hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 兩岸三地巴士 (B4) [多圖] 台中遊 (+香港停機坪接駁巴)
開啟左側

[台灣] [多圖] 台中遊 (+香港停機坪接駁巴)

pstommy 發表於 2014-3-30 12:14 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

2014.02.14-18 往台中,當然要影下當地的巴士

2014.02.14 @ 中友百貨

香港可以有這種到站時間倒數的巴士站牌嗎?

香港也可以有這種發光的巴士路線表嗎?

不過台中的巴士,真的不太舒適,好搖好chok,但可以按車程公里付款,首8公里還是免費

難得見到有巴士擺街,即影返標準相

一面逛街,一面影車

高鐵快捷公車

台中正在興建快捷巴士系統 Bus Rapid Transit (BRT),巴士會有兩卡車,即是掛接巴士嗎?

順貼香港國際機場的停機坪接駁巴士

更多相片 @ http://tomican-bus.blogspot.hk/2014/02/blog-post_19.html

評分

參與人數 1aPower +100 收起 理由
admin + 100 hkitalk.net facebook專頁推介

查看全部評分

更多 @  http://tomican-bus.blogspot.hk
PKD32 發表於 2014-3-30 19:13 | 顯示全部樓層
你話唔舒適系因為你坐中金龍,大宇會定好多(你個高鐵快捷公車係咪151?)

gordon 發表於 2014-3-31 08:11 | 顯示全部樓層
台中BRT會用宇通18米掛接行走
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
gordon 發表於 2014-3-31 15:27 | 顯示全部樓層

其實可能係路況的問題, 台中大部份的巴士都唔算太顛簸, 市區公車愈來愈多氣擔車, 係除了統聯及中客批Hino之外
反而四位數公路客運較多鋼板車, 南投客運更是無HINO不歡......

上次坐豐原客運批申沃電動車行新線12號, 快到呢......

除了BRT之外, 台中仲會有台鐵捷運化及高架化(豐原--彰化, 沿用1067mm窄軌), 還有真正1435mm軌距的捷運系統, 不過都係繼桃園捷運之後的事.(小小題外話: 反而想知, 台鐵高架化之後, 自強號及莒光號在豐原同埋台中停高架月台定地面月台? 還有集集線的區間快車......)

喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
mak5052 發表於 2014-4-1 09:02 | 顯示全部樓層
原帖由 gordon 於 2014-3-31 15:27 發表
其實可能係路況的問題, 台中大部份的巴士都唔算太顛簸, 市區公車愈來愈多氣擔車, 係除了統聯及中客批Hino之外
反而四位數公路客運較多鋼板車, 南投客運更是無HINO不歡......

上次坐豐原客運批申沃電動車行新線12號, ...
所有臺鐵列車都會上橋。此外,所有臺中捷運標準軌線路均採南港島制式,通車初期兩卡
HV7025 發表於 2014-4-1 21:34 | 顯示全部樓層
舊年我o係台中坐UO返香港, o係赤鱲角停機坪就係搭樓主影既北京民航協發擺渡車
呢款車真係...單頭車o係停機坪穿梭已經夠晒論盡, 內櫳車頭又有一大舊野浪費載人空間, 行起上黎仲好chok
都唔知做乜買D咁既車...各方面都實在同Neoplan差得太遠

講番台中, 循例跟番兩張

不明白 到底辱了你哪裡 總覺得世界與你為敵
 樓主| pstommy 發表於 2014-4-3 13:43 | 顯示全部樓層

原帖由 PKD32 於 2014-3-30 19:13 發表
你話唔舒適系因為你坐中金龍,大宇會定好多(你個高鐵快捷公車係咪151?)

原帖由 gordon 於 2014-3-31 15:27 發表

上次坐豐原客運批申沃電動車行新線12號, ...

原來如此, 我唔知道我坐那款是甚麼型號, 不過真係好搖好chok, 但不是震, 加上企係度無位坐, 一轉彎/剎車都要捉實條柱, 紮行馬, 都有可能係司機手車的問題

我忘了那輛高鐵快捷公車是否151線, 不過是在離開那間100多年歷史的瑞成書局後附近影的

更多 @  http://tomican-bus.blogspot.hk
 樓主| pstommy 發表於 2014-4-3 13:49 | 顯示全部樓層
原帖由 mak5052 於 2014-4-1 09:02 發表
所有臺鐵列車都會上橋。此外,所有臺中捷運標準軌線路均採南港島制式,通車初期兩卡

唔怪得, 我見臺鐵路軌旁都在建橋 (見圖), 好大工程
 樓主| pstommy 發表於 2014-4-3 13:58 | 顯示全部樓層
原帖由 HV7025 於 2014-4-1 21:34 發表
舊年我o係台中坐UO返香港, o係赤鱲角停機坪就係搭樓主影既北京民航協發擺渡車
呢款車真係...單頭車o係停機坪穿梭已經夠晒論盡, 內櫳車頭又有一大舊野浪費載人空間, 行起上黎仲好chok
都唔知做乜買D咁既車...各方 ...

我都是搭UO, 不過是出發那程坐呢款單頭車, 回程不用

我好像沒搭過以前的neoplan雙頭款, 但現在單頭的話, 運作上明顯會有好大分別, 轉彎和泊位都要用多左時間和空間

但載客量是否差不多, 我見我去程搭UO的A320飛機, 部單頭車好像走左兩程 (不肯定)
rickywk 發表於 2014-4-3 16:38 | 顯示全部樓層

HKIA用單頭都算,但買架咁細,中國國航o係成都同北京自己做ground handling都唔用中國車,一律cobus 3000