hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 可能比沙田RDP更差的沙田路線大重組(長文詳閱) ...
返回列表 發新帖
開啟左側

可能比沙田RDP更差的沙田路線大重組(長文詳閱)

流星☆雨 發表於 2014-4-29 19:46 | 顯示全部樓層

原帖由 joesiu27 於 2014-4-28 18:58 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
如果86K行入去源禾,咁可以將86S兩繁行大涌橋道

281A/B問題,在#4提過,如果281B維持石門出發,281A可不改
284純粹做多少少兼順路...唔做冇所謂
286X改線目的係想先做荔長,但咁樣走線先順便行大坑東
唔改其實都冇問題
...

其實可以將88K兩邊同其他線交換下,重新組裝
例如隔離S3BL100兄將88K西段合80K東段+88K東段合83S(取代83K)個建議幾好
(惟一問題係翠田街無車)
 樓主| joesiu27 發表於 2014-5-1 15:59 | 顯示全部樓層
原帖由 創世紀巴士 於 2014-4-29 19:15 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
小弟有以下意見

1.86K唔行得源禾路,大涌橋路有好多人搭86K去馬鞍山,86S全日先系正路
2.80X唔取消得,繁時極多人搭80X,不過可以考慮非繁削減班次
3.新89C唔夠客
4.現時89D只能飛亞公角街,其他不宜改動
5.85A/85B有D亂黎,85B最多只能改美田開出,走線不能改動
6.81C/87D小弟建議81C改為281B/281X後281X馬鞍山改跟89D走線,總站亦延長至烏溪沙,87D就可以縮至九龍MTR
7.新86A對第一城/小瀝源人而言太迂迴,建議改行沙田圍路,並縮至欽州街,86則改碩門邨,跟284走線到市中心後返回原線
8.87B是深水埗唯一的補償,不能改道
9.80K/282絕對不能改動

1. 問題有2: a. 如果86S都全日,夠唔夠車用?
b. 86S全日同86K行源禾有分別嗎?你的意思是不是"現86S行全日,現86K行兩味"?
如果係,#8已解答;如果唔係,請回答a題
2 & 5. 85B改道(即285X)就是想補番80X取消後的空檔,如果真係咁擔心,早繁特車得唔得?
3 & 4. 89C/D如果真係唔得(樓上幾位師兄都覺得唔係咁可行),唯有以不變應萬變了...
但啟發了另一個構思:89X改由沙田圍出發,經大涌橋道北行至濱景花園,然後經石門迴旋處入大隧
83X由水泉澳經多石入榆翠去廣源同廣田邨,咁89C/D同時可以提速
6. 87D入烏鐵無問題,但如果佐敦道轉入九龍站萬萬不可,如跟281A一樣行,里數應該唔差得多
7. 新86A咁行係要補償富豪出深長荔,如果跟你構思,富豪段冇問題,但源禾路全段冇車
8. 87B如果唔跟281M行,可以澤安邨口左轉入歌和老街入達之路,之後原線再去番消防局
但原線折返太兜路,如果用小弟的構思(經大坑東道),受影響地區為白田邨,但已有2E行走
同時大坑東/南山邨會有車落到大角咀(雖然有12/12A綠小轉乘...)
9. 請問80K/282為何絕對不能改動?新田圍有81K,又有282
但282又只能做市中心,81K卻有相同效果,仲可以做埋源禾
難道282/81K有必須留兩條線的原因?

樓主| joesiu27 發表於 2014-5-1 16:34 | 顯示全部樓層

回復 11# 的帖子

100兄的提議唔錯,去廣源同榆翠都分流到
而且又滿足到火炭<>廣源全日有車(雖然兜...)
但問題係...雨兄話翠田街無車
假設88K西+80K東用88K車
88K東+83S用83K車
即假設80K取消
翠田街就冇車去大圍鐵&市中心&威爾斯
咁唔使旨意過到(82K唔去烕爾斯已經預見到BAN)
其實280的構思只係80K唔行榆翠(即威爾斯)
用番80K車都冇問題
亦唔使借282過橋
但威院段就要借條霉到暈的82K(A)做埋
但雨兄話82K入翠田超錯...請指教(原來我一直睇漏82K入顯耀...入翠田大幅加時,真係超錯)
(題外:如果可以,請順便答樓上第9條問題,謝)

流星☆雨 發表於 2014-5-1 17:37 | 顯示全部樓層

原帖由 joesiu27 於 2014-5-1 16:34 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
100的提議唔錯,去廣源同榆翠都分流到
而且又滿足到火炭廣源全日有車(雖然兜...)
但問題係...雨兄話翠田街無車
假設88K西+80K東用88K車
88K東+83S用83K車
即假設80K取消
翠田街就冇車去大圍鐵&市中心&威爾斯
咁唔使旨 ...
得82K做威院? 咁城河西點去威院??
寧願入田心街都咪入翠田街,田心街個覆蓋範圍同翠田街比,係雲疊顯耀隆亨VS新田村。
不過家下有281M/87B做顯田,82K可以試下成個顯田都唔入
創世紀巴士 發表於 2014-5-1 22:05 | 顯示全部樓層
原帖由 joesiu27 於 2014-5-1 15:59 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

1. 問題有2: a. 如果86S都全日,夠唔夠車用?
b. 86S全日同86K行源禾有分別嗎?你的意思是不是"現86S行全日,現86K行兩味"?
如果係,#8已解答;如果唔係,請回答a題
2 & 5. 85B改道(即285X)就是想補番80X取消後的空檔,如果真係咁擔 ...

1. a:不知道 b:我的意思是:86K有不少大涌橋路的客,803做唔曬
2/5.你不知道早繁有幾多人等80X嗎? 285X同80X完全冇關係,80X主打九龍灣/觀塘,最多只能全日減班
3/4.89X咁改夠客嗎?仲要瓜分89C濱景客......(89C非繁提速 = 自殺)
6.我系指81C入烏鐵,281B全日,81C馬鞍山採用89D走線,然後採用281X走線.
7.又系WO,咁不如86不變,86A去碩門邨,沙田走線學281B得唔得?
8.87B唔建議改動(現時走線最好)
9.你不如這兩條線的情況嗎:L? 我絕對唔信新田圍去市中心會搭81K,282系因為去市中心快過81K,81K系主打沿途流水客
 樓主| joesiu27 發表於 2014-5-2 08:23 | 顯示全部樓層

回復 14# 15#的帖子

小弟出門,回港再覆...
可能小弟了解得唔係咁好...
雨兄係咪指100兄條線係:
88K顯徑至沙市後駁80K去榆翠,咁河西&顯隆有車去威院
88K駿景至沙市後駁83S去廣源(建議跟現86行),咁就火炭廣源都有
如果82K不入田心街改入翠田街,再改做榆翠循環
80K繼續用280方案...咁既可保282,80K繼續有服務
但顯隆去威院就耐左...

1. 大涌橋路一帶係有客(包括小弟),但去源禾一帶的人多還是大涌橋一帶多?
增加兩味車相信夠應付,再唔係284>86K/X轉乘幫補
2 & 5. 當隔離版仲激烈地討論緊89B VS 80X時,小弟都放棄保留80X
因為89B不能取消(黃大仙會完全冇車)...而且去觀塘時間上也相差不遠
所以九記先諗住CUT 80X,但又想等人可以去大隧轉車
所以小弟先諗住借85B過橋補80X大隧位,如果唔係,80X就算再減車,都只係等陰乾
3 & 4 89C冇客係一來馬南兜太耐先出到九龍,二來車疏
所以先諗住89C全日跳濱景+改由馬市出發來吸客
89D好密車,就係因為恆耀都湧哂去89D
將客分去89C,先係幫手救線的方法
而89X咁行,就係避免89C/D其中一架兜濱景
令馬鞍山可直出觀塘
6. 恕小弟愚魯,點解你#9的回覆同#15前言不對後語?
7. 早前小弟亦有此考慮,這可使86X連濱景都唔使去
8. 87B唔改唔係唔得,但點解唔考慮一下接管埋281M
等多D車可以用下,隨時281M的車可以保住80X
咁咪唔使85B轉行大隧囉...
(題外:85B不可離開秦石,否則85B沿線冇車去九龍城)
9. 81K比282慢就係因為81K行沙乙博,但如果唔夠車幫手做區外線
282係快同平,但唔夠多功能
(呢區好多K線都係鐵路站+源禾公共設施 AND/OR 威院)
你可以話283 & 284都係有88K & 85/6K幫手
兩條線都只係路過,價錢又貴,如果283/4要CUT,阻力都甚高
但如果81K收4.1,加80X保留全日唻交換...

av335 發表於 2014-5-2 12:29 | 顯示全部樓層

原帖由 創世紀巴士 於 2014-5-1 22:05 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
3/4.89X咁改夠客嗎http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/smilies/default/shocked.gif?仲要瓜分89C濱景客......http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/smilies/default/sweat.gif(89C非繁提速 = 自殺)

如果沙中線開時89C都唔提速就真係自殺
創世紀巴士 發表於 2014-5-2 20:25 | 顯示全部樓層
原帖由 joesiu27 於 2014-5-2 08:23 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
小弟出門,回港再覆...
可能小弟了解得唔係咁好...
雨兄係咪指100兄條線係:
88K顯徑至沙市後駁80K去榆翠,咁河西&顯隆有車去威院
88K駿景至沙市後駁83S去廣源(建議跟現86行),咁就火炭廣源都有
如果82K不入田心街改入 ...

1.但係都要睇大涌橋班人反唔反對
2&5.你似終都冇答我問題,85B點補80X位?新85B淨經彩虹,80X既客全部都係九龍灣/牛頭角/觀塘.
3&4.不坊一試吧
6.簡單D講,建議81C走線 烏鐵 - 89D走線 - 耀安 - 281X走線 - 尖沙咀
9.282直達市中心仲嫌唔夠?咁你想282點搞?