hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 青怡發功,來勢洶洶
開啟左側

[經歷分享/報告] 青怡發功,來勢洶洶

20030311 發表於 2014-3-14 09:23 | 顯示全部樓層

原帖由 張偉沖 於 2014-3-14 08:40 發表
閣下出埋呢d 咁的文, 我唔逐句駁你我仲係人來既.

荔枝角返青衣山上, 有42A, 半條43C, 仲有慢少少的41,42 等等.
等車人士梗係怨聲載道啦, 等左6班車都飛站, 有以上咁多條線的巴士經過都唔上, 係度嘈嘈嘈, ...

係囉,長沙灣去荃灣都有30,30X,32,33A,234X,36A,36B,238X,40,52X,59A等等
30X等唔到咪比多D錢上238X囉
張偉沖 發表於 2014-3-14 09:27 | 顯示全部樓層
原帖由 20030311 於 2014-3-14 09:23 發表

係囉,長沙灣去荃灣都有30,30X,32,33A,234X,36A,36B,238X,40,52X,59A等等
30X等唔到咪比多D錢上238X囉

咁都有得比?
盲目反對 香港已死
FBI2 發表於 2014-3-14 09:52 | 顯示全部樓層
原帖由 skpracta 於 2014-3-14 00:12 發表

RDP有話加密44嗎?青衣RDP減掉的車都唔係放番入青衣?
九巴在青衣的重組方向只有減服務/加價兩件事。

我住得耐過你。我都唔係好想油麻地慢遊回家,但相對於上下班的剛需,只能兩害取其輕。
同埋而家建議的41A路綫去尖沙 ...

我係1992年搬入青衣村,再之前都係住青衣,由1985年生活至今,中學天天出深水埗上學,坐43C,44大既.
但係,1998年之後,青衣人出入市區模式已逐漸大為改變,地鐵已搶了大量41,41A,42C,44,44M,948既客量.
幸而,除了41外,其餘幾條線未至於好難睇,但44班次明顯疏了很多很多.

青衣出尖沙咀,地鐵南昌站出去係快,但係去佐敦,油麻地,旺角呢??? 仲有,尖沙咀回程返青衣呢? 41A最好客既時段不是上下繁,
而是晚上10點後返青衣,你見過夜晚11點既41A未到佐敦已頂閘未? 我領教過好多好多次,到今天都是一樣.

44之所以係荔枝角頂閘,最大原因係脫班,同埋冇定點班次,44P又同44分開時間,搞到D班次亂晒,假日又無定向班次,結果都唔知
等唔等好.

地鐵方面,下繁最逼既係尖沙咀,佐敦,油麻地,旺角呢4個站.唔好話要企,連入都入唔到. 反之,荔枝角,美孚站下繁地鐵返青衣,隨時
連位都有得坐,因為係太子和深水埗落左大半,而且車費平過搭41A,44. 你講得出下繁荔景上唔到東涌線,就証明你少坐地鐵,思想
仲停留係過時既90年代. 以前44係救命線,而家我可以夠膽講,成條44取消都唔覺得可惜,當時現時客量未至於要取消. 反之,佐敦,
油麻地,旺角要搭好多個站返青衣,呢一點已經足以令乘客改坐巴士,不過41A又唔爭氣,班次疏之餘又耐,漫遊個半鐘.

另外,你話青衣村等車可以預時間,根本係廢話,而家44班車長好鐘意返到總站唔拍卡,因為唔想俾站長逼提早開車.次次泊4部係站頭,
但唔知幾點先開. 仲有,開車時間日日不同,連假期交通暢順,一樣次次唔同時間開車,叫人點等? 再者,呢5年,我未見過青衣村有多過20人
上44,以前我返學,話開7點就肯定開7點,青衣村一個站可以上100人. 呢D原因,已經保唔住44擺青衣村做總站.

我寧願44行定點班次,至於我知道幾點有車,好過而家擺青衣村,但係日日唔同時間開車,仲要有41A漫遊.

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
張偉沖 + 1 + 1 師兄呢條友擺明係陳笑文支持者, 係度亂講野 ...

查看全部評分

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
cat666 發表於 2014-3-14 09:59 | 顯示全部樓層

如果你地話住青衣村耐的話、試過當年早上背住書包要行到未入伙的青衣村二期搭44M未呀?
(仲要企和等二班車)
  。

一朝畀蛇咬、仲有人信你。區議員差点被你跣瓜

仲有當年話有247M又無左。
全個青衣都有BBI轉 264M, 279X 青衣村就要行去地鐵站 或畀多$3.4

如果當年九巴係咁緊張特快仲乜取消244X?

都係個句、44P自己行吾得?青碼自己開條吾得?

41M已被減班,
依家留一條綫都吾得

真係有政党撑大声
張偉沖 發表於 2014-3-14 10:01 | 顯示全部樓層
原帖由 cat666 於 2014-3-14 09:59 發表
如果你地話住青衣村耐的話、試過當年早上背住書包要行到未入伙的青衣村二期搭44M未呀?
(仲要企和等二班車)
  。

全個青衣都有BBI轉 264M,  ...

有綠小409/409K 雙向分段, 密密到又平,
再唔係沿公園行去青衣站, 10 分鐘都唔駛.

唔好講到咁慘啦, 無人同情你架.
盲目反對 香港已死
DC3938 發表於 2014-3-14 10:07 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2014-3-14 10:01 發表

有綠小409/409K 雙向分段, 密密到又平,
再唔係沿公園行去青衣站, 10 分鐘都唔駛.

唔好講到咁慘啦, 無人同情你架.
小弟非青衣人,想問409開左幾耐?
FBI2 發表於 2014-3-14 10:08 | 顯示全部樓層

原帖由 cat666 於 2014-3-14 09:59 發表
(仲要企和等二班車)
  。

全個青衣都有BBI轉 264M,  ...

你都識講,以前嘛. 未有地鐵年代,我落大雨搭44去到葵涌道塞車,水浸由荔景樓下既貨櫃碼頭行去美孚轉地鐵出石硤尾返學.
狽住重重書包!

以前,我由青衣村步行來回荃灣數十次,因為大塞車.

以前,我搭41由青衣村去九碼用左3個鐘.

呢D都係未有東涌線年代發生.

好啦,講近代.

讀大學時,晚晚係理工坐2小時41A返青衣,因為塞太子,行去佐敦搭地鐵,根本唔駛上到車.

我想講,時代會變架,地鐵東涌線已加密(雖然仲係疏),西鐵通到紅磡,而且唔係好逼,至少好過港島線和荃灣線(旺角至尖沙咀),加上
學生有半價,仲有幾多人願意同你等44?

你講247M,結果變左綠小88E,開左247M會好客嗎? 有冇本事開到409咁密先? 仲有,青怡有2蚊機(雖然地鐵好想整走佢),青衣村,青怡,偉景
行去青衣城好遠嗎?

41M減班,係因為客量跌得勁. 有條409密密食,41M想做得起都難.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
張偉沖 發表於 2014-3-14 10:08 | 顯示全部樓層
原帖由 DC3938 於 2014-3-14 10:07 發表
小弟非青衣人,想問409開左幾耐?

我記得好似2000年開辦, 呢條線十多年都無加價.

盲目反對 香港已死
DC3938 發表於 2014-3-14 10:16 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2014-3-14 10:08 發表

但係青衣村二期未入伙,409應該都未開?
 樓主| GU9338 發表於 2014-3-14 10:17 | 顯示全部樓層

青碼自己開條吾得?

青碼自己開條 ? 何來有車 ? 定你想青碼新線同 44 各 30 分鐘一班 ?
就算出荃灣都做唔到青碼自己全日一條啦 , 何況係旺角 ?
原帖由 張偉沖 於 2014-3-14 10:08 發表

$5 -> $5.3 -> $5.7
不過 409 真係快 , $5.7 抵俾

講番正題 , 個重組上馬之際
如果要安定民心 , 應該得番兩件事可以做 :
1. 確保 41A 44 總用車數不變 (不過 41A 有架隱影 P 車 , 第時仲有冇就唔知)
2. 41 旺角番青衣加分段 , 再做埋 20 分一班既定點
盲目反對 44 搬站完全百害而無一利
請用文明來說服我。