hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 消費著數及飲食資訊 (A11) apm 開一田
開啟左側

apm 開一田

石頭 發表於 2014-5-2 07:21 | 顯示全部樓層

原帖由 kc_loo 於 2014-5-1 21:37 發表

我估佢想做郵輪碼頭生意, 不過真係要守好幾年......

咁就真係對不起了,而家去郵輪碼頭既客搭小巴見到Megabox就落左車去行,

將來呢班客會轉投MIKIKI懷抱?!我對這個很有疑問哦!
石頭 發表於 2014-5-2 07:24 | 顯示全部樓層
原帖由 mc_ruby 於 2014-5-1 23:46 發表

以我目測碧海藍天比岩岩開果陣ge人流已經有進步
始終新鋪係要d時間去做起佢ge,,,,

早幾個月去過一次星期日夜晚壽司都賣唔哂,

上個星期去已賣清光仲要好多人排隊俾錢,

咁當然百貨部無咁誇張,但行既人都唔少,人流好過一田好多倍……

又講多句丫,呢個位唔係AEON做,有無可能有現時既人流?!
石頭 發表於 2014-5-2 07:29 | 顯示全部樓層
原帖由 pd7560 於 2014-5-2 02:24 發表
話唔定未來如果d地產商係咁趕走aeon,有朝一日執晒香港aeon返大陸開算
我d朋友好多都鐘意行“吉之島”

咁應該唔會執哂算,始終都在香港做左咁多年,

如果真係執,康怡同荃灣店附近都幾大影響,

你唸下荃灣店一直無超市淨做百貨都開左咁多年舖,
證明佢係有客幫襯,而家超市開埋就更多客,
盤數除時好過康怡同屯門……
hkaiw 發表於 2014-5-2 09:06 | 顯示全部樓層

原帖由 石頭 於 2014-5-2 07:24 發表
又講多句丫,呢個位唔係AEON做,有無可能有現時既人流?! ...

那個舖位原本是二手車行,根本不會有很多人來往。
喵...
qualcomm 發表於 2014-5-2 22:35 | 顯示全部樓層
SHK shopping centre is only welcome for Mainland China people

That's why they need to duplicate the same shops like Shatin and forced all others to move out

As you can see, the decoration of the SHK shopping centres are the same, shops are the same. So Aeon is not welcomed by SHK anymore

No matter there is NO Hong Kong people to walk inside YATA, SHK does not really care.
qualcomm 發表於 2014-5-2 22:37 | 顯示全部樓層
碧海藍天個間唔多掂

Yes, but when they sell the things similar to the market, the trend changed.
OTIS401 發表於 2014-5-2 22:49 | 顯示全部樓層

原帖由 pd7560 於 2014-5-2 02:24 發表
話唔定未來如果d地產商係咁趕走aeon,有朝一日執晒香港aeon返大陸開算
我d朋友好多都鐘意行“吉之島”

心理因素問題
我係大陸買野食,Aeon一定係首選...

早幾年吉之島好幾間百貨公司俾人趕走左,佢都係揀番附近有大鋪既死位去開
初時唔少人都睇唔好佢,但呢D場既人流宜家都已經比Aeon未進註時好好多

話時話,之前Aeon超市整過幾部自助收銀機
收銀處大排長龍時,呢堆機就冇人用
宜家除左黃埔同康怡之外,係咪已經冇左?
 樓主| cklee19810419 發表於 2014-5-2 22:56 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2014-5-2 22:49 發表

心理因素問題

早幾年吉之島好幾間百貨公司俾人趕走左,佢都係揀番附近有大鋪既死位去開
初時唔少人都睇唔好佢,但呢D場既人流宜家都已經比Aeon未進註時好好多

話時話,之前Aeon超市整 ...

屯門同灣景都有自助機
jpoon 發表於 2014-5-3 00:04 | 顯示全部樓層
原帖由 石頭 於 2014-5-2 07:21 發表

咁就真係對不起了,而家去郵輪碼頭既客搭小巴見到Megabox就落左車去行,

將來呢班客會轉投MIKIKI懷抱?!我對這個很有疑問哦!

將來有第二條路行,我估見到啟德站都落車了 (我諗啟德站應該會有大商場)
http://jpoon9394.blogspot.com/
JX9097 發表於 2014-5-3 02:21 | 顯示全部樓層

原帖由 OTIS401 於 2014-5-2 22:49 發表
心理因素問題

話時話,之前Aeon超市整 ...

MegaBox之前行過仲有自助機