hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 如果小巴服務有統一嘅乳豬紙 [已更新]
開啟左側

[其他] 如果小巴服務有統一嘅乳豬紙 [已更新]

Hongkonger 發表於 2014-3-14 23:49 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

唔知貼呢版正唔正確,因為雖然係多媒體,但係 M2 版貼文指引唔包括此類作品。

第一次繪畫乳豬紙,想睇下如果小巴系統都有整齊劃一嘅路線資料喺站頭的話係點樣。

選擇481係因為車站少 ,路線角色鮮明,唔洗畫咁多嘢。

(481系列好似有標準乳豬紙?)

設計意念來自小巴車身顏色,加上各種不同嘅綠色。

資料編排參考新創建風格,盡量簡化版面,

突出路線賣點,同時顯示兩個方向嘅資料。

本身對小巴認識唔深,請指出任何錯漏之處。

2014/03/16 更新:

製作咗紅色小巴嘅版本,選擇咗喺 481 站頭後面嘅路線。

如果紅色小巴變得規範化的話,服務方式應該大概就係咁樣。

資料綜合網上記錄,其中付費方式係下車付款。

但係我搭過呢條線幾次,次次都係上車俾錢。

多謝樓下版友意見,我無意牟利,繪圖只為興趣。

作品使用 Inkscape 製作。

多謝點閱,歡迎任何意見。

評分

參與人數 3aPower +2 HugeC +3 收起 理由
Ekin + 1 nice
hon_son_wilson + 1 + 1 好好心機整!! 讚!!
louispoon + 1 + 1 nice!!

查看全部評分

andy92 發表於 2014-3-15 08:35 | 顯示全部樓層
火炭開 0620-2330

兩邊每 5-10 分一班
 樓主| Hongkonger 發表於 2014-3-15 11:57 | 顯示全部樓層

回復 2# 的帖子

上面嘅資料係根據官網而寫,係咪網頁未更新或者與實際情況有異?
leochill 發表於 2014-3-15 13:13 | 顯示全部樓層

原帖由 Hongkonger 於 2014-3-14 23:49 發表
唔知貼呢版正唔正確,因為雖然係多媒體,但係 M2 版貼文指引唔包括此類作品。

第一次繪畫乳豬紙,想睇下如果小巴系統都有整齊劃一嘅路線資料喺站頭的話係點樣。

http://farm8.staticflickr.com/7302/13148525105_aef61f3 ...

做得好靚,
認真, 如果你想做盤小生意的話, 你可以向各小巴商兜售,

當然, 你要考慮清楚你嘅商業模式先啦, 同埋, 有得豬紙又要有站柱同豬盤, 等等。

小意見, 底色用黃色略嫌晒墨, 用返白色實際d
HF3204@243M 發表於 2014-3-16 13:42 | 顯示全部樓層
而家好多小巴站頭都已經有廣告公司做站牌,順便賣埋廣告
(好多時都係某迷你倉既廣告...)

似乎樓主而家先做埋波板糖係遲咗啲
不過都可以諗吓乳豬紙加廣告既
ricky 發表於 2014-3-16 16:04 | 顯示全部樓層
你的設計很精美,但由於小巴公司是各自經營路線,不同於專利巴士公司,只局限於五間(確實只分屬兩個大集團:新鴻基及新創建),很難統一小巴路線圖設計。
前荃葵青區居民
 樓主| Hongkonger 發表於 2014-3-16 20:54 | 顯示全部樓層

回復 6# 的帖子

的確是。 如果運輸署能夠令小巴公司用一個統一的格式展示(至少是專線)路線服務資料,相信對乘客來說一定是好事。
paul2357paul 發表於 2014-3-18 06:23 | 顯示全部樓層
原帖由 HF3204@243M 於 2014-3-16 13:42 發表
而家好多小巴站頭都已經有廣告公司做站牌,順便賣埋廣告
(好多時都係某迷你倉既廣告...)

似乎樓主而家先做埋波板糖係遲咗啲
不過都可以諗吓乳豬紙加廣告既 ...

將站牌的管理權全交給廣告公司的負面後果是:小心搞到好似深圳咁樣相關巴士公司冇權管理站牌。
paul2357paul 發表於 2014-3-18 06:31 | 顯示全部樓層
原帖由 Hongkonger 於 2014-3-16 20:54 發表
的確是。 如果運輸署能夠令小巴公司用一個統一的格式展示(至少是專線)路線服務資料,相信對乘客來說一定是好事。

這個注定失敗。

起碼例如606S死都會用返偷雞版的豬紙。
PKD32 發表於 2014-3-18 19:51 | 顯示全部樓層

原帖由 paul2357paul 於 2014-3-18 06:31 發表

這個注定失敗。

起碼例如606S死都會用返偷雞版的豬紙。
咩叫偷雞版的豬紙?