hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 沙田區域性重組建議
開啟左側

沙田區域性重組建議

rusf101001 發表於 2014-3-15 22:03 | 顯示全部樓層

回復 10# 的帖子

9巴一條線做ko你梗係一條線ko

理得條線鬼咁長
青衣-美孚-長沙灣-青沙公路-沙田市中心-富豪-第一城-愉翠苑-廣源

連呢條線都過埋對面河既話……富豪又冇青沙線架la
hon_son_wilson 發表於 2014-3-15 22:53 | 顯示全部樓層
忽然閃出一個念頭:
  • 280X 穗禾-禾輋-沙田市中心-美林-青沙-佐敦-油麻地-旺角-奧運站(循環線) [取道官方建議287X路線,取代81旺角段]
  • 取消81
  • 287X 水泉澳-博康-乙明-秦石-新翠-青沙-奧運站-旺角-太子-深水埗-欽州街-南昌站(循環線) [取代81,87A太子段]
  • 取消87A
  • 283X 美田-美松-美林-青沙-尖沙咀(循環線) [全日服務]
  • 取消繁時280P,可用280X<>283X
  • 286X 維持現狀 或 不經美田/美林
  • 86A 縮短至黃泥頭-深水埗(欽州街)[雙向]主攻城河東,黃泥頭-廣源-圓州角-博康-乙明-秦石-新翠-獅隧-石硤尾-深水埗-東京街-深水埗(欽州街)
  • 86 縮短至禾輋-深水埗(循環線)主攻城河西,經禾輋-沙田市中心-獅隧-石硤尾-深水埗-東京街-青山道-...

只係粗略建議,可能會帶點偏頗,隨便評論修改~
 樓主| S3BL100 發表於 2014-3-15 22:57 | 顯示全部樓層
原帖由 joesiu27 於 2014-3-15 18:16 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
大致認同, 但有幾點想討論一下:
1. 新83K能否行銀城街, 令兩邊都可以靠佢去威院
可選擇與現82K方法行過就算
2. 285X去維港灣顯得到喉唔到肺
始終吸埋大角咀果邊人流會好D
3. 89C/286M聯合班次唔係咁適合
因為89D唔行 ...

1. 唔反對,但本意係想變相 83S 全日,縮短黃泥頭/廣源往返巿中心車程,
而其實廣源往返威院已經有 82X+84M 同埋新 86A,係差駿景園無巴士,但本來就無

2. 可以行深旺道落奧運站,行欽州街 + 深旺道係想避南昌街 + 大角咀道燈陣,縮短行車時間

3. 唔反對 89D 再減車,不過我覺得 89C 做得密過 15 分一班好難夠客,
最多可能係 89C + 286M 各 15 分一班

原帖由 LAK2 於 2014-3-15 18:41 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

繼續講新田圍,要唔cut淨短線其實唔難,同長線合併就得:
82A+246X
281M+87B
既有青沙線亦保87B (即摺82K、281M)

281X, 似乎推埋上青沙需要不大,好似無咩獨市車轉
而281B上青沙,放280X落深水埗都正路,
不過其實我覺得281B長遠唔明朗,沙中線一開
幾乎全線搭鐵落尖咀都唔駛轉車
所以我諗緊係咪應該由美田(+新田圍) 果條做尖咀線,
而281B就維持現狀等摺

本身我個 version 已經建議 281M + 87B,我亦唔反對美田青沙線食埋 82A…

281X 上青沙,一來係做錦泰 + 77區獨巿上青沙(286C/上面建議的285X唔經),
二來係俾轉車站乘客可以叫 281X + 287X 兩飛落旺角至佐敦,
三來係維持富安、濱景有巴士直達旺角心臟地帶。
晌行獅隧同青沙行車時間相差無幾,但後者有得跑下公路的前提,
俾 281X 脫離獅隧同窩打老道,做多幾樣野,未必係壞事…

281B 好明顯係因為要補償乘客,同埋俾尖咀乘客可以同 282X 一齊叫兩飛

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2014-3-15 23:13 | 顯示全部樓層

原帖由 kmb71k 於 2014-3-15 21:25 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
- 你拉走新翠唯一一條總站線80K,
  我估新翠反對聲音一定不小

- 我諗穗禾苑想要條尖沙咀既路線多過要條去深水埗

- 248X服務範圍太大兼太兜啦,
  第一城又兜,葵涌/荃灣又兜,
  沙田來往荃灣始終由城門隧道走仲方便,
  來回都行青沙走會俾人感覺多此一舉,
  有近路城門隧道唔走走去兜青沙
  盡量避走葵涌道和大窩口啦
  反建議到葵涌後經新都會廣場,葵福路,楊屋道,馬頭壩道,海濱花園
  或者同43X交換總站,43X去海濱花園,248X去荃灣西站

- 沙田市中心總站已經塞到爆晒棚,無位擺全日版49P

- 都係果句啦,馬鞍山出彌敦道一定係獅隧+窩打老道快過行青沙走
  行青沙真係兜遠左好多冤枉路

- 284X尖沙咀循環線, 彌敦道一塞車就真係塞到脫班脫到阿媽都唔認得
  沙田來往尖沙咀實在唔適宜做循環線,因為太長太遠

1. 80K + 88K係為左慳車,我預跨區線派車數目遲早可能有需要再向上調整,
不過我其他幾組都有慳到少少車既…

2. 係,不過論整體規劃,280X 沿線,真係得穗禾做尖咀線好過深水步,
但瀝源、禾輋、沙田巿中心同火炭,似乎都係做深水步好過做尖沙咀。
如果 280X 去尖沙咀,似乎就會令大半個深水步無巴士直入沙田巿中心

3. 248X 係用來做美孚、葵芳轉乘為主,食埋 38A 只係順手。
官方條 249Y 實在有少少不倫不類,為左美孚/荔枝角兩個站,行多十分鐘,唔知為乜…
倒不如食埋 38A,俾葵芳有車上青沙,又可以疏導 49X 轉車去葵芳需求,
行車時間相若的前提下,一程車過係有吸引力,
至少好過 49X + 249Y 搞到小瀝源、第一城無直車落荃灣…
至於海濱,其實 38A/248X 直出大窩口,上到青沙轉車站都係半粒鐘,時間其實唔係太慢,
咪同而家 238M 轉城隧線差唔多(甚至更快)

4. 其實我相信時間差唔多,尤其回程返馬鞍山,行青沙避開太子九曲十三彎、界限街窩打老道燈位,
上文亦有提及 281X 行青沙的其他用意

5. 其實咪同官方版 280X 差唔多,起碼尖咀佐敦服務範圍唔算太大,不過再長D就真係唔得

原帖由 LAK2 於 2014-3-15 21:53 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
280X沿線的確會想要尖沙咀線多過西九線
尤其是280X已曝光,「成功爭取」應該好快出現

又再諗深一層,九巴似係用81+249Y做河西,小瀝源則為86A+249Y
此方案較大問題就係249Y宜行源禾路,飛富豪;另需來回在長沙灣加站
咁樣其實原86西九段只有中間焗轉,頭尾基本上都做得番

如果話249Y加站導致青衣太慢,咪將佢縮番美孚 (!! 係咪可以叫番86 …XD)
青衣方面就由249X做全日,走線跟現時,不去小瀝源果邊

280X「成功爭取」同埋有現成 280P 的問題我都有諗過,不過睇整體規劃,
除左穗禾苑外,河西全日線 280X,去深水步長沙灣,似乎真係好過去尖沙咀…
尤其是深水步跟 286X 行,站位其實好吸引。

而且我好懷疑 280X 吸到幾多巿中心往返尖沙咀的乘客…

249Y 縮美孚,我已經做緊,不過係食埋 38A 姐…
回程兜一兜長沙灣唔係唔得(亦的確令到無直車往返巿中心人數進一步減少),不過對葵芳客唔係好開胃…

而我覺得呢條線要入埋葵芳葵興(所以順手食埋38A),先有藉口俾另一條小瀝源荃葵線 49X 減班,換 49P/249X 全日
 樓主| S3BL100 發表於 2014-3-15 23:16 | 顯示全部樓層
原帖由 hon_son_wilson 於 2014-3-15 22:53 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif忽然閃出一個念頭:
  • 280X 穗禾-禾輋-沙田市中心-美林-青沙-佐敦-油麻地-旺角-奧運站(循環線) [取道官方建議287X路線,取代81旺角段]
  • 取消81
  • 287X 水泉澳-博康-乙明-秦石-新翠-青沙-奧運站-旺角-太子-深水埗-欽州街-南昌站(循環線) [取代81,87A太子段]
  • 取消87A
  • 283X 美田-美松-美林-青沙-尖沙咀(循環線) [全日服務]
  • 取消繁時280P,可用280X<>283X
  • 286X 維持現狀 或 不經美田/美林
  • 86A 縮短至黃泥頭-深水埗(欽州街)[雙向]主攻城河東,黃泥頭-廣源-圓州角-博康-乙明-秦石-新翠-獅隧-石硤尾-深水埗-東京街-深水埗(欽州街)
  • 86 縮短至禾輋-深水埗(循環線)主攻城河西,經禾輋-沙田市中心-獅隧-石硤尾-深水埗-東京街-青山道-...

只係粗略建議,可能會帶點偏頗,隨便評論修改~

其實即係殺 81,換取 86 繼續生存…

但 81 客量明顯高過 86,而且叫做深水步/石硤尾刷邊,況且會成為大埔道唯一全日巴士線,留 81 似乎好過留 86…
HF3204@243M 發表於 2014-3-15 23:22 | 顯示全部樓層
其實青衣兩條全日線都重係太散
照番當年 249x 開線時某版友預言,249x 49x 兩條只可活一條
留兩條既唯一條件,就係城隧嗰條只可以做長安補位,唔可以青衣範圍太大,如果唔係另一條會唔夠客

hon_son_wilson 發表於 2014-3-15 23:30 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2014-3-15 23:16 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

其實即係殺 81,換取 86 繼續生存…

但 81 客量明顯高過 86,而且叫做深水步/石硤尾刷邊,況且會成為大埔道唯一全日巴士線,留 81 似乎好過留 86… ...

280X「成功爭取」同埋有現成 280P 的問題我都有諗過,不過睇整體規劃,
除左穗禾苑外,河西全日線 280X,去深水步長沙灣,似乎真係好過去尖沙咀…
尤其是深水步跟 286X 行,站位其實好吸引。

而且我好懷疑 280X 吸到幾多巿中心往返尖沙咀的乘客…

但係用280X覆蓋原81最多客路段,令原81客更快到佐敦-旺角。
從鐵路角度分析,沙田/火炭去旺角只需轉1次車,但SSP就要轉2次仲要係U-turn。
所以沙中至SSP直車(86或81)線有保留必要,或者放86上返大埔道(犧牲新田圍邨)經澤安旁邊轉入南昌街。

LAK2 發表於 2014-3-15 23:46 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 15-3-2014 11:13 PM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

1. 80K + 88K係為左慳車,我預跨區線派車數目遲早可能有需要再向上調整,
不過我其他幾組都有慳到少少車既…

2. 係,不過論整體規劃,280X 沿線,真係得穗禾做尖咀線好過深水步,
但瀝源、禾輋、沙田巿中心同火炭,似乎都係做深 ...

唔反對尖咀線美田開,但281B前景絕對差過280X…
281B反正等摺,改黎無謂,而且世界花園D車無晒咁滯…

至於281X,好應行獅隧九龍段跟番87D行,否則87D飛唔起
77區上青沙真係無車可轉,加個85K<>286C已經夠

249Y主打長沙灣美孚(連同81/86A包左大半原86範圍)
入葵涌食38A果條可以留比美田線做(246X),  美孚都飛埋
 樓主| S3BL100 發表於 2014-3-16 00:32 | 顯示全部樓層
原帖由 LAK2 於 2014-3-15 23:46 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

249Y主打長沙灣美孚(連同81/86A包左大半原86範圍)
入葵涌食38A果條可以留比美田線做(246X),  美孚都飛埋

我個 version 以下四條線一共派 34 架車:

248X 荃灣海濱花園 - 黃泥頭 (11)
280X 穗禾苑 - 深水步 (8)
282X 美田 - 尖沙咀 (10)
286X 顯徑 - 長沙灣 (5)

如果跟你的建議,應該會變成咁:

246X 美田 - 海濱花園 (8),繁時 10 分一班
280X 穗禾 - 尖沙咀 (10),繁時 10/12 分一班
283X 黃泥頭 - 美孚 (8),來回經長沙灣,繁時 15 分一班
286X 顯徑 - 深水步 (8),繁時 10/12 分一班

盤數都一樣,大致可行,亦有優點,
維持穗禾全日車直達尖咀,另得返長沙灣站附近無車入沙田巿中心。
反而我會比較擔憂會唔會減少 49X 進一步減車俾 49P 全日的理據…
不過倒過來 46X 就似乎有理由可以減幾架車

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
LAK2 + 1 其實我無計過數,thx

查看全部評分

HF3204@243M 發表於 2014-3-16 02:29 | 顯示全部樓層

原帖由 HF3204@243M 於 2014-3-15 23:22 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實青衣兩條全日線都重係太散
照番當年 249x 開線時某版友預言,249x 49x 兩條只可活一條
留兩條既唯一條件,就係城隧嗰條只可以做長安補位,唔可以青衣範圍太大,如果唔係另一條會唔夠客 ...

(以下內容我重未計過車數)
補充番,
我條 249X 會改由 80M 交數,用番假 PPT 青衣路線,即係長安 / 青機 - 青敬路 - 楓樹窩路 - 青衣西路 - 青康路 - 南橋 - 美孚 - 沙中 - 跟 81K 上穗禾
49X 完全縮落海濱
咁無論火炭定青衣都會夠客做密佢,先會有人搭
基於青衣自己有 279X,72X 又預計改上青沙
所以青衣係唔需要有城隧線 (計埋車費另話...),做密條 249X 重好

美田嗰度,246X 已經有超過三個版友話應該落埋葵芳,呢點應該冇得抅
反而你提嗰個美田尖咀,係就係有市場,不過我會用番 281A,起碼穩陣啲
踢得 281A 上去 (經火炭路,城隧公路上落,281X 用番獅隧),咁原 86 客就可以更快上落青沙,互轉 249X 同 286X
另 246X 都可以抽 46X 水,46X 就可以落葵芳或者荔瑤
馬西冇線上青沙,唯有一係再郁埋 43X,一係玩三重轉乘,反正烏溪沙都係咁