hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 點解政府唔在旺角銅鑼灣街頭擺放流動洗手間? ...
開啟左側

點解政府唔在旺角銅鑼灣街頭擺放流動洗手間?

waihoi 發表於 2014-4-27 11:50 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

包容唔係解決大小二便既辦法,
旺角銅鑼灣真係好難搵洗手間, 不如政府在街頭擺放流動洗手間.

荷蘭等西方國家都係咁做.

如果要尊重遊客文化, 整個沙地俾遊客隨地垃都可以, 既簡單又方便.
AVD1 發表於 2014-4-27 13:06 | 顯示全部樓層
原帖由 waihoi 於 2014-4-27 11:50 發表
包容唔係解決大小二便既辦法, 旺角真係好難搵洗手間, 不如政府在街頭擺放流動洗手間.
荷蘭等西方國家都係咁做.

如果要尊重遊客文化, 整個沙地俾遊客隨地垃都可以, 既簡單又方便. ...

以而家旺角銅鑼灣 o既街頭假日基本上已經水洩不通 o既時候,
我又有小小懷疑仲有冇地方可以放流動廁所,
其實睇返呢兩個地方, 老實講一入去商場已經有廁所的了 ~

我始終覺得難搵呢個根本就係籍口 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
3ASV196 發表於 2014-4-27 13:15 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2014-4-27 13:06 發表

以而家旺角銅鑼灣 o既街頭假日基本上已經水洩不通 o既時候,

我始終覺得難搵呢個根本就係籍口 ~ ...

係日本, 所有車站都有廁所, 而周圍廁所亦唔算難撜, 一般廁所的方向指示, 有埋距離,
如20m, 俾使用者預算....

其實香港廁所本身係唔夠, 好多公眾地方廁所亦有上鎖, 一般街外人用唔到, 好多商場
廁所指示亦唔夠

其實政府的確應該長遠少少改善有關廁所要求/設備, 講緊唔係為d大陸旅客, 而是為人口
老化作準備.....

當然, 香港人/中國人文化, 鍾意用到d廁所好污穢, 呢樣野真係好難搞.....
3ASV196.KE7270
OTIS401 發表於 2014-4-27 18:26 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2014-4-27 13:06 發表

我始終覺得難搵呢個根本就係籍口 ~ ...

旺角區除左朗豪坊同新世紀外
幾乎所有商場的廁所都係上左鎖
最近行人專用區既公廁都要行到去到洗衣街花園
cn2661_2d32 發表於 2014-4-27 19:00 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2014-4-27 18:26 發表

旺角區除左朗豪坊同新世紀外
幾乎所有商場的廁所都係上左鎖
最近行人專用區既公廁都要行到去到洗衣街花園

其實係大陸人吸得毒多令膀胱收縮, 定係佢地夜生活不檢點所以腎虧?

話toilet唔夠? 洗衣街又有公廁, 地鐵站一出又咁多快餐店, 新世紀又10分鐘腳程.

toilet同toilet之間唔洗10分鐘腳程, 路過成個旺角唔洗20分鐘

一般正常人由feel得到尿急開始忍尿點都最少30分鐘. 佢地真係咁唔正常?

如果有關toilet的城市規劃有咁重大不足, 點解鮮聞香港人/外國遊客要周街覆call? (Call of Nature)

我相信只有三個情況要佢地四周柯, 一係佢地冇文化以為呢度係山區, 一係佢地係野獸/狗要周地去, 一係以上所講身體有問題.

亦只有最後果個情況先 可能 適合去包容.

洗唔洗好似各大商場咁落雨天要派雨傘膠袋, 民政處或者旅遊發展局應該係旅遊區街頭派尿袋?
咁就非常之好客喇.

拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
3ASV196 發表於 2014-4-28 00:13 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2014-4-27 19:00 發表

其實係大陸人吸得毒多令膀胱收縮, 定係佢地夜生活不檢點所以腎虧?

話toilet唔夠? 洗衣街又有公廁, 地鐵站一出又咁多快餐店, 新世紀又10分鐘腳程.

toilet同toilet之間唔洗10分鐘腳程, 路過成個旺角唔洗20分鐘

...

你熟就話識jei , 一般旅客/唔熟的區內人, 又是否咁易? 差不多一個指示都無ga wor...(最多有公廁2隻字的方向牌, 但無寫距離亦不清晰)

我住MK, 我都知位置, 試過11:00 係旺角道, 肚痛搵廁所, 上到旺角道M記, D廁所話維修封晒,
對面街市又落晒閘, 我真係搵唔到...最後衝左返屋企......

就算入到朗豪坊, 地下一層無廁所, 你要急係上黎唔識搵都幾麻煩......

我唔認為香港廁所係足夠, 尤其旺區....唔係只是講大陸人, 對香港人都係....

cn2661_2d32 發表於 2014-4-28 00:41 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2014-4-28 00:13 發表

你熟就話識jei , 一般旅客/唔熟的區內人, 又是否咁易? 差不多一個指示都無ga wor...(最多有公廁2隻字的方向牌, 但無寫距離亦不清晰)

我住MK, 我都知位置, 試過11:00 係旺角道, 肚痛搵廁所, 上到旺角道M記, D廁所 ...

1. 小學生旅行錦囊:
"Excuse Me, where is the toilet?"
"Bu姣衣絲, Ly知兜屎仇精齋啦ER嗎?"
"唔好意思, 你請問你知唔知邊道有屎坑?"

呢三句洗唔洗教佢地講? 搵唔到LV同地鐵站你就識開口問. 搵唔到toilet你唔識問?

2. 壞toilet.
閣下該次咁岩壞toilet/toilet收左工攪到咁狼狽我深表遺憾, 非常同情同無限婉惜.
但我估計, 壞toilet非經常性問題, 但周街柯的新聞卻係經常出現.

閣下為民族和諧共容出一分力的心願我了解得到.
歡迎加倍努力去諗提出更有可能及可行的其他解釋.

PS:敢問有冇香港的板友會答, 某日去某非英語系國家旅行, 言語不通又唔識路, 最後在街上會亂柯?

拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
3ASV196 發表於 2014-4-28 00:47 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2014-4-28 00:41 發表

閣下為民族和諧共容出一分力的心願我了解得到.
歡迎加倍努力去諗提出更有可能及可行的其他解釋.

講緊一個客觀事實, 我相信唔少香港人都有難搵廁所的經驗,
你係要拉到"民族和諧"上綱上線, 我都真係感到無限婉惜

本身香港無人周街柯唔等於香港夠公廁, 唔係唔會咁多意見
要求港鐵加廁所...., 亦唔會見到咁多餐廳寫住"廁所不外借"....

ps 我無話過周街柯係合理......你要咁屈我無法, 問題客觀事實
係指示不足同唔夠, 你係要覺得我咁講係幫班大陸人係你問題,
我講緊係唔係解釋d咩....我第一篇文已經講得好清楚我立場

歡迎加倍努力繼續屈丫

OTIS401 發表於 2014-4-28 01:11 | 顯示全部樓層
旺角區廁所難搵,但唔代表咁就可以周街放低幾兩

BTW講起商場廁所,個個商場廁所翻新完都變到得番坐廁
搞到強國人要用強國style用個屎塔,真係強烈建議起番個蹲廁俾佢地
3ASV196 發表於 2014-4-28 01:26 | 顯示全部樓層

原帖由 OTIS401 於 2014-4-28 01:11 發表
旺角區廁所難搵,但唔代表咁就可以周街放低幾兩

BTW講起商場廁所,個個商場廁所翻新完都變到得番坐廁
搞到強國人要用強國style用個屎塔,真係強烈建議起番個蹲廁俾佢地 ...

第一句我相信是理所當然的事實了, 一般香港人相信沒有爭論空間.....

第二, 其實都是好建議, 日本本身好多廁所都仲有分到和式同西式, 和式即係蹲廁...

而香港d 新公廁有d都仲有分....但商場廁所真係少d了.....其實唔只針對內地人,
香港人, 尤其女士, 有d都鍾意蹲廁的, 因為公眾廁所的坐廁, 以我理解, 唔少人都
唔會真係坐落去.....

另外想再講, 好多餐廳為左減少清潔會封廁所的, 唔係短期的, 如油麻地近窩打老道,
間吉野家男廁廁格又是封左的, 而ymca 酒店地下以前廁所是公眾可達的, 但最近
又變成鎖上, 現時點就只是商戶專用, 要去就可能要去burger king, 或入廣華醫院了..
..其實整體黎講, 香港旺區有急事上黎, 搵廁所我就唔認為係講到咁易....只是大商場係易....
如果要舉例子仲有好多.....