT44線建議
結果當時陳祖澤承諾唔CUT線時
客量仍可維持44線

9)有居民詢問碼頭有無容納44嘅空間
另外亦希望49X於荃灣同價
同時場內有消息指出運輸處提出
409K可能會西站出改行楊屋道返青衣

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
238X + 1 連劉生自己啲街坊都唱對台

查看全部評分

HF3204@243M 發表於 2014-3-16 22:38 | 顯示全部樓層

第一冇人話 44 加價
第二再玩落去恐怕 44p 全日,陰乾 44
第三又唔見陳議員嘈 41 死留青衣掠水
skpracta 發表於 2014-3-16 23:04 | 顯示全部樓層
原帖由
HF3204@243M
於 2014-3-16 22:38 發表

第一冇人話 44 加價
第二再玩落去恐怕 44p 全日,陰乾 44
第三又唔見陳議員嘈 41 死留青衣掠水

44主線12.8km,44P去翠怡再加1km路程,九巴無加價係因為分開收費的話下繁回程無人會搭44P而已。
若果44變翠怡開全日九巴絕對有可能因車程延長加價(有排都未去到收費上限9.4)。

44P若果全日會行甚麼班次?在44抽車的話青衣村肯定反對,結果30分鐘一班的話就不如唔開好過。

至於41,相信41A成功轉特快後就會有人去處理佢旺角分段問題了。
既然九巴同運輸處話會重做RDP功課就姑且看看結果如何。
(若果膽敢直cut41的話就可以再ban過)
我也會去善意提醒陳議員要做野的。

另回樓上,偉景及宏福係屬於「偉盈」選區的,但偉景也會行去青衣村總站搭車的。
skpracta 發表於 2014-3-16 23:09 | 顯示全部樓層
原帖由 kingprowm 於 2014-3-16 13:50 發表
都係錢作怪, 如果 41 肯提供旺角入青衣分段收費, 很多事就會好辦好多

同意,若果再加上青衣區內BBI及旺角前雙向分段收費,做大流水線的話其實可以大有作為。
但可惜九巴只看搏大霧式超高收費,結果因小失大,吉車遊街。
HF3204@243M 發表於 2014-3-16 23:12 | 顯示全部樓層

原帖由 skpracta 於 2014-3-16 23:04 發表

44主線12.8km,44P去翠怡再加1km路程,九巴無加價係因為分開收費的話下繁回程無人會搭44P而已。
若果44變翠怡開全日九巴絕對有可能因車程延長加價(有排都未去到收費上限9.4)。

44P若果全日會行甚麼班次?在44抽車的話青衣 ...
人地今年份 RDP 都繼續講 44 收六個一,邊度有加價?
反而成條 44 出番去長沙灣道就應該會加價

咁你想留條 41 做咩?