hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 296C重組建議
開啟左側

296C重組建議

ma212223 發表於 2014-3-18 12:26 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

目的:為回應一直以來強烈對開辦坑口直出線以及觀塘深水埗線的訴求,並減少296C以及796C之間的重疊,作出以下建議

1.296C改為298X
康城->深水埗(循環線)
康城>尚德>坑口>觀塘>黃大仙>深水埗>長沙灣>龍翔道>黃大仙>彩虹>觀塘>坑口>尚德>康城
往長沙灣:http://goo.gl/HZbu5s
往康城:http://goo.gl/TeIWkX
全程$10.1
尚德起$9.5
觀塘起$7.9
大埔道起$10.1
黃大仙起$8
觀塘市中心起$6.5
坑口起$3.5
即日來回, 於觀塘分段上車之人士, 回程只收$6.6
服務時間:0535-2335 20分鐘1班
派車7正(-1正2蛇)

轉乘優惠
298X>16,1A,2A往旺角第二程免費
32,42(往葵青)>298X只需 $9.5
298x>原有98A轉乘之路線 -$6.5
原有98A轉乘之路線>298X -$2.2
16M,13M,15A,14B,23M,29M<>298X(不限方向) -$4

2.796c按RDP建議

3.40取消經長沙灣
每日0745增設一班298X特車
先經長沙灣, 大埔道上龍翔道

4.98A加1正2蛇
第一次修改:服務時間

kuro 發表於 2014-3-18 13:44 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2014-3-18 13:54 | 顯示全部樓層
康城?
觀青?

一次過做呢兩樣野的話, 負負唔係得正架

其實我唔反對296C加經坑口, 飛觀繞, 坑口定尚德做總站/尾站就無意見
如果改完可以入埋九龍灣就更佳, 代埋110/297 (寶琳請用111)
分分鐘再加個分段連24都可以變兩味

98C縮至寶琳, 297飛九龍灣, 雙雙有得減車/加班
 樓主| ma212223 發表於 2014-3-18 14:10 | 顯示全部樓層

回復 3# 的帖子

擺明係大雜燴式
順手入康城呃里數

反正坑口轉車線淨睇點都打唔爆一架雙層
深水埗又愈來愈似第二個旺角
又成日有人話40兜美孚慢,做舊40好過

7架車當試晒兩樣
到時大家開心九巴又有得搶錢

40而家美孚,長沙灣都幾受歡迎
係時候試下將東西特快擴大戰線
kay 發表於 2014-3-18 19:20 | 顯示全部樓層
298X一不留神就會好似41/45/93K咁犯同一錯誤

其實可見將來都係山上一條98C,山下796C/296C二條留一條

兩條之間仲可唔可以生存到多一條都係問題

九巴都打過新巴主意,拉296C/D入調景嶺,都係個句,運吉唔批乍嘛
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| ma212223 發表於 2014-3-18 20:13 | 顯示全部樓層

回復 5# 的帖子

同41/45/93k唔同嘅係,咁行法點都有人由坑口坐去深水埗啩
深水埗,長沙灣,荔枝角,美孚4個車站人流都唔少
深水埗區嘅發展(尤其電腦商場一帶),同土瓜灣,黃大仙比有更多獨特野令香港人去(都係鴨寮街,電腦商場以及一啲地區特色店舖),所以應該有足夠人流
kay 發表於 2014-3-18 20:23 | 顯示全部樓層

原帖由 ma212223 於 2014-3-18 20:13 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
同41/45/93k唔同嘅係,咁行法點都有人由坑口坐去深水埗啩
深水埗,長沙灣,荔枝角,美孚4個車站人流都唔少
深水埗區嘅發展(尤其電腦商場一帶),同土瓜灣,黃大仙比有更多獨特野令香港人去(都係鴨寮街,電腦商場以及一啲地區特色店 ...
SSP嚴格黎講都係舊區,繁時以外需求有限,窮人又多,大商場又無乜,巴士多數又快唔過鐵路好多

除非重組埋98C/796C,我自己唔認為SSP區需要3條線入將軍澳

同埋98C/796C某程度係靠旺角先食到糊,無旺角既話,98C仲有無可能咁發(當然,繁時返將軍澳未到旺角98C都會爆),796C又有無咁多人搭?

非繁796C/296C客量有幾差大家都應該好清楚
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| ma212223 發表於 2014-3-18 20:36 | 顯示全部樓層

回復 7# 的帖子

咁入旺角塞行車時間係唔吸引
不過3條線翻TKO係好難solve
98C又係靠美孚收$10.1

其實98C靠美孚直上西廊出旺角去加快回車都幾正
不過98C有時根本係太子前已經坐滿
可能又會難為山上人
fleetline 發表於 2014-3-18 20:37 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2014-3-18 19:20 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
298X一不留神就會好似41/45/93K咁犯同一錯誤

其實可見將來都係山上一條98C,山下796C/296C二條留一條

兩條之間仲可唔可以生存到多一條都係問題

九巴都打過新巴主意,拉296C/D入調景嶺,都係個句,運吉唔批乍嘛 ...

將軍澳山下有三十幾萬人得一條線出旺角?
儲錢
fleetline 發表於 2014-3-18 20:42 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2014-3-18 20:23 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
SSP嚴格黎講都係舊區,繁時以外需求有限,窮人又多,大商場又無乜,巴士多數又快唔過鐵路好多

除非重組埋98C/796C,我自己唔認為SSP區需要3條線入將軍澳

同埋98C/796C某程度係靠旺角先食到糊,無旺角既話,98C仲有無可能咁發(當 ...

雖然減班已經趕左不小人走, 但我真係唔覺296C非繁客量差,
平日下午一點幾可以坐得滿, 將軍澳區都冇邊條線做到.
儲錢