hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 234S取消,234C和934增加班次
開啟左側

[服務調整] 234S取消,234C和934增加班次

KU1391 發表於 2014-4-13 22:52 | 顯示全部樓層

原帖由 au1266 於 2014-4-12 21:12 發表

荃景圍天橋時已經企十幾個 ----> 企得10幾個己經好好喇~~
去年10月某天...隨手在尾站影下相...... 呢度係頭4班車.... 架架都企到頂閘呀~~
其實呢個站係總站之後第幾個站..?
頭2架係咪固定234X order?

係就真係自己羅黎,細車頂閘比較正常

後面果架豬就...真係幾勁

BE爆就羅黎

係咪仲快爆過948?

42A好似上繁都可以3站爆,right?
張偉沖 發表於 2014-4-13 23:08 | 顯示全部樓層
原帖由 KU1391 於 2014-4-13 22:52 發表
其實呢個站係總站之後第幾個站..?
頭2架係咪固定234X order?

係就真係自己羅黎,細車頂閘比較正常

後面果架豬就...真係幾勁

BE爆就羅黎

係咪仲快爆過948?

42A好似上繁都可以3站爆,right? ...

應該係"祈德尊新邨"尾站, 不過呢條線真係勁, 大涌道都可能上唔到車.
盲目反對 香港已死
張偉沖 發表於 2014-4-13 23:23 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2014-4-13 13:42 發表

930A 上愉景唔係唔好,
問題係一樣要同兜荃灣,
但係而家就咁睇荃景圍本身根本就已經夠客去坐一條繁時線,
比我就建議分拆做兩條線啦 ~

如果全日分拆又另計呀下 ~ ...

題外話:
我看到這條線繁時供不應求, 所以先建議城巴將930A 拉上愉景暫時解決問題,
邊似得上面某位板友咁, 我一建議拉930A 上愉景, 就起勢抽我水, 話"大涌道行去西鐵站轉個彎5分鐘就到", "額外支出係咪我比"
, 抽我水抽到出晒面以為我唔知.

不過唔緊要, 我看到那4張相, 930A 拉上去一定可以執到好多客.

回正題:
930A 加多一班車係荃威開, 跟230X 去到大涌道, 然後轉入去楊屋道跟930A 上橋又可唔可行?
始終我覺得, 如果係現有930A 的班次裡抽走一班上去荃景圍, 陳恆鑌一定唔會制,
而且看番930A 回程的巴士站, 它停完如心後就直入愉城, 大涌道經過唔停站, 又唔上荃景圍,
實在浪費了930A 回程的可塑性, 其實930A 回程可以先經沙咀道天橋上荃景圍, 經荃威花園, 荃灣中心再入番愉景新城,
車程時間唔增加太多, 又可以做埋荃景圍客, 直頭一舉兩得添.

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
kay + 1 係你自己一開始提倡行路同埋轉個彎喎,怨得邊 ...

查看全部評分

盲目反對 香港已死
andy92 發表於 2014-4-13 23:32 | 顯示全部樓層

原帖由 KU1391 於 2014-4-13 22:45 發表
九巴可能終於知934呢條線唔可以亂黎
上新車晒命係得(除非上ENU/橙BWU)

尾站上唔到ok嚴重,有無試過尾2尾3站都上唔到?

其實好多班係荃景圍已經打爆

大涌道係格硬上 ......
AVD1 發表於 2014-4-14 10:35 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2014-4-13 23:23 發表
題外話:
我看到這條線繁時供不應求, 所以先建議城巴將930A 拉上愉景暫時解決問題,
邊似得上面某位板友咁, 我一建議拉930A 上愉景, 就起勢抽我水, 話"大涌道行去西鐵站轉個彎5分鐘就到", "額外支出係咪我比"
, 抽我水抽到出晒面以為我唔知.

不過唔緊要, 我看到那4張相, 930A 拉上去一定可以執到好多客.

回正題:
930A 加多一班車係荃威開, 跟230X 去到大涌道, 然後轉入去楊屋道跟930A 上橋又可唔可行?
始終我覺得, 如果係現有930A 的班次裡抽走一班上去荃景圍, 陳恆鑌一定唔會制,
而且看番930A 回程的巴士站, 它停完如心後就直入愉城, 大涌道經過唔停站, 又唔上荃景圍,
實在浪費了930A 回程的可塑性, 其實930A 回程可以先經沙咀道天橋上荃景圍, 經荃威花園, 荃灣中心再入番愉景新城,
車程時間唔增加太多, 又可以做埋荃景圍客, 直頭一舉兩得添

回程個度我一早就建議咁樣做, 930A 兜一兜上去真係唔會用得好多時間,
但係朝早分拆做 930B, 就算朝早跟 230X 開三班都應該冇咩問題 ~
至在真係要做, 就會得返個問題 - 車從何來 ?
LJ7006 = MF5119 = AVD1
香港地 發表於 2014-4-14 11:40 | 顯示全部樓層
今朝於荃景圍所見,934 其中兩班車 ( 用車為 ATR & AVBW ) 又頂哂閘了,
後面個兩個站 d 客都唔知點算 ......
而 234C 既客係夾硬迫上車的。

934 真係有好急切既加班需要,可能荃威花園荃灣中心既居民都會行落去搭 934。

AVD1 發表於 2014-4-14 11:47 | 顯示全部樓層

原帖由 香港地 於 2014-4-14 11:40 發表
今朝於荃景圍所見,934 其中兩班車 ( 用車為 ATR & AVBW ) 又頂哂閘了,

934 真係有好急切既加班需要,可能荃威花園荃灣中心既居民都會行落去搭 934。 ...

唔係可能, 係根本就有
張偉沖 發表於 2014-4-14 11:56 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2014-4-14 10:35 發表

回程個度我一早就建議咁樣做, 930A 兜一兜上去真係唔會用得好多時間,
但係朝早分拆做 930B, 就算朝早跟 230X 開三班都應該冇咩問題 ~
至在真係要做, 就會得返個問題 - 車從何來 ? ...

930 再抽車做得唔得?
盲目反對 香港已死
AVD1 發表於 2014-4-14 12:07 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2014-4-14 11:56 發表

930 再抽車做得唔得?

你真係當大窩口打後班客唔存在 ?
andy92 發表於 2014-4-14 12:23 | 顯示全部樓層

原帖由 香港地 於 2014-4-14 11:40 發表

934 真係有好急切既加班需要,可能荃威花園荃灣中心既居民都會行落去搭 934。 ...

其實大涌道兩站已經比以前少左好多人
早幾年尾站都有三十幾人上
而家得番十幾個