hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 去日本既搭火車問題...
開啟左側

去日本既搭火車問題...

OTIS401 發表於 2014-4-11 00:37 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

兩年前小弟都係度問過日本火車既野
首先再次感謝當時有回答小弟問題的版友

是次6月遊日會係大阪入東京走,略略計過條數
關西私鐵覆蓋率完勝之餘,新幹線亦只會搭一次
所以決左唔買JR Pass,去到先自己組合pass黎搭車
不過就有堆問號,因為上次係買JR pass玩,都係show pass就搞掂...

1.搭新幹線(京都-東京)果日應該係星期一黎,搭果日先去買票會唔會有問題?
(我印象中就算係のぞみ指定席都會爆哂,心諗自由席更加唔駛講)
自由席是限指定的班次才可以上車,定係班班車都可以上?
同埋出閘會唔會被閘機收回車票?

2.行程中可能會預時間去搭下500系,由細到大都好想係佢退役前坐一次
奈何既係冇JR pass唔可以就咁去搭,搭一個站都要埋單二千yen
雖然在我的預算內,但有沒有更便宜的方法可以乘搭?

3.兩年前睇過JR係有張江之島套票
可以係山手線內的車站來回乘JR到大船,並有江之島電鐵/湘南單軌一日票
但網上都不太找到這張套票的資料,是否已經沒有了?

謝謝各位
Lelouch 發表於 2014-4-11 00:50 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2014-4-11 00:37 發表

所以決左唔買JR Pass,去到先自己組合pass黎搭 ...

1. 一落機去買啦
又或者搭倒頭車去新大阪排自由席
一個鐘係有幾班新大阪開既班次, 預早去排實有位坐

2. 冇計, Kansai WIDE Area Pass 4 days都要7200yen
https://www.westjr.co.jp/global/tc/travel-information/pass/kansai_wide/

3. http://www.jreast.co.jp/tc/pass/kamakura_enoshima.html
玩鎌倉江之島最好由北鎌倉一路殺落去
回程先搭單軌
Oliver_ME16 發表於 2014-4-11 02:15 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2014-4-11 00:37 發表
1.搭新幹線(京都-東京)果日應該係星期一黎,搭果日先去買票會唔會有問題?
(我印象中就算係のぞみ指定席都會爆哂,心諗自由席更加唔駛講)
自由席是限指定的班次才可以上車,定係班班車都可以上?
同埋出閘會唔會被閘機收回車票?

你咁既話不如第一日響大阪去金券店買,
京都去東京呢程一定有得賣,
而且非熱門班次實有得平.

自由席不限班次

出閘想留車票可以行有人通道
同職員講,

但某D站可能要講日文先通.

下面條link有句日文你會arm用:

https://tw.knowledge.yahoo.com/q ... n?qid=1305091506756

我...
sammyleung719 發表於 2014-4-26 01:22 | 顯示全部樓層

所以決左唔買JR Pass,去到先自己組合pass黎搭 ...

3.係..停售左啦
只剩下鐮倉/江之島通票
http://www.jreast.co.jp/tc/pass/kamakura_enoshima.html

sorry...冇留意樓上有人已經答左...
不過我都認為先係鐮倉搭江之電既行法好D
江之電自己本身都有出任搭飛
係單軌果程連SUICA都冇得用

CRH5 發表於 2014-4-26 11:38 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 11/4/2014 00:37 發表
3.兩年前睇過JR係有張江之島套票
可以係山手線內的車站來回乘JR到大船,並有江之島電鐵/湘南單軌一日票
但網上都不太找到這張套票的資料,是否已經沒有了?
如果閣下有台鐵平溪線一日票可以拿去免費換一張
江之島電鐵
一日票
 樓主| OTIS401 發表於 2014-5-7 00:57 | 顯示全部樓層
有關500系既問題
請問呢個時間表係咪已經係最新果個?

http://japanr.blog118.fc2.com/blog-entry-156.html
Oliver_ME16 發表於 2014-5-7 13:01 | 顯示全部樓層

原帖由 OTIS401 於 2014-5-7 00:57 發表
有關500系既問題
請問呢個時間表係咪已經係最新果個?

http://japanr.blog118.fc2.com/blog-entry-156.html

呢個暫時係,到6月30號會再小改,可留意
我...
 樓主| OTIS401 發表於 2014-5-25 02:33 | 顯示全部樓層
Plan緊東京方面既行程,諗住搵日過立川睇睇
JR方面搵黎搵去都只係搵到呢張Pass,但最遠只可以坐到去西荻窪
咁我可唔可以用呢張pass去到立川,補番西荻窪至立川呢段既車費,同埋係立川上JR回東京?

http://www.jreast.co.jp/tc/pass/tokunai_pass.html
dl811 發表於 2014-5-25 15:30 | 顯示全部樓層
1. 其實のぞみ在淡季係唔會好爆的。唔係頭三四班趕得切返東京開工的班次基本上都可以買即時的下一班。 (東海道新幹線的每周最旺時間是星期五放工後同星期日下午,同每日頭尾果幾班)
就算爆的話等ひかり自由席亦唔會太辛苦。 (會比2-3のぞみ班過頭,慢約20-30分)

小弟試過一月五日(當日為上京最高峰日)的下午由京都去東京,
のぞみ同ひかり的指定席爆到九彩,
所以迫於無奈排自由席,
點知等左兩班爆晒棚的(博多始發和岡山始發)のぞみ自由席後,
下一班新大阪發的ひかり自由席係吉的,
而上同一卡車的只有我。
(當然之後就是米原坐一半,名古屋爆棚,到豐橋後企到有如下午七點的金鐘站咁就後話啦)

至於張都區內通票,無記錯的話好像不可以搭過龍,否則補全段。
(當然可以在西荻窪出閘再買飛過立川)
rickywk 發表於 2014-5-25 15:57 | 顯示全部樓層

原帖由 dl811 於 2014-5-25 15:30 發表
1. 其實のぞみ在淡季係唔會好爆的。唔係頭三四班趕得切返東京開工的班次基本上都可以買即時的下一班。 (東海道新幹線的每周最旺時間是星期五放工後同星期日下午,同每日頭尾果幾班)
就算爆的話等ひかり自由席亦唔會太 ...

我舊年十一月尾o係京都朝早九點劃green class位坐sakura落廣島,點知即班無,連指定席都無,要兩個鐘後先有位劃,我落到新大阪搏一搏自由席,行到車頭第一卡,搏到即班有位,但開車時第一卡車門位都企左成十幾人
回程由廣島上東京,頭段sakura green class都七成滿,去新大阪換hikari,新大阪開車我坐o個卡green係吉o既,去到京都就全滿,一路爆到新橫濱都仲有一半客