hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2014-15 沙田區巴士路線發展計劃
開啟左側

2014-15 沙田區巴士路線發展計劃

drbean7218 發表於 2014-6-19 09:51 | 顯示全部樓層

原帖由 260X 於 2014-6-9 13:17 發表
咁803+182,MTR+86C/87D幾耐??
803 + 182 朝早如果獅隧及紅隧都好塞車, 肯定做不到在馬鞍山用50 mins 去到中環。始終803+982x 行車時間準好多。

至於MTR + 86C, 車程約100 mins (在香港站去荔枝角 20 mins, 荔枝角去利安要80 mins), 所以我無考慮過。

MTR+87D都是差不多, 因為我要行返中環站再搭MTR 去TST再轉87D。這樣會浪費好多時間在轉車上及等車上, 再者放工時間尖沙咀及旺角都好塞車, 所以算了吧。
260X 發表於 2014-6-19 22:02 | 顯示全部樓層
原帖由 drbean7218 於 2014-6-19 09:51 發表
803 + 182 朝早如果獅隧及紅隧都好塞車, 肯定做不到在馬鞍山用50 mins 去到中環。始終803+982x 行車時間準好多。

至於MTR + 86C, 車程約100 mins (在香港站去荔枝角 20 mins, 荔枝角去利安要80 mins), 所以我無考慮 ...
嘩,仲慢過681塞車勁多...

不過希望86C可以Skip歌和老街,改為第一城上公路啦...
BlackBird 發表於 2014-6-19 23:38 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2014-6-19 08:51 發表
成份新PLAN簡直垃圾.

比起第一個版本,呢個都好唔少啦
P960早日摺線
ph_wcfaa 發表於 2014-6-20 00:26 | 顯示全部樓層

原帖由 kuro 於 2014-6-19 07:02 發表

1.89C飛濱景,小瀝源算數 -
2.89D全日飛亞公角街,黃泥頭,富安
3.89X拉上火炭同藍田北取代條88X
4.83X拉上濱景改全日,89B拉上水泉澳算

第一,二項. 都係果個老問題, 89C 非繁唔夠客兼過疏. 故89D 受亞公角街居民歡迎. 就算朝早有 89C 特車, 89D 富安花園條龍都可以有成20人排隊. 所以反對 89D 不經亞公角街.
馬市既人就坐多5分鐘啦.

第三項, 火炭真係甘多客? 甘改法富豪花園居民搭咩? 74A?搭得既人依家都搭咗. 唔駛好似依家甘頹.

第四項. 89B 拉上水泉澳都無問題. 不過對水泉澳黎講, 89B 既走線絕對係唔吸引 LOL. 比我會甘劃.
89B: 兩繁雙向服務.
80X: 秦石, 沙角, 乙明 <-> 油塘
83X: 水泉澳, 廣源,黃泥頭 <-> 觀塘/藍田 (循環)
80,89,89C,89X: 維持原線. 89C 非繁20分鐘一班.
89D, 飛黃泥頭.
89P 飛亞公角街.
反緋聞報導 發表於 2014-6-20 12:38 | 顯示全部樓層
原帖由 ph_wcfaa 於 20-6-2014 00:26 發表
第四項. 89B 拉上水泉澳都無問題. 不過對水泉澳黎講, 89B 既走線絕對係唔吸引 LOL. 比我會甘劃.
89B: 兩繁雙向服務.
80X: 秦石, 沙角, 乙明 <-> 油塘
83X: 水泉澳, 廣源,黃泥頭 <-> 觀塘/藍田 (循環)
80,89,89C,89X: 維持原線. 89C 非繁20分鐘一班.
89D, 飛黃泥頭.
89P 飛亞公角街.

不過濱景碩門問題仍未解決。

我反而建議83X拉去濱景再上廣源、黃泥頭出九龍,而水泉澳則由89B全日延長代替,雖然唔吸引,但係冇辦法之中嘅辦法。

89C過沙田醫院後出九龍,飛濱景;89D直頭飛亞公角街。另89C馬鞍山嘅總站可放馬鞍山公園,因新港城總站冇位,以擴大客源提升載客量;因為恆耀安嘅人早已投89D嘅懷裏。89C飛彩虹特車則保留。

因應下繁石門放工嘅龐大人流,我會建議83X在星期一至五嘅下午五至七由濱景開特車(每十二分鐘)不經廣源黃泥頭,依現89C行車路線往九龍。

kuro 發表於 2014-6-20 15:22 | 顯示全部樓層
ph_wcfaa 發表於 2014-6-21 01:05 | 顯示全部樓層

原帖由 kuro 於 2014-6-20 15:22 發表
繁時富安亞公角出現89D/C重疊,
而89D未經富安已經頂閘
89C只要飛碩門對89D原亞公角,富安客相信會更加有吸引力
對原89C來說吸引力大增!
83X拉上濱景花園已經可以 ...

你講得出甘即係證明你唔明白個問題所在.

89d 最吸引既地方, 唔單止係富安人眼中夠快. 仲要係班次夠密. 平均 2-3 架 89d 先 一架 89c. 呢個係89c 最失敗既地方. 可以同你講, 我係呢兩線既常客, 但 89C同89D 選, 我一定係選 89D lol.

要89d 飛走亞公角街? 條件係 (1) 新 89c 做到繁忙時間 5 MINS 一班, 非繁12-15分鐘一班(2) 有特快班次不經彩虹 (平均 6分鐘一班). (3)新 89c 沙田醫院後直上大老山. 不過現實做唔做得到呢3 點呢? 你自己諗.

既然89d經一經亞公角街又唔會慢好多(繁時可能會快咗 TIM), 甘改黎仲咩?
反正重組完, 89c 都唔會起死回生. 相反, 亞公角沿線少咗條常用既東九線. 所以, 正常既, 都唔會贊成 89d 飛走亞公角街.

至於 40x, 唔係話佢對我地無用. 而係, 飛走佢都仲有 43x +轉乘補足. 當然, 要送走一線, 當然就係要有另一d更有用既服務加入亞公角街先講得過去啦.
FBI2 發表於 2014-6-21 09:11 | 顯示全部樓層
原帖由 BlackBird 於 2014-6-19 23:38 發表

比起第一個版本,呢個都好唔少啦

錯了,對城河東大圍來說,呢個PLAN好過第一個,但對馬鞍山來說,新PLAN仲衰過第一版本.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
EX-TL 發表於 2014-6-21 09:52 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2014-6-21 09:11 發表
錯了,對城河東大圍來說,呢個PLAN好過第一個,但對馬鞍山來說,新PLAN仲衰過第一版本.

淨係見到沙角邨.田園閣.河畔花園有五條全日觀塘線(80X 83X 88X 89B 89X), 沙中四條(83X 88X 89 89X), 濱景.石門全日零車要用轉乘已經夠晒反胃,
條88X明明係藍田要求, 經觀塘道把鬼, 有83X已經夠同89 89X鬥, 「慢線」89 89X班次不變, 「快線」兼循環線83X 88X就做到X0分鐘一班, 就算行聯合班次,
D咁難記o既行車路線同時間, 想話呢堆線累鬥累又未必鬥得成, 邊個咁得閒會記住83X幾點經邊度, 邊度上落車, 88X又幾點行東行, 幾點西行, 根本多餘,
唔明究竟想點! (其實我睇左咁耐仲未記得住83X幾點行咩路線)

89X擱置石門總站, 85K 86K擱置合併, 即係沙火總站路線不變, 但同時又增設83X 88X全日, 沙火有咁多位嗎?
PS8851@182 發表於 2014-6-21 11:15 | 顯示全部樓層