hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 IFPI收集五十非法上載音樂者資料
開啟左側

IFPI收集五十非法上載音樂者資料

Ketsu 發表於 2006-4-4 23:08 | 顯示全部樓層

原帖由 M 於 2006-4-4 22:07 發表

咁事實上響政府眼中商界利益永遠比市民利益重要
所以政府好支持IFPI告非法下載者亦都會幫唱片商一把。

就憑你呢一句說話
我好多時都對呢個政府頗為失望
因為佢地咁樣係令我覺得
原來反盜版係為左商人
而唔係為左尊重知識產權

原帖由 M 於 2006-4-4 16:31 發表

為了唱片商的商業利益以及香港的聲譽,大家應該
停止盜版行為。

老實講丫樓主
你叫人地唔好再非法下載
舉動係正確既
可惜丫
你似乎用錯point喇
「為了唱片商的商業利益以及香港的聲譽」?
香港聲譽都勉強仲講得通
但係為了唱片商的商業利益?
即係話我地唔非法下載
係會令到佢商業利益?
正如另一名板友講
我唔非法下載但又唔買佢地既唱片
咁又何來商業利益之有呀?

正式你唔講呢句
我都冇咁反感

提一提醒你
叫人唔好非法下載
係維護知識產權
而唔係為左牽涉到金錢既商業利益
知識產權唔係淨止金錢上既利益
而係仲有果種原創精神
請你唔好再下下用金錢同知識產權掛勾
你已經唔止一次係咁架喇!
Abusing dead rule -> Denial of reality
DW8306 發表於 2006-4-4 23:43 | 顯示全部樓層
IFPI有種咪告到夠囉
那怕時下d科技避唔到呢d財閥咩?

樓主成日post挻共文章,另一邊廂卻支持反盜版

社會主義原意唔係指國家一切財產均屬人民所有麼?
因住俾中共網警起左底,返唔到大陸呀...
 樓主| M 發表於 2006-4-5 07:03 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2006-4-4 23:08 發表
老實講丫樓主
你叫人地唔好再非法下載
舉動係正確既
可惜丫
你似乎用 ...

非法下載侵犯左唱片商既知識產權,知識產權簡單d
黎講其實係同財產冇乜分別。既然偷野會損害一個人
既利益。所以,非法下載歌曲其實同偷野冇乜分別,
都係損害緊利益,不過受損害者就係唱片商。

當然啦,唱片商響未經同意下抄襲人地既歌曲固然唔
岩,但係相比之下,非法下載所帶來既損失可能仲要
比抄襲人地歌曲仲大。

抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
DW8306 發表於 2006-4-5 08:23 | 顯示全部樓層

原帖由 M 於 2006-4-5 07:03 發表

非法下載侵犯左唱片商既知識產權,知識產權簡單d
黎講其實係同財產冇乜分別。既然偷野會損害一個人
既利益。所以,非法下載歌曲其實同偷野冇乜分別,
都係損害緊利益,不過受損害者就係唱片商。

當然啦, ...

唱片商做晒大龍鳳追果二皮幾野,
背後卻不知納稅人嘥左幾多錢

唔怪得長毛成日嗌香港官商勾結啦
tsoikc 發表於 2006-4-5 12:23 | 顯示全部樓層
過路短評:
得罪的講一句: 引致今天的局面, 唱片商要付上一定的責任,
因為現在大部份人主要係用mp3機, 但係唱片商又唔肯
一隻歌一隻歌禁賣mp3, 要買的話一定要買成隻CD.  我宜家
買左隻(正版)CD返來, 將佢變成MP3都話唔得... 所以變左一部人
的心理係既然我買左隻正版CD變成MP3都唔得, 那為什麼還
要支持正版? 所以變左好多人都用不合法的方法來交換MP3

在個人的觀點而言, 非法得到歌曲係錯的, 但係導致今時今日的局
面到底誰對誰錯?

利益申報: 我係支持正版的, 不支持用非法的方法得到歌曲,
但係對於IFPI的做法有保留.
用電時請注意安全!
 樓主| M 發表於 2006-4-5 13:47 | 顯示全部樓層
原帖由 tsoikc 於 2006-4-5 12:23 發表
過路短評:
得罪的講一句: 引致今天的局面, 唱片商要付上一定的責任,
因為現在大部份人主要係用mp3機, 但係唱片商又唔肯
一隻歌一隻歌禁賣mp3, 要買的話一定要買成隻CD.  我宜家
買左隻(正版)CD返來, 將佢變成 ...

散賣歌曲既地方唔係無既,最起碼有eolasia、nwtmusic。
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
DIH 發表於 2006-4-5 14:09 | 顯示全部樓層

我又多口講下先。

首先,知識產權應該是屬於創作人的,不是屬於唱片商的。至少理想中是這樣。

為乜有咁多人用免費途徑下載音樂?
正版動輒接近HK$100一隻碟十首歌,其中只有兩三首較為好聽,咁呢一百文又值唔值?
送埋一大堆「禮品包」,究竟係賣唱片定係賣化妝品?
好似我咁,有一些我欣賞的歌手,為了尊重他們,我沒有非法下載,但又唔夠錢買正版,只等收音機播我已經滿足。
真正忠心捧場的,十首都好聽的就同我表姐share正版(其實當中已包含複製),但不會放上網。

時下香港樂壇那所謂天王天后,所謂最大陣容的唱片公司,有幾多歌手係真係音樂上可以見得人的?
試諗下點解側田一出道就有咁高銷量,賣一隻碟就可以去紅館開個唱?

知識產權是不能用金錢來衡量的,就算用網路技巧將所有非法下載渠道封晒(老實講唔止WinMX),
也不代表市民會買正版碟,因為音樂只是消閒品,又唔係唱得好,冇咪冇,專心讀心咪重好。

香港也有一些唱作人,會將自己的歌曲全部放上網任人下載,
有一些香港買不到唱片的外國歌手,官方網站會授權地方網站供人免費下載,
因為對於一個真正的音樂人來說,有人欣賞他的音樂已經是最大的酬勞。

開一次演唱會的收入,都唔知等於幾多隻碟,平均來講,每名觀眾付了等於兩隻碟的價錢,
全部錢自己袋,開演唱會比出唱片更化算,所以唔少真正有實力的歌手都會係咁開演唱會,又場場爆滿架喎。

我唔係話鼓勵人非法下載,只係有呢樣科技,自然會有人咁用,保障唱片商利益絕對不是放棄非法下載的理由,
而係你真心喜歡某些歌手的話,就應該尊重他們,停止非法下載,買正版。純粹攝時間的不要也罷。
3AD172004 發表於 2006-4-5 14:29 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2006-4-4 23:08 發表

就憑你呢一句說話
我好多時都對呢個政府頗為失望
因為佢地咁樣係令我覺得
原來反盜版係為左商人
而唔係為左尊重知識產權

唔知咁樣講會唔會有問題呢......
呢一點令我感覺到香港政府有官商勾結之嫌。

仲有,其實政府大舉打擊網上侵犯歌曲版權行為,係唔係真係令到唱片業得益呢?老實講,單靠政府大舉打擊網上侵犯歌曲版權行為,唔一定會令到唱片銷量顯著增加,可以肯定既係唱片公司所賺到既錢,點都唔及預期咁多。正如早一輪有板友所講,唱片銷量比較差,除左非法上下載歌曲既風氣盛行之外,歌曲本身既質素比較差亦係另一個原因。所以,長遠黎講,唱片業界除左要打擊網上侵犯歌曲版權行為之外,仲要著手提高歌曲本身既質素,咁樣雙管齊下,先可以使到唱片銷量上升,以進一步增加唱片公司既收入。要一隻唱片有咁好既銷量,除左靠唱片本身既包裝,唱片裡面d歌亦都好重要,所以,如果一隻唱片既包裝精美,但裡頭d歌卻沉悶乏味,咁呢d唱片又點會好賣d呢?到頭來,唱片公司既收入又邊有可能會更加多呢?淨係單憑打擊網上侵犯歌曲版權行為,而唔o係歌曲質素方面做番d野,係治標唔治本,睇黎d唱片公司真係要好好反省下喇。

主賜我異象,來委身香港!
HN7067 發表於 2006-4-5 16:48 | 顯示全部樓層
第日要睇下少左人DL 歌曲時, 是否會令佢地收入大曾先??
儘管放長雙眼睇下先.
tonytsang_hk 發表於 2006-4-5 17:39 | 顯示全部樓層

就算打擊晒所有不法下載
唱片公司收入不單止不會上升 會微跌tim