hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 消費著數及飲食資訊 (A11) apm 開一田
開啟左側

apm 開一田

石頭 發表於 2014-5-3 12:21 | 顯示全部樓層

原帖由 hkaiw 於 2014-5-2 09:06 發表

那個舖位原本是二手車行,根本不會有很多人來往。

一田進駐,將會變成另一間二手車行。。。無人行
KG1428 發表於 2014-5-3 13:02 | 顯示全部樓層
AEON觀塘店做到5月11日止

從店內熟食檔所見的通告
EX-TL 發表於 2014-5-3 15:42 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2014-5-2 22:49 發表

話時話,之前Aeon超市整過幾部自助收銀機 收銀處大排長龍時,呢堆機就冇人用 宜家除左黃埔同康怡之外,係咪已經冇左?
...

好多時迫不得已唔去用, 唔係樣樣貨品都用得, 好似我咁入去無論買乜野, 只要有一樣無特定"巴曲"
已經用唔到, 好似上星期咁入去買兩樣嘢, 一棵娃娃菜已經唔受我玩!
ksmbh 發表於 2014-5-3 15:48 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2014-5-1 13:16 發表

之前唔係傳話碧海藍天個間唔多掂咩 ?

租應該好平
話晒應該無第間租個個位都做得起!
AVD1 發表於 2014-5-3 16:01 | 顯示全部樓層
原帖由 石頭 於 2014-5-2 07:29 發表

咁應該唔會執哂算,始終都在香港做左咁多年,

如果真係執,康怡同荃灣店附近都幾大影響,

你唸下荃灣店一直無超市淨做百貨都開左咁多年舖,
證明佢係有客幫襯,而家超市開埋就更多客,
盤數除時好過康怡同屯門…… ...

當初係估唔到新荃灣店開張冇耐無啦啦又起熊猫開間 GMS,
確實熊猫間 AEON 唔野小, 尤其間超級市場 ~

其實 YATA 唔係差, 只係佢要行中檔路線, 但係我個人又覺得佢中檔又中檔唔起,
AEON 個價就比較平易近人得多, 我唔抗拒行 YATA, 但係次次行親我都落唔到手去幫襯 ...

LJ7006 = MF5119 = AVD1
BL69 發表於 2014-5-3 18:21 | 顯示全部樓層
原帖由 lpc 於 2014-5-1 09:44 發表

Megabox又唔係新地既
人流又唔穩定
一田唔會有興趣架
聽聞Aeon同MegaBox當年簽左十年約
(咁有幾年係死約就……)
Show Blocked User - eric278
lokwah2a 發表於 2014-5-3 18:52 | 顯示全部樓層

kc_loo 發表於 2014-5-3 19:40 | 顯示全部樓層
原帖由 lokwah2a 於 2014-5-3 18:52 發表
MegaBox 開業時生意比預期差, 之後要引入 "吉之島" 和 "宜家" 救亡

不過, MegaBox 只係星期六, 日 和公眾假期生意好, 平日都係 "平平"

"一田" 開店都係在 "新地" 商場  =  "千色百貨" 都係在 "恆基" 商場 ...

如果唔係ONLY 講AEON, 平日Lunch Time Megabox 一流一點也不差!
石頭 發表於 2014-5-4 01:49 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2014-5-3 16:01 發表

當初係估唔到新荃灣店開張冇耐無啦啦又起熊猫開間 GMS,
確實熊猫間 AEON 唔野小, 尤其間超級市場 ~

其實 YATA 唔係差, 只係佢要行中檔路線, 但係我個人又覺得佢中檔又中檔唔起,
AEON 個價就比較平易近人得多, 我 ...

熊貓間惠康執左,唔多唔少都同附近AEON超市有關,

淨係貨品種類AEON都贏九條街la,都未計行得舒服唔會在走廊中間擺埋貨係度~

隔離「東亞商場」間百佳都有影響,壽司部都唔敢賣得太貴,甚至要平過AEON先有些少客買~

YATA輸在定位奇特,中檔貨要賣高檔貨價錢,但又唔係開在旺區例如旺角銅鑼灣,

咁同類貨品,屯門荃灣人就算無YATA同埋AEON都大把其他選擇,

但AEON經營多年有自己既市場同客源,部份貨品更係佢獨家提供,

而YATA,一個新出現既物體,又無任何特別既地方,搵鬼幫襯YATA咩~
石頭 發表於 2014-5-4 01:58 | 顯示全部樓層

原帖由 ksmbh 於 2014-5-3 15:48 發表

租應該好平
話晒應該無第間租個個位都做得起!

你如果俾百佳/惠康/華潤,佢地有邊間肯租哂成個場黎玩先?

仲要當年名車展得兩層樓,係AEON自己裝修到變三層黎用,

仲要真係有人行樓上,其他公司可以做到咁咩?

深水埗既AEON客等左咁多年終於等到自己區有分店,

開幕初期逢假日又有免費車來往美孚,都儲左唔少客架!