hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 傳國泰明年大幅擴展長途網路, [證實] 開 MAN 及 ZRH 線 ...
開啟左側

傳國泰明年大幅擴展長途網路, [證實] 開 MAN 及 ZRH 線

AVD1 發表於 2014-4-3 11:32 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

事先 Business Traveler 有篇咁 o既報導:
http://www.businesstraveller.com ... c-expands-in-europe
我明白到呢篇野於四月一號出稿, 但睇落都仲有可信性,
文中指出, 國泰將會重新營運 MAN 及 ZRH 線,

MAN 將有機會於明年一月重新投入服務, 採用 77W 營運 - 每周四班,
ZRH 會於本年十二月起恢復, 採用 77W 營運, 每日一班

另外呢到有篇補充:
http://www.aspireaviation.com/20 ... c-in-for-long-haul/
BOS 將於 2015 年初起服務 ~
同時, 文中指出國泰正考慮買新機取代第一批 A330-300, 並指出國泰對買新 A330 NEO Uninterested, 反而指出國泰有機會揀 B787-10 或者 A350-900 Regional 版本 ~

~ 報告完 ~

老實講我覺得如果國泰真係開哂呢三個長途航點真係好進取,
MAN 同埋 ZRH 我覺得應該會係一條線做哂, ZRH 應該會係中途站, MAN 就變相個四日需要停 ZRH (以前國泰飛 MAN 都好似要停一次, 但係小弟已經唔記得係邊度),
至於 BOS ... 個邊好似都有幾多中國人, 不過睇落佢開 BOS 又好唔似佢地作風 ~

--------------
國泰已出新聞稿於十二月開辦曼徹斯特航線 (#38)
ref:
https://www.cathaypacific.com/cx/zh_HK/about-us/press-room/press-release/2014/Cathay-Pacific-to-begin-services-to-Manchester-in-December.html

文中指出國泰將於本年十二月八日開始開辦每周四班直航曼徹斯特 o既服務, 採用三艙波音 777-300ER 服務,
時間表如下:

CX357 HKG - MAN 01:00 06:20 1/2/4/6 77W
CX358 MAN - HKG 12:00 07:55+1 1/2/4/6 77W

-------------
[資料更新: 5/19] (#98)
國泰於明年 (2015) 三月二十九日起開辦 ZRH 線, 每日一班, 採用四艙 777-300ER 營運,
時間表如下:

CX383 HKG - ZRH 00:15 06:55 DAILY 77W (77H)
CX382 ZRH - HKG 13:30 06:45+1 DAILY 77W (77H)

ref: http://www.cathaypacific.com/cx/ ... vice-to-Zurich.html

~ 報告完 ~

LJ7006 = MF5119 = AVD1
cheungtszfung 發表於 2014-4-3 13:32 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2014-4-3 11:32 發表
老實講我覺得如果國泰真係開哂呢三個長途航點真係好進取,
MAN 同埋 ZUH 我覺得應該會係一條線做哂, ZUH 應該會係中途站, MAN 就變相個四日需要停 ZUH (以前國泰飛 MAN 都好似要停一次, 但係小弟已經唔記得係邊度),
至於 BOS ... 個邊好似都有幾多中國人, 不過睇落佢開 BOS 又好唔似佢地作風 ~

當年HKG-MAN線臨摺時正係停ZRH

何解CX唔想買A330 NEO?
而787-10同359兩隻揀,但788鑊氣奇重,都係359算啦

樓主| AVD1 發表於 2014-4-3 13:42 | 顯示全部樓層
原帖由 cheungtszfung 於 2014-4-3 13:32 發表

而787-10同359兩隻揀,但788鑊氣奇重,都係359算啦

事先上文我打錯左 ZRH 做 ZUH, 已經改返 ~

至於點解唔揀 A330 NEO,
原因其實上面引文都有講,
最大原因就係 A330 NEO 唔夠慳油 ~

787-10 可以載 323 人, 比起 A333 載 295 人多, 但係同時可以慳 25% 油,
至於 A359 Regional 都有佢自己優勢, 始終國泰已經訂左 A359, 而 Regional 版本 o既 359 可以 "flexibility to switch back to the 8,100nm baseline variant, which will be required by Cathay to launch secondary European destinations" ~
Anthony99 發表於 2014-4-3 17:33 | 顯示全部樓層

講下南半球,我建議CX應該開DRW-AKL,原因

1. DRW係唯一一個澳州首府(唔計CANBERRA)冇直航機去NZ, 客唔多但有一定市場, esp. ayer rock.
2. DRW國際線最遠只去到MNL(PR)或KUL(MH) , 冇機去東北亞,QF and EK同盟但對呢個城市冇得益。PER一日得一班,冇理由叫人走回頭路!
3. AKL仲係用緊好食油的340,但340而家係赤道以南有一定用途. (SEE ETPOS),加上中國客來澳纽數目持續上升, 所以AKL應該全年至少每週開11班 (4班經DRW,用333,4班延長至SCL,340,3班留AKL,用77W/333)
4. 而家LAN每週飛6-7班SCL-AKL-SYD,3班直飛SYD,3-4班繼續停AKL)
 樓主| AVD1 發表於 2014-4-4 11:49 | 顯示全部樓層
原帖由 Anthony99 於 2014-4-3 17:33 發表

1. DRW係唯一一個澳州首府(唔計CANBERRA)冇直航機去NZ, 客唔多但有一定市場, esp. ayer rock.
2. DRW國際線最遠只去到MNL(PR)或KUL(MH) , 冇機去東北亞,QF and EK同盟但對呢個城市冇 ...

其實講到紐西蘭,
我反而覺得係唔係有需要開返條直航線去南島,
而家見到 SQ, EK 等都有起基督城插旗, 據了解連 CZ 都好似想去分一杯羹 ~
cheungtszfung 發表於 2014-4-4 12:03 | 顯示全部樓層
原帖由 Anthony99 於 2014-4-3 17:33 發表

2. DRW國際線最遠只去到MNL(PR)或KUL(MH) , 冇機去東北亞,QF and EK同盟但對呢個城市冇 ...

而家CX同NZ係HKG-AKL線做左JV,相信兩間公司都唔會再係呢條線加班...
而DRW客量未必好高,因為silk、MH同jetstar都係用細機做(320或者738),CX用部最細的333講緊載客量係738/320的一個double,我好懷疑個上客率會點

原帖由 AVD1 於 2014-4-4 11:49 發表
其實講到紐西蘭,
我反而覺得係唔係有需要開返條直航線去南島,
而家見到 SQ, EK 等都有起基督城插旗, 據了解連 CZ 都好似想去分一杯羹 ~

咁又回到一個問題,到底南島個demand會有幾大,客量上似乎做唔到daily,以CX呢間重視frequency的公司而言開呢條線效益唔高,倒不如送哂去AKL由NZ做

S3BL100 發表於 2014-4-4 12:16 | 顯示全部樓層

我覺得BOS-HKG根本唔使擔心客量,倒不如擔心佢地條跑道得一萬呎長,
夏天果陣77W到底載到幾多payload,會唔會因為weight restriction搞到無錢賺好過。

雖則岩岩開線既EWR條跑道唔係長好多…
fb.com/scientisthk2usa/
Oliver_ME16 發表於 2014-4-4 12:32 | 顯示全部樓層
原帖由 cheungtszfung 於 2014-4-3 13:32 發表

MAN再之前係咪同AMS串飛?先謝
我...
cheungtszfung 發表於 2014-4-4 19:43 | 顯示全部樓層
原帖由 Oliver_ME16 於 2014-4-4 12:32 發表

MAN再之前係咪同AMS串飛?先謝

啱啱搵的資料,係ZRH前係一星期三班由CDG拉落去,一星期四班由AMS拉落去

P.S. 個資料同時話CX做MAN線9年都係蝕錢
rickywk 發表於 2014-4-4 20:21 | 顯示全部樓層

ZRH好似都係一星期四班,唔夠77W
另外,停機坪掃地阿姐消息指魚翅意向787機會較大,數量係超過20隻