hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 金鐘站加設消防花灑系統
開啟左側

金鐘站加設消防花灑系統

3ASV196 發表於 2014-3-21 07:52 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

過往我曾參觀港鐵的消防系統, 一直留意到是除了商店部分, 大堂同月台都沒有花灑系統,
當時甚至有工程人員講, 用花灑系統未必理想, 因為地濕左可能影響疏散...
(講緊前地鐵系統, 前KCR, 尤其西鐵站, 我印象是有的? )

之前亦有大學助教講, 因早期地鐵站地基技術不太成熟, 如加設花灑系統可能增加重量而承受不了,
但我本身就搵不到相關文章確定...

但最近見到金鐘站係大堂同月台都加設緊消防花灑系統, 覆蓋範圍都幾全面.....唔知係唔係只係金鐘站
配合擴大工程加裝緊, 還是其他車站都有同類工程?

3ASV196.KE7270
dongfeng 發表於 2014-3-21 11:07 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

換言之,消防灑水系統是否取代BTM房及其設施?
加裝消防灑水系統,是否與消防條例有關?

에이핑크 대박!
modelcollector 發表於 2014-3-21 11:50 | 顯示全部樓層
原帖由 dongfeng 於 2014-3-21 11:07 發表
相信BTM只用於扶手電梯機房, 因機房內的設施唔可以濕水兼昂貴, 如果火勢只局限小部份地
方, 咁無波及的野仲可以用番.

小弟係data centre做, 房內同UPS Room用FM200, 其它地方用灑水系統.

mrm23 發表於 2014-4-3 13:20 | 顯示全部樓層

原帖由 dongfeng 於 2014-3-21 11:07 發表

BTM 係有毒的,走唔切的話會死人
間房爆左樽的話,要孭(氧氣)樽先可以用。

至於 FM200 要 keep 到 7-10% concentration 先救到火,
而且尐 FM 200 氣係極貴,
一間百幾尺房,救一次火分分要過十萬

機房、重要設備房間先會用 BTM / FM200
因為呢兩種都唔會損害這些設備

另一個比較常用係 dry-pipe sprinkler system
平時撞爆花酒頭都唔會有水
要 smoke / heat detector 感應到有煙先會開水

鐵路唔係跟一般消防例,會有一個特別 committee 去管
消防同差佬都會響個 committee 入面
pochi94914 發表於 2014-4-4 23:24 | 顯示全部樓層
BTM唔係2000年已經全球禁用左?
mrm23 發表於 2014-4-5 19:54 | 顯示全部樓層
原帖由 pochi94914 於 2014-4-4 23:24 發表
BTM唔係2000年已經全球禁用左?

蒙特利爾議定書係禁止新裝設及生產,但現有的暫未受影響..
Megabus 發表於 2014-4-8 15:09 | 顯示全部樓層

原帖由 mrm23 於 2014-4-3 13:20 發表
BTM 係有毒的,走唔切的話會死人
間房爆左樽的話,要孭(氧氣)樽先可以用。
至於 FM200 要 keep 到 7-10% concentration 先救到火,
而且尐 FM 200 氣係極貴,
一間百幾尺房,救一次火分分要過十萬
機房、重要設備房間先會用 BTM / FM200
因為呢兩種都唔會損害這些設備

另一個比較常用係 dry-pipe sprinkler system
平時撞爆花酒頭都唔會有水
要 smoke / heat detector 感應到有煙先會開水

大量更正...BTM本身係無毒的,只係BTM對熱對火有reaction先對人體有害,而唔係有毒,所以如果真係有熱有火就要等佢散左幾個字先可以入去出事地方,否則就理論上入去係無問題的,但一般唔會即刻入去,等佢通風散晒抽晒就ok... 仲有,係唔會"咩"氧氣樽呢個情況,唔好亂吹,因為入親有呢D fire protection equipment的地方係要manual protect左佢先可以入去,discharge左,有火會俾佢滅火(大吉利是搞唔掂係另一件事),但如果無火係唔會走入去的...

當然,貴係勁貴,但因為FM200相比BTM優點多同方便處理,一些新設的機房電腦房都會用到FM200,但對人黎講,discharge後做法係一樣

仲有,鐵路的dry-pipe就算嚮左頭,相關fire zone都唔會就咁開水pump的

至於文中花灑系統,只係update,而唔係加,因為本身係唔會無的...

樓主| 3ASV196 發表於 2014-4-8 22:14 | 顯示全部樓層
原帖由 Megabus 於 2014-4-8 15:09 發表

至於文中花灑系統,只係update,而唔係加,因為本身係唔會無的...

本身月台範圍的確係無的....
3ASV196.KE7270
mrm23 發表於 2014-4-9 01:04 | 顯示全部樓層
原帖由 Megabus 於 2014-4-8 15:09 發表

大量更正...BTM本身係無毒的,
只係BTM對熱對火有reaction先對人體有害,而唔係有毒,
所以如果真係有熱有火就要等佢散左幾個字先可以入去出事地方,
否則就理論上入去係無問題的,但一般唔會即刻入去,等佢通風散晒抽晒就ok...  ...

"因為入親有呢D fire protection equipment的地方係要manual protect左佢先可以入去,
discharge左,有火會俾佢滅火(大吉利是搞唔掂係另一件事),但如果無火係唔會走入去的..."

1. 某公司的安全例有講,進入 discharge 左 BTM 的房間有兩個可能,一係確保完全通風,二係戴呼吸器具。
搭唔中呢條,基本上係唔可以響呢間公司的範圍內工作

2. 用 manual lock 係為左響房入面施工,
正常出入係唔會用 lock 的,
(否則你係需要有人拎住個滅火桶 standby)
著左 alarm 之後你會有三十秒時間走+ 鎖門

3. FM200 濃度在 11% 以下對人體無害,7% 以上可以滅火,youtube 有大量相關示範片段。
所以 Fire Contractor 計 FM200 大小都係因住呢個數計

4. 而家新裝的就只剩下 FM200,其他氣體應該禁晒 (好似重有一隻)

mrm23 發表於 2014-4-9 01:13 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2014-4-8 22:14 發表

本身月台範圍的確係無的....

1. 無見過圖,但會否只是緊急逃生路線才要加?

2. 以往好似好多都拎左括免,但新站好多都要跟番足。